(Itt olvashatod az előző részt)

Nézzük a már sokat emlegetett célzást.

Van egy komoly közös sajátosság a korábban emlegetett sikeres kisegyházaknál. A célcsoport náluk elsődlegesen a családok, családosok. sokat gondolkodtam, hogy miért.

A társadalom családokból épül fel. Ettől függetlenül csak nagyon átmenetileg lehet embereket tartani, például iskolákban, sport klubokban, hadseregekben, börtönökben stb. Egyik sem egy hosszú távú, tartós dolog, mert nem fedi le az élet legtöbb területét, vagy csak átmenetileg.
Néhány szent és szerencsétlen kivételével előbb-utóbb mindenki családot alapít.

A javaslatom tehát az, hogy a családok legyenek a célcsoport.

Előnyei:
- sok van belőle
- önellátóak, felelősség vállalóak
- a hölgyek (matajik) védelme megoldott
- mini központként működhet
- jó példa mindenkinek
- egészséges gyermekek kerülnek ki, akik „beköltöztetését” nem kell erőltetni, vagy sietetni
- ritkábbak a váratlan fordulatok az életükben

Hátrányai:
- kezdetben nehéz, mert már megállapodottabb személyekről van szó
- egyszerre több emberre kell hatni
- figyelembe kell venni a igényeiket, körülményeiket

Biztos még lehet bővíteni a listákat, illetve a benne foglaltakat, de most ennyi.

Hogy ne csak a saját elmémet futtassam, íme itt van az Úr Caitanya utasítása:

„Ne beszélj így többé! — felelte neki Sri Caitanya Mahaprabhu. — Jobb, ha otthonodban maradsz, és mindig Krisna szent nevét énekled!”

„Mindenkit taníts arra, hogy kövesse az Úr Sri Krisna utasításait, amelyek a Bhagavad-gítában és a Srimad-Bhágavatamban állnak! Légy így lelki tanítómester, s próbálj meg mindenkit felszabadítani ezen a vidéken!”

CC. Ml. 7.127-128.

És Srila Prabhupada ezt mondja a magyarázatban:

„Ez a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének nagyszerű küldetése. Sokan jönnek hozzánk, akik azt kérdezik, le kell-e mondaniuk a családi életről ahhoz, hogy csatlakozzanak a közösséghez. A mi missziónk azonban más. Az ember továbbra is kényelmesen élhet a lakhelyén, mi csupán arra kérünk mindenkit, hogy énekelje a maha-mantrát.”

Valóban nem könnyű feladat. Aki már volt utcán könyvet osztani az tudja, hogy mennyivel könnyebb megállítani egy magányos tizen-huszonévest, mint egy komplett családot.
De ha sikerül az eredmény is nagyobb.

A sokat emlegetett bombay-i modell is erre épül, nagyon tiszták az ashrami helyzetek és ez nagy békét és erőt eredményez.

Ezt persze ki kell dolgozni részletesen, hisz ez csak egy gondolatébresztő, vitaindító, de ez egy szilárd kiindulópont lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr465142426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balanuja.das 2010.11.12. 06:36:25

"A javaslatom tehát az, hogy a családok legyenek a célcsoport." Szerintem is!Csak egy gond van, a család azt jelenti=gyerekek.a gyerekek meg azt jelentik=probléma.És amíg ezt bárki így gondolja, és érezteti veled, addig nem biztos hogy lelkes vagy csatlakozni. Szóval valamit kellene kezdeni a családos emberek családjával is.A farmon pl. van külön gyerekprogram a fesztiválokon.lehetne a vasárnapi programon is valamiféle gyermek-foglalkozás. Persze akkor meg rögtön felmerül a "pedofilpara",hogy a gyereked nem távolodhat el 1m-re tőled, és nem bízhatod rá egy másik prabhura. De hát hogyan fog akkor társulást kapni, ha nem lehet a bhaktákkal??? Ja és ne karatalozzon a kirtanon, és ne is táncoljon, mert csak zavarja a bhaktákat... Te is gyakorló apuka vagy,gondolom szembesültél már ezekkel a dolgokkal. Én személy szerint szeretném ha a gyerekeim bhakták lennének,vagy legalább egy pozitív tapasztalatot kapnának a Krisna tudatról, hogy idősebb korukban jól tudjanak dönteni.Gondolom nem vagyok ezzel egyedül... Szóval amíg ennek a hangulatnak még csak az árnyéka is ott van,addig hiába várjuk a családosokat.

brajabhavadd 2010.11.12. 09:02:26

Ezt nem tudom kihagyni megjegyzés nélkül.. Én is úgy gondolom ,hogy a családoknak való prédikálás elsődleges és a legegyszerűbb is .Mindenki megtalálta már a helyét.Az anyuka boldog mert anya lehet az apuka már belelendült a felelőségvállalás élményeibe"és a prédikálás hangulata már családon belül elkezdődik hiszen a szülők mindketten a gyermek lelki életben való előrehaladását tekintik prioritásnak.Szuper kezdet !!Az összes többi kérdéses dolog amit az elöttem lévő kommentáló írt a lelkes együttműködés alatt megoldódik hiszen egyre több gyerekes család fogja betölteni remélhetőleg az egyház tagjait.Csak idő kérdése ...Hariiibol

oli 2010.11.12. 13:01:23

Igazából akkor kezdődnek a nehézségek, ha a család egyik tagja lelkes, a másik meg fanyalog. A kisebbik gyerek bizalma töretlen (hiszen amit az apja csinál, az csak jó lehet), a másik - tizenéves - lány szerint viszont ez az egész "ciki" (őt vélhetően már megfertőzte a fogyasztói társadalom...). Ha az egyház a család minden tagjának - hozzáállásuktól és elkötelezettségi szintjüktől függően - tud nyújtani valamit, akkor sikeres lehet a prédikálás. Ha nem, akkor továbbra is csak a polcon fog porosodni a Bhagavad Gíta...

