(Itt olvashatod az előző részt)

Ezt hogyan lehet elérni?

Először is ezt kell megcélozni. Erre akartam utalni a Győr/ Debrecen példával.

Hát nem ezt akarja mindenki?

De igen, csak e mellett sok minden mást is. Viszont ha kevés az erőforrás (értsd.: ember, pénz, stb.) akkor nem lehet mindent egyszerre csinálni. Vagy megvárjuk, hogy mindenre jut, vagy prioritást állítunk fel közöttük.

Melyik a fontosabb/sürgősebb: apa megjavítsa az autót, vagy az, hogy elmenjünk bevásárolni. Bár szép cél a bevásárlás nem megy addig, amíg nem indul el az autó. Persze lehet anélkül is menni, de egy ponton el fogunk akadni.
Emlékezetes élményem volt, amikor két banános-ládányi könyvvel kellett eljutnom egyedül a Moszkva téri postára, busszal, átszállással…

Ezt én találtam ki?

Nem, itt van még néhány idézet Srila Prabhupadatól:

“Tegyünk valamit, ami békés forradalmat hoz az egész emberi társadalomnak!
(levél Syámasundarának 1974. április 1.)


      Miként ezek a fiúk megváltoztatják a szokásaikat és gondolataikat, ugyanígy a nagytömegek is megtehetik.
(beszélgetés, Mayapura, 1975. március 30.)Srila Prabhupada


      Ramesvara: ... Az emberek nagy tömege is bhaktává válhat?
      Srila Prabhupada: Igen, száz százalékig bhaktává válhatnak.
(beszélgetés egy vonaton, India, 1977. január 11.)


      ... Az a kérésem, hogy működjetek együtt, s így mutassátok be e Krisna-tudatos mozgalmat másoknak!
(levél Balavantának, 1972. december 13.)


      ... A Kali-yugában a Krisna-tudatos emberek betölthetik a demokratikus kormányt. Ha ez sikerül, nagyon boldoggá tehetik az ország népét.
(Srimad-Bhagavatam 4.16.4. magyarázat)


      Rámesvara: Prabhupáda a múlt héten azt mondta, hogy a jövőben a történészek tanulmányozni fogják a világtörténelem ezen időszakát, azt, hogyan is változtatta meg ez a mozgalom a világot. Azt mondta, hogy a jövőben ez az időszak arról lesz híres, hogy mennyire megváltozott a világ.
      Srila Prabhupáda: Igen, ez egy új reneszánsz... történelmi reneszánsz.
(beszélgetés Bhuvanesvarban, 1977. január 22. )


      ... ez a Krisna-tudatos mozgalom arra szolgál, hogy teljesen átalakítsa a társadalmi, politikai, vallási, erkölcsi és egészségügyi elveket.
(levél Sri Balmukundjinak, 1969. január 18.)

Mivel míg Srila Prabhupada jelen volt a Földön javarészt templomokban és farmokon éltek a bhakták, így azt, hogy hogyan kell nagyobb tömegeknek átadni a Krisna-tudat tudományát, értékeit és életmódját ránk maradt.

Történelem

Érdekes megvizsgálni, hogy „idegen” környezetben hogyan tudott elterjedni egy vallás.
Ha nagyon leegyszerűsítjük:
1. Elkötelezett prédikátor(ok) érkezik a helyre és lelkes személyeket gyűjt maga köré
2. Próbálnak egy fix helyet építeni/bérelni a vallásgyakorlás segítésére
3. Rendszeres szertartásokat tartanak, oktatást adnak. Születéstől a halálig minden eseményen ott vannak
4. Társadalmi gondoskodást szerveznek, elsősorban iskolát, később orvos, kórház, öregek otthona, stb.

