Kérdés: Prabhupada világossá tette, hogy a megfelelő EMBERI tulajdonságok nélkül esély sincs arra, hogy az ember vaisnava legyen.
Valamiért viszont a mindannyiunknál kétségkívül jelen levő emberi hiányosságokkal nem szeretünk foglalkozni.
"Á, japázzál még egy kört, az odaadó szolgálat automatikusan megtisztít."
Valóban.
Az odaadó szolgálat!:)
Én azt hiszem, hogy mi egyenlőre inkább próbálgatjuk a szárnyainkat, és közben emberileg gyakran csúnyán leszereplünk, főleg magunk előtt.
Mi lehet szerinted annak az oka, hogy ezzel (legalább is ahogyan én látom), nem nagyon törődik senki?
Én úgy gondolom, hogy egy szépen kivasalt cadar lehet valóban nagyon védikus és szép, de teszem azt, ahogy néha bánunk egymással, az mindenképpen okot adhat arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk ezekre a problémákra, illetve az orvoslásukra.

Válasz: Először. Kicsit óvatosabban ezzel a „Prabhupada ezt mondta, meg azt mondta” dologgal. Általában akik alaposan tanulmányozták ezt a témát (Sokszor olvasták/tanulták a könyveit, leveleit, beszélgetéseket, stb.) azok nem tesznek ilyen bátor kijelentéseket.
Inkább „ahogy én megértettem” találóbb és szerényebb is.

bhaktaA kérdés/kijelentés fő részéről azt gondolom, hogy igen is sokat tesznek ezért a bhakták. Az alapvető vaisnava kultúra, mely tartalmazza az öltözködéstől az étkezésen át sok mindent, de még a szabályok oktatása is ott van a kezdetektől. 
És működik a Krisna-tudat. Nekem nagyon sok hitet adott az, hogy láttam ahogy a régi barátaim emberileg is mennyivel jobba lettek. Ezt írja a Bhagavad-gíta:

„Az Istenség Legfelsőbb Személyisége így szólt: Félelemnélküliség, a lét megtisztítása, a lelki tudás művelése, adományozás, önfegyelmezés, áldozatok végrehajtása, a Védák tanulmányozása, vezeklés, egyszerűség, erőszaknélküliség, igazmondás, mentesség a haragtól, lemondás, békesség, idegenkedés a hibakereséstől, könyörületesség minden élőlény iránt, mentesség a mohóságtól, kedvesség, szerénység, rendíthetetlen elszántság, életerő, megbocsátás, kitartás, tisztaság, valamint mentesség az irigységtől és a becsvágytól — óh, Bharata fia, ezek a transzcendentális tulajdonságok az isteni természettel megáldott ember jellemzői.” Bg.16. fejezet 1-3 vers

És ez a magyarázat vége:
A felsorolt huszonhat tulajdonság mindegyike transzcendentális. Mindenkinek annak megfelelően kell elsajátítania ezeket a jellemvonásokat, hogy melyik társadalmi illetve tevékenység szerinti rend tagja. Ennek az a magyarázata, hogy noha az anyagi létfeltételek sok szenvedést okoznak, ha az emberek minden csoportja a folytonos gyakorlás révén szert tesz e tulajdonságokra, akkor fokozatosan mindenki a transzcendentális megvalósítás legmagasabb szintjére emelkedhet.”

Persze tudom, hogy te mire gondolsz, hisz sok év alatt nekem majdnem minden időm erre ment el. Filozófiai kérdéseket minimális százalékban tettek fel. És ez nem szerencsés.

Egy személyes beszélgetésen Sivarama Maharaja mondta nekem, hogy elképesztő elvárások vannak a lelki tanítómesterek, templom presidentek és más vezetők felé. Eredetileg nekik transzcendentális tudást és lehetőséget kell adniuk az odaadó szolgálatra. Semmi mást. Az összes többinek a családokban kellene megtörténnie. De mivel ez nincs, így bennük keresik az apát, az anyát, a barátot, a pszichológust, a házassági- és pénzügyi tanácsadót, és még ki tudja mit.

Higgyétek el, tudom miről beszélek.