Ismeretlen_164867 2010.11.12. 13:17:10

Balanuja das - nak teljes mértékben igazat adok! Igaz, nincs gyerekem, de hallok sok negatív megjegyzést, amiket legfőként olyan személyek mondanak, kiknek fogalmuk sincs róla, mit jelent egy gyereket felnevelni, így nagyon könnyen tudnak véleményt mondani arról, hogy a család probléma... Persze ezt egy szülő teljesen másképp éli meg, ő annak ellenére, hogy anyagi világ, meg csak "van egy gügyögő játékszere", szeretettel néz a fiára/lányára, és nem biztos, hogy jó néven veszi, ha valaki olyan megjegyzést mond, hogy csak egy gond szakadt a nyakába. És igen, valóban fintorognak sokan, mikor a pici pl. éhes, és kicsit hangosabban jelez az anyukájának, vagy túl száraz neki a levegő, és kipirult arccal elkezd nem üvölteni, csak sirdogálni... Anyukák meg pánik szerűen rohannak ki, hogy nehogy zavarják a többieket, valaki pedig megjegyzi, hogy szegény mataji.. minek vállalta...!? - szerintem ez nem picit negatív...

Ismeretlen_164867 2010.11.12. 13:20:54

Egyébként pedig tényleg: Ha családok jönnek a Mozgalomba, akkor a gyerekek is könnyebben bent maradnak, mert a haveri példa nem a drogos srác lesz az utcáról, hanem a mellette lévő bhakta srác, akitől elleshet egy pozitív életformát, és nem utolsó sorban jó haver :)

Ismeretlen_117989 2010.11.12. 17:32:29

Köszönöm a sok hozzászólást! Nagyon fontos, hogy én egy prédikálási stratégiáról beszélek, ami mesze túlmutat azon, hogy „miért nem szeretik a gyerekeket a templomban”. Persze ezen is lehet mit fejleszteni, de mindent egészben kell nézni. Főleg a jövő a fontos…

balanuja.das 2010.11.12. 19:15:56

Igen,de ha már stratégiát építünk,akkor van néhány alap-pont amit ki kell dolgozni, pl. pont azt is,hogy mit csináljunk azzal a rengeteg gyerekkel,akik a rengeteg családos bhaktákkal együtt érkeznek?Mert jó esetben érkezni fognak. Bocs a provokációért, nem állt szándékomban, de túl magas labdákat adsz... :)

Ismeretlen_164867 2010.11.12. 23:02:22

Elnézést, nem kötöszködni akartam, csak volt múltkor egy mataji aki kicsit kiborult ez miatt.. Tudom, tőlem annyira nem hiteles, bár volt mikor unokaöcsémre sokat kellett vigyáznom, de hát azért mégse egy templomba, hanem egy játszótéren pl. és az más... Csak tényleg legyen mindenki pozitív, és ne mint átok, úgy beszéljenek sokan a gyerekvállalásról, hanem mint öröm :)

Ismeretlen_164867 2010.11.12. 23:02:58

Persze ez nem Neked szól, hanem akiknek még nincsen gyerekük

jiva 2010.11.14. 13:58:46

Ó én kis naív, még azt mertem gondolni hogy a prédikálás mindenkinek szól! De akkor van már konkrét "célközönség" is, tömegnövelő jelleggel persze. Vagy lehet már okosabbak az emberek. A sötétebbik oldalról miért nincs szó, pl a sok leesett swamiról meg maharaj-rol? Lehet már ott van elrontva valami, nem?Gyerekmolesztálás, pénzhajszolás, gyilkosság lásd (Sulocana das).Az igazsághoz minden hozzátartozik! Na mind1 is! Bye!

Ismeretlen_117989 2010.11.14. 14:57:37

Kedves bátor jiva! Van valami értelmes, építőjellegű hozzászólásod, vagy csak ez a szarkenegetés?

jiva 2010.11.14. 18:42:50

Kedves vijaya! Ezt pont egy építő jellegű hozzászólásnak szántam! Nem a mennyiség, hanem a minőség fontosságára kihegyezve. A "sz*rkenegetésre" válaszolva, talán tényleg nem ártana kicsit magába a sz*rba is belenézni, ugyan is te is tudod, sz*rból nem lehet várat építeni, vagy csak sz*rvárat! És a sz*r is a milyénk, nem lehet másra fogni! És ha nincs tisztában az ember azzal hogy ilyen dolgok is történtek, nincs kommunikálva semmilyen szinten (vagy csak én nem láttam sehol) akkor akit beprédikáltok és tudomást szerez ezekről a dolgokról, az egy dolog hogy kilép innen, de mindent megtesz majd a hamisság ellen! Ajánlott média, pötyögd a youtube-ba: A rábeszélők 1nek jó! Azt értékelem hogy a kommentem legalább nem került a cenzúra -töröl- markába!Legalább is eddig még... bye!

balanuja.das 2010.11.15. 06:45:54

Kedves Jiva, ne magadból indulj ki! Engem is "beprédikáltak", és persze tudomást szereztem ezekről a dolgokról, de mégsem léptem ki.Ha valakinek van egy minimális tudása a filozófiánkról, akkor nem hinném,hogy meglepődik ha azt láttja,hogy hibáznak a bhakták is. Ne azt számold,hogy hányan estek le,hanem azt,hogy hány JIVA menekült meg a Krisna Tudat hatására! Ahogy TE is! Tudod a varjúk a szemétben túrkálnak, a hattyúk meg a lótuszvirágok között. Érted?:)
süti beállítások módosítása