Az első kettőig általában eljutottak az ISKCON központok, de 3. és a 4. nagyon-nagyon ritka.
Így az eredmény nem meglepő: beolvadás, felmorzsolódás, eltűnés.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr785142406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anatha 2010.10.25. 10:49:30

Így igaz sajnos beleolvadás történt, aminek a következménye a felmorzsolódás és eltűnés ami lassan bekövetkezik. Amit mondott Prabhupáda az csak akkor lenne érvényes ha úgy működtek volna a dolgok én egyáltalán nem látom, hogy a Hare risnások valamiféle világmegváltó dolgot csinálnának és egyáltalán nem látok benne lehetőséget, hogy ez a mozgalom bármiféle változást tudna előidézni az emberekben.

Ismeretlen_117989 2010.10.25. 11:37:55

Legyünk pozitívak, kedves Anatha, és váltsuk meg a világot! Egyenlőre az ötletek szintjén...

Ismeretlen_114807 2010.10.26. 09:11:25

Hamár a világ problémáiról beszélünk és azok megoldásáról, akkor tudni kellene, hogy mi az. Tudni kellen hogyan működik és nagy szerencsémre találkoztam Bhakti Tirta Swami előadásával, amiben néhány oldalon felvázolta a világ valódi erőit. Ezekről a dolgokról soha senki nem beszélt, egyedül csak odáig jutottam, hogy bizony van néhány Kali ügynök akik mindent irányítanak és tényleg igazam volt és kár hogy korábban nem mentem tovább a témában. Ha valaki elolvasná az ominózus részt a Lelki harcos 3-ból akkor láthatná, hogy a környezetvédelmi megmozdulás a MKTHK részéről nehézségekbe fog ütközni, hisz a globalizált világban, --melynek lényege a központosított világbirodalom-- hallani sem akarnak lokális megélhetésről és egy darabig engedik, hogy menjenek ezek a törekvések, de csak egy pontig. Úgy néz ki hogy az EU támogat, de csak úgy néz ki, mert valójában a globalizációt támogatja. Az egész EU struktúrája egy központosított rendszerű, s nem éppen szeretné ha a nemzetállamok lokalizálnák a gazdaságaikat. Az EU-t ha megnézi valaki és elolvassa a Lissaboni sSzerződést megértheti, hogy az egy világbirodalom megalakulásán munkálkodik, segédkezik. Gondoljuk csak át: lokalizálást hirdetni egy alapvetően központosítást elősegítő rendszerben...hát sok sikert! Tévednek és csak az idejüket pazarolják azok, akik azt hiszik, hogy ebben a rendszeren belül bármit is elérhetnek ami nem egyezik az Elit érdekeivel is! Én nem esnék hanyatt az EU támogatástól, amikor tudhatnánk, hogy pont az EU soványítja le a gazdaságokat hisz az EU-tagság nem éppen olcsó dolog és tudhatnánk már hogy az EU saját magáért van a látszólagos segélyek csak PR-tevékenységek. AZ üzenetük pedig az, hogy minden szép és jó lesz, MI segítünk. Ugyan má Politikusokban, bankárokban, bürokratákban ne bizz!!! Ismerős? De MI mégis bele megyünk a játékba , bedőlünk a hírveréseknek. Pozitívan gondolkodnék, ha azt csinálnánk és úgy amit Srila Prabhupada mondott és írt. Akkor pozitív lennék, s csak egyszer látnék egy jó irányt ami összhangba van a dolgokkal és pozitívvá válok.

Ismeretlen_117989 2010.10.26. 09:42:43

Az általam emlegetett újkeresztény egyházak mégis többtízezer fős gyülekezettel és még sok minden mással (iskolák, kórházak, csarnokok, TV, stb.) rendelkeznek. És a világon mindenhol, és már többszáz éve. Itt vagyunk mi, a tökéletes filozófiával és... Én kíváncsian várom a te konkrét elgondolásodat, tervedet, itt, vagy az oldaladon.