Egy jó hírem viszont van: ennek az oldalnak az egyik fő célja pont ez. Nem azért van a fejlécen a képem, meg a nevem, mert ekkora egóm van, hanem mert azt akarom megmutatni személyes példámon keresztül, hogy hogyan lehet gyakorolni a Bhakti-jógát mint egy ember. Azért van itt ennyi cikk és idézet is máshonnan, nem csak a Szentírásokból.

Hogy ez mennyire sikerül, azt majd Ti, és az idő dönti el.

Sziget 2010

2010.08.14. 05:03

Igen, most zajlik a Sziget-fesztivál és mivel a Templom és kis lakásunk is közel van hozzá, ezért elfelejteni se tudjuk.

Sokan kérdezik, hogy „megyünk-e a Szigetre?”.Sziget 2010

Ezt persze többféle képen lehet értelmezni, és így válaszolni is:

1. Mint magánszemély
Nem, még ingyen se.

2. Bhakták prédikálni
Idén már, ha jól tudom egy kissátornyi helyet se adtak bent, szóval, nem.

3. Visnu koncertek
Mivel nincs nagysátor és színpad, nem

4. Mantra buli
Nem, de már tavaly se, amit nem is bánunk, mert csak értetlenül bámult ránk a sok külföldi.

Nosztalgiázásnak itt egy 2006-os Visnu koncet-részlet. Van benne bénázás, mert akkor játszottuk ezt a dalt először, de a hangulat hatalmas:

Volt pár jó év

2010.08.13. 04:28

Azóta kiderült, hogy csak egy hét múlva lesz az esküvő, de most már nem javítom a bejegyzést.
Ja, és a jókívánságok előre is aktuálisak nem csak visszafelé :).

Ezt a Mantra számot egy kedves barátomnak, Veress Gábornak (Gaobr, a WMD énekese) szeretném küldeni, a tegnapi esküvője alkalmából, amin sajnos nem tudtam ott lenni.

Két oka is van a dalválasztásnak. Ezt a nótát játszottuk együtt, ami hatalmas élmény volt. Mivel ők választották, gondolom szereti is.

A másik, hogy kívánom, hogy sikeres legyen a házassága és úgy gondoljon majd rá öregkorában, hogy „volt pár jó év…”.

Volt pár jó év

Soha nem tudtam megmagyarázni
De mindig éreztem, hogy egyszer eljön
Nem tudtam, ki lesz az, csak azt
Ha meglátom, megismerem

Volt pár jó év
Amikor mindig Veled voltam
Volt pár jó tánc
Amiket mindig Veled táncoltam

Annyi helyen megfordultam
De nem sikerült elveszni miattad
Valahol, valamikor, de tudtam,
Hogy nekünk találkoznunk kell

Volt pár jó év
Amikor mindig Veled voltam
Volt pár jó tánc
Amiket mindig Veled táncoltam

Volt pár jó év
Ilyenkor mindig Veled voltam
Volt pár jó tánc
Amiket mindig Neked táncoltam

Tudom, hogy érted
Tudom, mert ugyanígy érzed
Ugyanígy gondolod

Volt pár jó év
Amikor mindig Veled voltam
Volt pár jó tánc
Amiket mindig Veled táncoltam

Volt pár jó év
Ilyenkor mindig Veled voltam
Volt pár jó tánc
Amiket mindig Neked táncoltam

