(Itt olvashatod az előző részt)

Ahhoz, hogy ne csak egy vegetáló kis klub, vagy valami hasonló legyen a Krisna-tudat, emberekre van szükség nagyobb számban.

Sokszor a 4 szabályra, a 16 körre, vagy a ruházat furcsaságára fogjuk a sikertelenséget, de ez nem helytálló. Valóban, még Srila Prabhupada is mondta, hogy csak egy dologban is enyhítene, akkor milliók csatlakoznának.

A híres Bhagavad-gíta vers is a feladat nehézségére utal:
„Sok ezer ember közül talán egy törekszik a tökéletességre, s a tökéletességet elértek közül igazán alig ismer Engem egy is.” Bg.7.3.

Ezt a verset Srila Prabhupada rengetegszer idézi (nem véletlenül), és valamikor „sokszázezer”, sőt „sokmillió” szavakkal.

Szóval nem könnyű a feladat. 

Ezt tapasztalatból is mondhatom, hisz prédikáltam vidéki városban, kerületben, és egész Budapesten. Nem véletlen, hogy még a 20 éves stabil jelenléttel bíró, 2 milliós fővárosban sem tépik szét a templomot.

Vizsgálva a korábban emlegetett sikeres kisegyházakat, nagyon komoly és szigorú szabályokat találunk.

De mégis mit tehetünk?

A sok elmélet után közeledjünk a praktikus, megfogható javaslatokig.

1. Tömjük be a lukakatlukas vödör
Azaz, csökkentsük a veszteségeket. Naponta több ezren kerülnek kapcsolatba a Krisna-tudattal, főleg a könyvosztó bhaktákon keresztül, de kevesen jutnak tovább az egyszeri adományozás szintjén.
Elég sokan eljutnak a rendezvényeinkre, központjainkba, Krisna-völgybe, de itt meg is áll a folyamat.
És sajnos, akik aktív gyakorlatába is belekezdenek a bhakti-jógának is nagy számban lemorzsolódnak, sőt gyakran ellenségessé is válnak.

2. Jussunk el mindenkihez
Itt rengeteg régi és új ötlet jöhet fel, már csak csinálni kell.
Sokszor azt hisszük, a Krisna-tudatot már mindenki ismeri, de ezt koránt sincs így. Még akiknek volt valami konkrét kapcsolódása, azoknak is komoly káosz van a fejében a filozófiáról és a gyakorlatról nem beszélve az emberek általános tömegéről. 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy 2010 van, és vannak olyan dolgok, amik nem, vagy nem úgy működnek, mint régen, és vannak teljesen új módszerek is.

3. Ismerjük meg az emberek véleményét és igényeit
Azt hiszem, ehhez nem kell magyarázat, mindenki érti, mégis hajlamosak vagyunk hanyagolni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkit elégedetté kell, vagy tudsz tenni, de ha legalább megtudod, hogy mit szeretne, akkor több az esély.

4. Célozni
Mivel nem vagyunk sokan és a feladat nagy, érdemes célozni.
Ha te vagy Rambo a kifogyhatatlan géppuskával, akkor semmi baj, de ha nem, akkor könnyen bajba kerülhetsz.

Könnyű megnyugtatni magunkat, hogy „prédikálok”, de az eredmény elmaradása már mutat valamit. Pláne, hogy ha hossztávra gondolkodsz és nem csak valami gyors, könnyen elérhető, és látványosan bemutatható eredményre vágysz.


A lényeg minden esetben viszont ugyanaz: az odaadás. A bhakti csak bhaktiból jön. Ha te lelkes vagy valamire az át fog ragadni másokra is. A módszerek, az eszközök, a technikák csak segítenek, de nem helyettesítik.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr615142413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_117989 2010.11.03. 08:44:03

Na, mindenki megunta a témát?

Dani 2010.11.03. 15:36:36

Én nem untam meg, csak halkan olvastam, s némán egyetértettem :-)

Ismeretlen_114807 2010.11.03. 22:17:52

Á nem unalmas egyáltalán, sőt egész jó téma. A tömjük be a lyukat dolgot már sokan észrevették, de vajon mi az, ami kilyukasztja a közösséget, mert akkor rájöhetünk a foltozás mikéntjére is. Egyébként nagyon egyszerű és nem is bonyolítanám a dolgot: a szeretet. A szeretet a közösségben az ami összetartja az egészet. Ha nincs szeretet, ha nem szeretik a tagokat, kifolynak ott ahol van lyuk. Odaadás csak akkor működik ha van szeretet. Csak akkor tudsz odaadóvá válni ha szeretet vesz körül. máskülönben nem működik. SB 7.12.1 vers utolsó szó a szív dolgára utal. Ha nem alakul ki a szeretet a közösségen belül, mindenkivel, akkor nem fog működni. Meg kell nyerni a bhaktákat szeretettelien kell foglalkozni velük -nem azért mert az a dolgom, hanem azért mert szeretem azt a bhaktát. Így működik és maradni fog. Ez a megtartás művészete ha ez nem megy ha nem tudjuk megtartani a bhaktákat, akkor Krisna nem fog küldeni embert--ez nagyon fontos és ez lenne a másik, hogy a csatlakozó emberek hogyan csatlakoznak végleg. és bár mi is jutna eszembe, a fő pont ebből a szempontból is az, amit az előbb mondtam, hogy a már meglévőket kell megtartani, kialakítani velük egy igazi szeretetteli kapcsolatot, kellemes atmoszférát teremtve a közösségben, és ha lesz odaadás a bhaktákban , s képesek lesznek megnyílni a világnak és felébredni depressziós álmukból, amit a rájuk erőszakolt tartás okozott, akkor a lelkek, amik olyanok mint a lepkék, megérzik a közösség meleg fényét és jönni fognak.
süti beállítások módosítása