Ismeretlen_114807 2010.10.26. 15:42:57

Igen ez eléggé "érdekes" dolog, hogy mi, akik igazán tudnánk adni valamit az embereknek háttérbe szorultunk, mert az elvek és a cél szorult háttérbe, pénz, a hatalmi pozíciókért folyó harcok, hadakozások meg előtérbe kerültek és ezért sem vagyunk sikeresek. Azért óvatos vagyok a fogalmazással mert félek, hogy megégetem magam, de hogyha már az ötletekről van szó, akkor azt mondom: vissza kellene állítani a prédikálást. A prédikálást, ami a Srimad Bhágavatamon, a Bhagavat-gítán alapulnak, mert ezek a könyveket tanulmányozva, valamint egy profi szisztematikus rendszer szerint propagálva meglehetne váltani a fejeket. 1.) fel-kellene hagyni a környezetvédelem-vallásformával, amit most mutatunk a nagyközönségnek mert kudarcot vallottunk 2.) Be kell mutatnunk az embereknek, hogy nincs hiány a földön, egyedül az Isten-tudat az ami hiányzik és mindezt a Bhagavat-gíta alapján, s nem az ENSZ, IPCC és egyéb gazemberek által vezetett szervezetek alapján, csak azért mert ezekre jobban hallgatnak az emberek mint a Srímad bhágavatam szavára....ez felháborító. Nem szabadott volna módszert váltani, mert minden más módszer, amit nem Srila Prabhupada az hamis. Folytatni kell a KRISNA-TUDAT üzenetének terjesztését és nem cserélni le azt ál-tudományos állításokon alapuló, habár jól jövedelmező, módszerekre prédikálás címén. Ameddig folyik ez a környezetvédelmi-vallásforma Krisna-tudat címén addig a siker várhat magára és lehet, hogy valamit elérünk vele -pénzt, pozíció stb.-de kinek kell az a bhaktának azért nem kell pedálozni az jön magától, szóval az nem nagy ügy. Viszont Isten-tudatra, Krisna-tudatra tanítani az embereket, ..na az már valami. És attól, hogy az emberek falvakban élnek, attól még nem lesznek Krisna-tudatban. Az én elgondolásom, hogy prédikáljuk csak azt amit Prabhupada mondott és tanított mert akkor nincs kavarás és az a tiszta út, más csak ügyeskedés eredmény meg nem az lesz ami kell hogy legyen, mert eltért a pályától. Nagyon, de nagyon érdekelne a bhakták véleménye. Olyan sok idős és tanult szerzetes él bent és érdekelne a véleményük, de sajnos nehéz a kommunikáció. Állítsuk vissza azt ahogy kezdtük. A bhaktákat csak a Krisna-tudat prédikálása hozza lázba, tűzbe. E nélkül csak depressziósak lesznek. A bhakta nem jön lázba az alternatív új-keletű környezetvédelmi "prédikálástól". Csak kérdezzük meg. A bhakta csak akkor lelkes ha Krisnáról beszélhet, reinkarnációról és egyéb unalmas lerágott témákról (ez most csak vicc volt, de ezzel csak tükrözni akartam a mostani helyzetet). A Hare Krisna Mozgalomnak nem ez az üzenete, hogy csökkentsük a co2 kibocsájtást, meg ilyen ökörségek. meg hogy ne szennyezd a környezetet.

balanuja.das 2010.10.26. 17:12:50

"Az általam emlegetett újkeresztény egyházak mégis többtízezer fős gyülekezettel és még sok minden mással (iskolák, kórházak, csarnokok, TV, stb.) rendelkeznek. És a világon mindenhol, és már többszáz éve." Igen ez igaz, de milyen elvárásokat támaszt feléjük a vallásuk?szinte semmit.higgyél Jézusban,mert ő meghalt a bűneidért.kész. Ezzel szemben a KT komoly szintet állít fel a gyakorlokkal szemben(és ez így is van jól) De az emberek nagy részét nem fogja lelkessé tenni egy olyan vallás,ahol le kell mondaniuk a nemi életről,a húsevésről,stb.. Sőt még keljél 4kor, jappáz 16kört,küzdjél 20-30 évet az anartháiddal, és a szíved mélyén lévő vágyakkal. És mindezt tartsd fenn egy egész életen keresztül, amellett hogy dolgozol, gyerekeket nevelsz,stb.. Vannak nagyon szép bhakák akik gyakorolják ezt, és én is azon vagyok,hogy így éljek,de lehet hogy egy utópia az,hogy a KT széles körben el fog terjedni az emberi társadalomban. Sajnos nem látom,hogy Bombayon és Mayapuron kívül bárhol nagy létszámú kongregáció lenne.Talán még anglia, de ott is az indiaiak vannak többségben. Szóval szép lenne ha tényleg lenne egy nagy forradalom,ami széles körben megváltoztatná az embereket, és biztos lesz is,mert Caitanya Mahaprabhu megjósolta, meg hát Srila Prabhupada is ezt mondta, de jelenleg ezt nehéz elképzelni.Sajnos...