Kérdés: Kedves Vijaya Prabhu!!
Bár már egy ideje én is részt veszek a Krisna-tudatban,de ennyi harcot,még nem láttam az elmúlt 10 évben,amennyi mostanában történik.
Mélységesen elszomorít,hogy képtelenek vagyunk "Családot alkotva"menedéket adni a tökéletlen lelkeknek.
Mert ugye mindannyian azok vagyunk,különben miért is lennénk a Föld lakói?
Engem is meghúrcoltak olyan bhakták,akiknek alapvetően az emberséggel kapcsolatban súlyos hiányosságaik vannak...és azon az alapon,hogy nagy pénzeket adományoznak az egyháznak,ha nem is direktben,de elrendezik a nekik nem tetsző bhakták sorsát.
Mi ez???Ki engedhet meg magának iylen kis isten hangulatot???
Hol van a megbocsájtás,könyörületesség,alázat,szeretet,ami a lényege lenne az egész Krisna tudatnak.Az a baj,hogy különböző családokból,különböző sérülésekkel jöttünk,reménnyekkel teli,menedékre várva...és ha még pofonokat is kapunk,az nem baj,mert a leki életünben a megértést erősítí...de hogy mások,akik engem akarnak a piszkukkal bekenni,amitől ők bűzlenek,azon az alapon,hogy nem vagyok avatott és megtehetik....hol van a lényeg ebben az esetben!!??
At ilyen kis törekvő,pszhiozis alatt álló személyekre,akik a Krisna tudattal burkolóznak ha rájuk koppintanak(csak hogy ne kelljen felelőséget vállalniuk)miért nem foglalkozik a vezetőség jobban??
Ő miattuk romlik a hírünk és hát lehet tudni,hogy a többsége a szervezetnek nem ilyen személyekből áll.És mégis,az ilyen emberek miatt van lejáratva ez a tökéletes tudás.Természetesen Krisna szerencsére ezt nem fogja hagyni és a megfelelő időben a rostán fenn akad,aki nem ide való.
Csakhogy az évek telnek...és a bizalmam lankad...és természetesen mivel nem tudok kapcsolódni ezeket a hibákat látva,az emberben ohatatlanúl elindúl a kritika.És ezért tényleg én vagyok akkor a hibás,nekem kell ezt a karmát elvinnem?
Azok,akik nem teremtették meg ezt a közeget,(ahol minden hibám ellenére befogadnak és menedéket adnak)ők nem kell vállaljanak ebből a karmából.
Ki a felelős,azért a rengeteg lelkes személyért,akik életüket,éveiket adták és ma már nincsenek itt????!!,mert esetleg őket is bekapta egy hasonló befolyásás személy a mozgalmon belül.Bár veled szemben nincs rossz tapasztalatom,de kérlek méltass válaszra,mert aggódom,mennyi lélek megy veszendőbe a "Családi marakodás" árán.
Köszönettel

Válasz: Kedves emi108!
Nagyon szívesen válaszolnék, de egy kicsit konkretizáld a kérdést, ha lehet.

Kérdés: Haribol Kedves Prabhu!
Ha nem egészen voltam érthető bocsánat.
A kérdőjeles mondatokra szívesen kapnék válszokat.Azok lennének a kérdéseim.
Köszönettel


Válasz: Kicsit hosszú és bonyolult a kérdés, ezért próbálom összegezni.
Ha jól értem nem templomi bhakta vagy, hanem egy bhaktánál dolgozol/dolgoztál és ott értek téged dolgok.
Az Egyház jelenleg csak a teljesidős bhakták közötti dolgokkal tud foglalkozni. Mint ahogy a szemben lévő katolikus templom papjához se tudnál menni az ilyen problémáiddal (pedig egy kicsit nagyobb szervezet) ugyanígy a Krisnás Templom se tud ezekbe beleszólni.
Sok esetben szaladtak bhakták már hozzám is (albérleti problémák, kölcsönök, több milliós munkahelyi lopások), de nem tudtam mit csinálni. Nem vagyunk egy állam, csak néhány lelkes személy.
Ezért mindenki legyen óvatos és ugyanúgy járjon el mint minden más esetben.

Én nem tudok róla, hogy adományozók befolyásolnának vezetőket, engem biztos hogy nem próbáltak.

Jó tanács mindenkinek!
Próbáljátok a hiteteket az örök lelki dolgokba fektetni és nem a mulandó anyagiba. Annyi féle dolog fog jönni és menni.

Sri Caitanya Mahaprabhu amikor jelen volt ezen a bolygón nem sok írásos dolgot hagyott hátra nekünk, „csak” 8 versszakot.
Hadd idézzem ebből az utolsót:

„Senki mást nem ismerek, csak Krisnát mint Uramat, s Uram marad még akkor is, ha durván bánik velem vagy azzal töri össze a szívemet, hogy nincs jelen előttem. Ő bármikor azt teheti, amit csak óhajt, mert örökre és feltétlenül az én imádott Uram.”

