Inspiráló

2016.01.31. 15:32

Itt van egy jó példa, nem is akármilyen.

A Cro-mags frontembere, John Joseph, aki avatott krisnás, ma is rendben van. Ironman versenyeken indul vegánként, és persze szépen fel is ajánlja az ételét.

Jó látni, amikor valaki ügyesen állja meg a helyét több fronton is, és a lelkiség is megmarad az életében.

Íme egy rövid film róla:

 

A kísérlet

2016.01.25. 09:51

Egy kedves barátom küldte át az alábbi videót, ami komolyan arcul csapott. Persze biztos, hogy mindenkinek mást fog jelenteni, de életem jó részét autoriter rendszerekben töltöttem (pl. úttörőség, katonaság, MKTHK), így van tapasztalatom minden szinten (lent-fent) erről.

Mindenképpen nézd meg, nincs 20 perc, feliratos, németül van, ami egy kicsit furcsa, de a törtélem tükrében még ütősebb.

 

Kérdés - válasz

2016.01.24. 09:10

kerdes.jpgA kommenteknél jött kérdés, amit itt válaszolok meg, mert az elég eldugott hely :)

"Nekem tetszik! De miért majdnem? Hol akadt el a projekt? Más: Mióta kell regisztrálni a kommenteléshez?"

1. Idő, pénz energia. Ezek hiányoztak. Ha ebből csak egyből van kevés és a másikokból sok, akkor lehet kompenzálni, de most nem ez volt a helyzet. Úgy gondolom el fog jönni az ideje, és ezt abból fogjuk látni, hogy ezek megvannak. :)

Ez a legegyszerűbben úgy fog történni, hogy többen vagyunk, és akkor ezek az összetevők összeadódnak.

2. Nem tudtam, hogy a kommenteléshez regisztrálni kell, nem én állítottam be, de szerintem nem tragédia. A másik lehetőség a FB, ott úgyis aktívabb a párbeszéd.

 

 

Egy új...

2016.01.21. 10:00

Majdnem 3 éve egy barátommal közel álltunk ahhoz, hogy nyissunk egy új helyet.

Mivel sokat szenvedtünk korábban a tisztázatlan elvárások miatt összedobtam egy rövid "Törvénykönyvet".

Nem terveztem, hogy ezt kirakom ide, de most mégis, hátha megtetszik valakinek... :)

"Egy Házat szeretnénk amibe mindenki be fér. Még te is. Persze úgy kell viselkbhaktijoga1.jpgedned, hogy a többiek is beférjenek, és akarjanak maradni. Mindenki szabadsága ott végződik, ahol a másiké kezdődik.

A Ház mindig akkora lesz ahányan vagyunk, és ha akarunk nagyobbat akkor azt Együtt fogjuk megteremteni.


Mi ugyanazt a filozófiát valljuk magunkénak amire felavattak minket, de hisszük, hogy ebbe mi is, és te is beleférsz.

Minden vallást és vallásgyakorlót mélyen tisztelünk. Azokat is, akik az ateizmus nevű vallásban hisznek.

Vannak nagy tervek, pontos vízió és irány, de az oda vezető út alkalmazkodni fog a körülményekhez. A sebesség pedig az út és a jármű állapotához, valamint a hajtóanyag mennyiségéhez.

Mindenki annyit ad amennyit tud. Mi is.

Érdekel minket, hogy honnan jöttél, mivel küzdesz mostanában, de ezeket nem tudjuk helyetted megoldani és tuti tippeket se tudunk adni. Csak tudunk segíteni felkészülni, és megtanulni gondolkodni és dönteni.

Kedvesek leszünk veled (és mindenki egymással), de hízelegni és hazudni nem fogunk. Az igazságot mindig érzékenyen próbáljuk átadni, de ha nem akarod hallani, akkor szóljál előre. Vagy keress valaki mást.

Nem kell a pénzed. A szívedet kérjük.

LOVE & PEACE"

Tényleg van problémád?

2016.01.18. 21:19

A képen látható látvány akkor fogad engem, amikor Szubit edzésre viszem a közeli iskolában, ahol ezeket az ottani gyerekek használják.

Csak tárgyak, de minden alkalommal keményen figyelmeztetnek: vajon azok a problémák amiken én aggódom hol van a gyerekekéhez (és szüleikéhez) képest?

prob.jpg

Kowalsky és én (is)

2016.01.13. 15:28

Mivel sokan mondták nekem, hogy volt egy TV-interjú ahol Kowa sűrűn emlegetett, ezért megnéztem.

Íme: 

 Tudok én is mutatni egyet, ahol direktben a közös dolgokról mesél: 

 És néhány közös klip: 

 

 

Draupadi tanácsai nőknek

2016.01.09. 16:51

 "Draupadi királynő erényes feleség volt, akinek öt férjet kellett szolgálnia. Ezt figyelembe véve, Draupadi tanácsa Satyabhamanak, az Úr Krisna feleségének nagyon tanulságos. A Pandava hercegeket és feleségüket, Draupadit száműzték királyságukból és az erdőben éltek.

Egy nap az Úr Krisna és felesége, Satyabhama meglátogatta őket. Draupadi és Satyabhama régóta nem találkoztak és egy kellemes beszélgetés után Satyabhama megkérdezte: "Draupadi, tudom, hogy uralni tudod férjeidet, akik olyan erősek és szépségesek, mint a fő félistenek, de miért olyan engedelmesek neked és miért van, hogy sosem haragszanak meg rád? Kérlek, magyarázd el ezt, hogy én is állandó engedelmességre tudjam bírni Krisnát."