Anatha 2010.10.26. 18:51:57

Hare Balanuja A szabályozó elveket azok követik és képesek rá, akiknek van lelki ereje, ami a szent nevek énekléséből jön. Prabhupada csak annak is örült ha táncolnak vagy énekelnek az emberek a programjainkon és a szabályozó elvek miatt nem aggódót. Az majd jön magától és nem is lehet erőltetni. Az embereknek maguknak kell lépni, a Krisna-tudatnak meg esélyt kell adni rá hogy megtegyék. Az már eredmény ha nem vagy négy-szabályos de szereted Krisnát. De ez egy progresszív dolog és lehet hogy ma még nem de holnap, vagy valamikor bhakta leszel. Nem baj ha nem szeretik a vallásokat, de a Krisna-tudat nem egy vallás hanem egy lelki kultúra. Így fellépni nem nehéz csak profi prédikátorokat kellene képezni, s nem pedig kéregetőket. Hivatalosan is megállt a prédikálás: "Kedves bhakták! Néhány évig prédikáltunk (olvastam az új TR könyvben) de most azt félretéve, közösségépítésre tesszük a hangsúlyt, hogy sikeresebb legyen a prédikálás". Nos addig amíg nincs kiépítve az MKTHK addig nincs prédikálás és akkor kérdzzük, hogy miért nem vagyunk jók? Forradalmasításra vár a Krisna-tudat mert egy kicsit meg lett cibálva. Meg kell találni a módot amitől tűzbe jönnek a bhakták. És nem az adomány gyűjtéstől lesz valaki lelkes, hanem a könyvosztástól. Nagy különbség én már próbáltam. Amíg adományokért járnak ki a hívek, addig nem lesz tűz. és forradalom sem.

Ismeretlen_164867 2010.10.26. 20:50:40

Remélem szabad nyalizni egy picit: Anatha pr., ez nagyon ott van! Mellékesen: Nem is tudtam, hogy a Krisna-tudatot szabad KT-nak rövidíteni :)

balanuja.das 2010.10.26. 22:04:50

nem a szabályozó elvek követése, vagy nem követése ami miatt nincs kongregáció.(vagy nincs annyi, amennyi kellene) Egészen egyszerűen az azok a lelkek akik eljöttek Krisnától irigyek rá, és nem akarnak újra a szolgájuk lenni. Ennyi. Lehet, hogy eljönnek és gyakorolják a lelki életet, de amikor néhány nap/hónap/év után rájönnek,hogy itt bizony fel kell adni a büszkeséget, a kéjt, az anyagi vágyainkat, és arra is rájönnek,hogy ez kemény harc lesz ami gyakorlatilag egy életen keresztül tart, akkor sokan feladják a küzdelmet. aki őszinte az beismeri,hogy ő volt gyönge, és megpróbál menedéket venni a vaisnaváknál. aki nem, az meg kifogásokat és hibákat keres,mert ciki lenne beismerni,hogy gyáván megfutamodott... ez van. sajnos.

Ismeretlen_114807 2010.10.26. 22:05:19

Ez egy kis rövid idézet Drábik jános írásából melyből kiderül, hogy miről is szól a környezetvédelem, amivel nem árt ha tisztában vannak a bolygónk megmentői. "Az, hogy a Nemzetközi Pénzügyi Közösség is a szolgálatában álló politikusok, és az általuk tulajdonolt tömegtájékoztatás már egy idő óta oly sokat beszél a Föld megóvásáról, nem szabad, hogy megtévesszen minket. Miközben szükség van az élet alapját képező erőforrások, a tiszta levegő, ivóvíz és művelhető termőtalaj megőrzésére, nem szabad, hogy bedőljünk a környezetvédelemmel folytatott megtévesztő befolyásolásnak. A környezeti problémákat álságos célból használják arra, hogy megfélemlítsék az emberiséget, és rájuk kényszerítsék a már régóta megtervezett világállamot. A gazdasági erő meggyengítése is a nemzetállamok regionális tömbökbe való tömörítésével ezt a célt szolgálja. Erre mind szükség van más egyéb előfeltételekkel együtt ahhoz, hogy létrejöjjön az az egyközpontból hatalmat gyakorló világkormány, amely képes Gulliverként lekötözni az emberiséget. Mindezt alátámasztja az az amerikai tudóscsoport által készített tanulmány, amely "Report from Iron Mountain" (Jelentés Iron Mountain-ből) címmel vált ismertté. Ez a tanulmány az erkölcsi szempontok mellőzésével, szenvtelen, "objektivitással" elemzi azokat a módszereket, amelyekkel a hatalmat gyakorló szűk csoport és a kezében lévő kormány meg tudja őrizni hatalmát. Azokról az eszközökről és módszerekről szól, amelyekkel az uralmat gyakorló csoport meg tudja akadályozni a többi embert, hogy ellene fellázadjon és a hatalomból, a kormányból eltávolítsa. A jelentés készítői szerint a múltban a háború volt a legmegbízhatóbb módszer e cél elérésére. Egy világállam globális kormánya számára egy ilyen háború kirobbantása többé nem lehetséges, hacsak nem világ-polgárháborúban gondolkodunk. A tanulmány tehát feltárja azokat az uralmi módszereket, amelyekkel hatékonyan lehet ellenőrizni a lakosságot, és kényszeríteni lehet őket, hogy legyenek lojálisak uraikhoz. A tanulmány készítői arra a végeredményre jutottak, hogy a többé már nem lehetséges háború helyett új - engedelmességet kikényszerítő - ellenségként egy fenyegető veszélyt kell kreálni, amelynek az elhárítása elengedhetetlen feltétele a túlélésnek. Sem a fenyegetésnek, sem az ellenségnek nem kell valóságosnak lennie. Egyedül az szükséges, hogy a nagy tömegek számára hihető legyen. Ez pedig a tömegtájékoztatási ipar tudatbefolyásolásával elérhető. A "Report from Iron Mountain" szerzői számos lehetséges fenyegetést megvizsgáltak. Az egyetlen, ami sikerrel kecsegtetett, a környezetszennyezés elleni globális védelem modellje volt. A szerzők úgy találták, hogy ez azért lehet sikeres, mert az emberek többségének kézzel foghatóan lehet megmutatni az egyre rosszabbodó környezeti feltételeket, a szmogot, a vízszennyeződést, vagyis a megtévesztést részben igaz tényekre lehet alapozni, és így hihetővé tenni. Másodszor ez a program vázolja fel az emberiség elé egy olyan végzetszerű pusztulás forgatókönyvét, ami legalább olyan elrettentő, mint az atomvilágháború. A jelentés azt is megállapította, hogy a világpusztulásra vonatkozó jóslatoknak nem kell tudományosan megalapozottaknak lenniük. Nem a tárgyszerű tájékoztatás a céljuk, hanem az emberiség megfélemlítése azért, hogy egy világkormánytól várjanak védelmet. Ezt a programot is a jóhiszemű környezetvédők számára szépen hangzó jelszavakkal tálalják, és így e tiszteletre méltó környezetvédők valóban Bolygónk életfenntartó képességét kívánják biztosítani. De nem árt, ha ezek a jószándékú emberek -Krisna-hívők is tudják, hogy azok, akik a környezetvédelmi világmozgalmat vezénylik, egész más stratégiai célt követnek. Az ő céljuk egy világállam létrehozása egyközpontból irányított kormányzattal, amely mögött a pénzrendszer és a termelő vagyon tulajdonosai gyakorolják az egyeduralmat. Nem szeretném ha a Krisna-tudat beállna a globalita elit mögé segítve a programjukat.