Draupadi királynő így felelt: "Egy nő örök erénye a férje iránt érzett aggodalma. A férj a feleség istene vagy mestere és menedéke. Valójában nincs más menedéke. Miért bántaná hát meg a férjét akár a legkisebb mértékben is? Akár alszom, akár eszem, akár díszítem magam, sosem cselekszem a férjeim akarata ellenében. Mindig az ő irányításuk alatt állva sosem mondok semmi rosszat az anyósomról."

Satyabhama erre megkérdezte: "Ez minden?"

Draupadi így válaszolt: "Nem, vannak más dolgok is - hogy hogyan cselekszem a kiváló férjeimmel kapcsolatban. Például félreteszem a  hiúságomat, visszatartom a vágyaimat és a dühömet és mindig odaadással várom őket és a többi feleségüket. Kontrollálom a féltékenységem és a szívemben szeretettel és a megalázottság érzése nélkül szolgálom a férjeimet. Félek kimondani azt, ami rosszindulatú vagy valótlan, és félek nem megfelelően nézni, ülni vagy menni, vagy úgy nézni rájuk, hogy az megmutassa mit érzek a szívemben. A szívemre nem hathat semmilyen más férfi, legyen ember, félisten, Gandharva, fiatal, felékszerezett, gazdag vagy szépséges. Sosem fürdök, eszem vagy alszom, amíg a férjeim és a szolgáim nem tették. Amikor a férjeim hazatérnek a földekről, erdőből vagy városokból, azonnal megyek és a tiszteletemet ajánlom nekik azzal, hogy vízzel és ülőhellyel kínálom őket. Mindig szolgálom a férjeimet és sosem vágyom arra, hogy távol legyek tőlük. Amikor a férjeim elmennek otthonról, hogy meglátogassák rokonaikat nem díszítem magam virágokkal és nem illatosítom magam,  és lemondásokat végzek. Amit a férjeim nem isznak, esznek vagy élveznek, azt én sem. Mindig a férjeim javát akarom, mindig felékszerezem magam és követem az utasításaikat. Éjjel-nappal a legkisebb tétlenség nélkül mindig elvégzem azokat a kötelességeket, amiket az anyósom rám bíz, legyen az a rokonokkal, az adományozással, az istenek imádatával, vagy a betegeknek tett felajánlásokkal kapcsolatos. Alázatosan és az elfogadott szabályok szerint állok szerény, igaz és mindig erényes férjeim rendelkezésére, mintha könnyen felizgatható mérges kígyók lennének."

Kitartás

2016.01.08. 13:04

Nem nagyon gondolná az ember, hogy egy szétvert fejű bokszolótól, és magától Stallonétól hall valami jót, de íme, itt a mai tanítás:

Zenei hatásaim 3. rész

2016.01.04. 14:07

Bár az előző résznél máshogy ígértem, még egy fejezetet beiktatnák, annyi fontos és jó dolgot találtam.

Amikor elkezdtem feljárni a Krisna Templomba a 90-es évek elején a legnagyobb kihívás a zene volt. 3 akkord, egyszerű hangszereken, (hamisan) és tititá órákig igen nagy teszt volt.

Ezen segítettek a Krisna Vision (Krisna Prema prabhu) lemezei. 

 Aztán végre kerültek hozzám kazetták Aindra prabhutól, amivel a bhajanokat megszerettem. akkoriban adtam el a gitáromat és harmóniumot vettem belőle.

 

 Sok mindent hallgattam, amiket most nem lelek a youtube-on, de az egyik kedvencem Vaiyasaki prabhu lett, dinamikus, lelkes, de nagyon igényes előadásai miatt.

 

 Aztán jöttek a nem annyira tradicionális dolgok, például az alábbi, ami a Mantrás időszakban vissza is köszönt csak épp zúzósan:

 

 

 Aztán jöttek a HC-s srácok és hozták a zenéiket. Engem legjobban a Vraja Kishora prabhu vezette 108 döbbentett le, akkora energia volt benne.

 

 És persze a Shelter:

 

Kérdések érkeztek

2016.01.03. 12:16

krishna-on-his-bird-carrier-garuda-saves-his-devotees-from-the-ocean-of-nescience.jpg"Szia!
Én szívesen olvasnék a tanácsadói rendszerről. Kik a tanácsadók? Hogyan lehet velük kapcsolatba lépni? Illetve arról, hogy miért szokták általában elhagyni a Krisna-tudatot akár avatott tagok is."

  1. A Tanácsadói rendszerről itt tudsz olvasni:

http://kozosseg.krisna.hu/a-tanacsadoi-rendszer-alkalmazasa-orszagos-szinten/

Sajnos többet nem tudok segíteni, hisz én se veszek benne részt már évek óta, aminek több oka is van.

  1. Rögtön az elején azzal kellene kezdeni, hogy mit értünk a Krisna-tudatnak, és mit jelent annak elhagyása. A leggyakoribb meghatározása egy hívőnek, hogy Krisnát tartja az Istenség Legfelsőbb Személyiségének. Ez szinte mindenkinél megmarad, de általában, mivel ez egy belső, nem látható dolog, a külsőségek viszont számunkra is feltűnő, ezért ez alapján ítélünk.

Persze ez valóban egy komoly kérdés, ami engem is már régóta nagyon foglalkoztat, személyesen is mentem személyek után. A legtöbbet egy masszív közösség (társadalom) tud segíteni, erről itt a blogon is írtam több részben:

http://bhaktijogi.blog.hu/2010/10/18/hogyan_lehetnenk_tobben_1_resz

http://bhaktijogi.blog.hu/2010/10/25/hogyan_lehetnenk_tobben_2_resz

http://bhaktijogi.blog.hu/2010/11/02/hogyan_lehetnenk_tobben_3_resz

http://bhaktijogi.blog.hu/2010/11/12/hogyan_lehetnenk_tobben_4_resz

 

 

süti beállítások módosítása