Ismeretlen_117989 2010.10.27. 09:12:25

Kedves Anatha! Észrevetted, hogy te foglalkozol legtöbbet a környezetvédelem témával? :) Megígérem, hogy itt erről szó se lesz. Kedves Balanuja prabhu! Főleg a második kommented nagyon találó. Pont a következő részben lesz erről szó.

Ismeretlen_114807 2010.10.27. 10:26:30

Azért lesznek gyöngék a bhakták ,mert nincsenek helyesen lefoglalva, nem kapnak lehetőséget, hogy kibontakozhassanak, és amit tesznek az nem hozza őket lázba! Ki lelkesedik koldulni az utcán. beszélgetni nem lehet mert Prabhupada beszél a könyvön keresztül és megy az idő és mialatt szövegeltél egy embernek addig csomó kétlábon járó pénztárca szaladt el melledet. Nincs íz. Íz csak a prédikálásból jön. Nincs íz elvész az erő is. Meg ekll találni az egyénekhez vezető utat, amivel megtudnak nyílni és lelkesek lesznek, akkor lesz erő is betartani a dolgokat.

balanuja.das 2010.10.27. 12:42:09

30.-án lesz egy kongregációs könyvosztó nap, szeretettel várunk!:)

Ismeretlen_9254 2010.10.28. 21:03:46

Haribol! Ebben igaza van Anatha prabhunak, hogy a bhramacarik szívesebben prédikálnak mint adományt gyűjtenek. Személyes tapasztalat is, hogy oda szívesebben mentünk ahol csak könyvet kellett osztani pl Erdélybe. Tényleg lelekesebbek a prédikátorok, mint az adománygyűjtők. Nézzük csak meg Mahaprabhu prabhu, Siddhamuni prabhu és Devi Deva prabhu Triot :) Egerben is az volt a téli időszakban, hogy amikor elmentünk adomány gyűjteni a templom üres lett. Persze a családosok ott vannak, de ők meg a teljes ídősöktől merítettek lelkesedést.

Anatha 2010.10.28. 21:46:16

Könyvosztás az egy nagyon komoly dolog és ahhoz bizony ott kell lenni. 1999-ben kezdtem el először osztani könyvet még Govanrdana prabhu ideje alatt és akkor emlékszem, hogy suli után kimentem házakhoz és sok könyvet adtam el, és ott volt a vágy hogy megismerhessék az emberek ezt a csodálatos dolgot. Az ssr folt a kedvencem. cél az volt, hogy minél több embernek adhassak ebből a lelki szikrából. Úgy fellehetett töltődni, hogy csak na. Aztán valami oknál fogva előkerültek a mappák és még ott volt hogy csak azért hogy könyveket adhassunk, de a nyomás miatt ez szépen áttevődött az adományok gyűjtésére. Szépen lassan a bhakták meditációja a pénz lett, s nem a könyvek(nem mindenki, de ez volt az általános hangulat és a vezetők hangulata is....jajaj) Volt idő amikor a könyv volt a lényeg, de most a pénz a mutató és ez sajnos mindent elront. Aztán éreztem, hogy ez a mappázásos-koldulás nem megy és elkezdtem könyveket eladni és éreztem, hogy azzal sokkal közelebb kerültem Krisnához. Ezt lehetett érezni, ez egy érzés amit adomány gyűjtéskor nem érzel. Ma azon gondolkodtam, hogy régen Prabhupada idejében milyen volt a könyvosztás. Az egy nagy szórakozás lehetett szerintem és volt tűz is. Ma ez nincs. Nincs tűz a bahktákban és ezért olyan depressziósak is. és olyan kevés bhakta van akik prédikálnak és inkább az idősebbekre vonatkozik. és mi lesz az új bahktákkal? Ők hogyan fogják megtanulni miaz, hogy könyvet osztani. Matricákat osztani bárki képes. Vissza kellene adni a híveknek azt a lehetőséget, hogy prédikálhassanak Istenről, Krisnáról és meglátjuk majd, hogy milyen virágzásnak fog indulni ez a mozgalom.

Ismeretlen_117989 2010.10.29. 07:42:15

Kedves Anatha! Kérlek fejezd be a személyeskedést és a múlt homályos hánytorgatását. Nem hiszem, hogy ez jó fórum erre, és nem is szeretném, hogy az legyen. Én itt kulturált párbeszédet, érvek és elvek alázatos összevetését szeretném és nem sárdobálást. De hogy válaszoljak is: Ma Magyarországon kb. 25-30 bhakta oszt teljesidőben könyvet. Ahogy én látom, ők vannak a legjobb tudatállapotban. Persze mindig van mit javítani és erről szól ez a sorozat is. A fő kérdés inkább az, hogy hol van a több száz avatott, elfogadott, stb. bhakta? És hogy lesz több ezer? Az adománygyűjtés komoly és kényes téma, látom, többször előkerül. Erről majd fogok írni, de addig is: A Szentírásaink világosan kifejtik, hogy a 4 társadalmi rendből 3-nak adományokból KELL fenntartania magát. Így tett az Úr Krisna is, a Goswamik, Srila Prabhupda és még sokan mások. Aki nem ide tartozik (a társadalom 99%-a) az dolgozzon becsületesen, alapítson családot, legyen jó grihaszta, háztartó. A mappa, csak egy eszköz, amit használhatsz vagy nem. A cél az, hogy a Krisna-tudatot, Srila Prabhupada könyveit, a Szent Nevet minél többen megkapják. Most itt a lehetőség, senki nem nyom semmire, úgy prédikálsz, osztasz könyveit, ahogy akarsz. És mindenki más is…

Anatha 2010.10.29. 22:02:33

Ha sárdobálásnak tűnt a dolog, akkor elnézést kérek. Nem volt szándékomban ilyesmi. Ez a hátránya a kommentelésnek és a másik, hogy sajna nincs egy fórum ahol ezt megvitatnánk és lehet hogy vannak bhata sangák, de hát mer is ott valaki felszólalni? Ha bántó is voltam, még egyszer eszem ágában sem volt ilyet tenni hisz azzal magamat járatnám le, a bántó hang az csak a téma és az igazság súlya miatt lehet. nehéz így betűkben hangulatokat közölni. Igaz Prabhupadnak az volt a terve és ez interjúkon is elmondta, hogy az egyház a könyveladásból tartsa fenn magát. Prédikálás - mennek ki a könyvek - cserébe Krisna küldi a Laksmit. Nem szabad aggódni a fennmaradásért, csak prédikálni kell, tartani az elveket és minden más jönni fog. Ez egy lelki mozgalom, amit nem szabadna gazdasági tényezőkre alapozni. A pénz van a prédikálásért nem a prédikálás a pénzért. Nagy különbség. dharma - artha-káma-moksa és nem artha - darma... Nem igaz az, hogy előbb az anyagiakat kell megteremteni azután énekelhetsz ameddig akarsz. Ez nem nem nem. A dharmát kell gyakorolni és ebből jön minden, hát mögöttünk van az egész parampará az avatárok meg minden és pont pénzt nem adnának...? A koldulás kultúrája: a brahmacarik már csak a koldulás kedvéért koldultak kötelességből, gyakorolták az alázatot. De nekünk ez nincs meg, nincs kultúránk, e miatt félreértések történek a témában és én sem tudom hogyan kell milyen a szellemisége A mid dharmánk pedig a sankirtan, a harinama sankirtana, az Úr szent Neveinek dicsőítése, üzenetének terjesztése. A Laksi mind-ennek a velejárója. Ha koldulunk is ne azért, hogy mi lesz velem holnap. Ha prédikálsz Krisna mindent elhoz amire szükségünk van és elvisz amire nincs. Miért ? mert az ő nevét dicsőítjük.

Ismeretlen_117989 2010.10.30. 08:27:26

Köszönöm, kedves Anatha, egyetértünk.
süti beállítások módosítása