Álom

2010.08.11. 04:32

Srila Prabhupada„Álmunkban létrehozzuk a barátság és szeretet társadalmát, s amikor felébredünk, látjuk, hogy nem létezik. Éppen így a durva, valós világbeli társadalom, család és szerelem is álom csupán, amelynek azonnal vége szakad, amint meghalunk.

Akár a finom, akár a durva szinten álmodunk, ezek az álmok mind illuzórikusak és ideiglenesek. Valódi feladatunk az, hogy megértsük: lelkek vagyunk (aham brahmásmi), s ezért másképpen kell cselekednünk. Ha valaki így tesz, boldog lehet.”

Srimad Bhagavatam 7. ének 14. fejezet 3-4. vers magyarázata

Kérdés: Centralizáció… Tudom, költséghatékonyság, de Prabhupada konkrétan kijelentette, hogy ha valahova létesítenek egy központot, akkor azt ne szüntessék be…
- Az előzővel kapcs. lenne még 1, hogy nemrégiben napvilágra került, pontosabban lefordították Prabhupada egyik levelét (bürokrácia, centralizáció), amit pár bhakta felrakott a blogjára, közösségi oldalakra. Miért volt belőle akkora „hiszti”?

Válasz: Többen is kérdezték, most nem idézek mindenki. Szóval, centralizáció.

Nem tudom, hogy sokan miért lepődtek meg a több helyen felbukkanó Srila Prabhupada idézeten, miszerint „Ne központosítsatok semmit! Minden egyes Templom független és önfenntartó kell, hogy maradjon. Ez volt az én tervem a kezdetektől - ti miért gondolkoztok másképpen?” Erre vonatkozóan nem is lehet mást találni Srila Prabhupadatól mint csak ilyen, vagy ennél is határozottabb kijelentést.

Viszont:
- Srila Prabhupada, a Gaudiyamatha hibájából tanulva központi irányítást adott az ISKCON-nak, amit GBC-nek hívnak.
- Ő személyesen is hozott központi döntéseket. Bhaktákat, pénzt vont el egyik helyről és máshova helyezett, nagy projekteket finanszírozott, úgy mint Mayapur, Vrindavan, Bombay. Például a világ összes bhakta-gyerekét egy helyre küldte, Dallasba.
- Egy másik részlet a levélből: „Nem. Soha ne bándd, hogy minden egyes központot regisztrálni, minden adózást igazolni kell, váljatok különálló közösségekké minden államban.”
Érthető? „Minden államban”. Magyarország akkora, mint egy nagyobb amerikai város fele, harmada.
- Talán kevesen tudjátok, de az MKTHK a kezdetektől fogva központosítva működik, ebben semmi újdonság nincs. Részletekkel itt most nem fárasztok senkit, de szívesen állok a rendelkezésetekre.

A lényeg szerintem nem itt van, és óva intek mindenkit attól, hogy az „Acaryatól való eltérés” rémével riogasson.

Egy 3-4 fős családot, céget, egyesületet, stb. is lehet úgy irányítani, hogy mindenki megfullad és rosszul érzi magát, és több ezer főt is lehet jó hangulatban, lelkesen tartani. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a szám annál nehezebb, de megoldható és mindig törekedni kell rá.
Ezért találtok nálam is több írást ezzel kapcsolatban. Mert csak a lelkesedés és a jó szándék nem elég. De jó alap.
Sokat tanulmányoztam saját egyházunk erősségeit és gyengéit, ill. más közösségeket.
Sok tervem volt (van), de most ez nem aktuális. 

Kérdés:  Miért ellenzi az egyház jó pár tagja, leginkább a vezetőségből, hogy B.T.Swami könyveit olvassák a bhakták? Miért szabotálják folyton a Lelki Harcos könyvek terjesztését?

Válasz: Én személy szerint nem olvastam egyetlen könyvet se B.T. Swamitól. Sajnos kevés időm volt/van és azt Srila Prabhupada és a lelki tanítómesterem írásaira fordítom. Egyszer majd megpróbálom pótolni ezt a hiányosságot.
Én személy szerint a fenti okokból kifolyólag nem alkottam véleményt a könyvekről és nem korlátoztam senkit. Hallottam panaszokat vezetőktől, hogy akik olvassák azok nagyon arrogánsak és kritikusak lesznek, de nem jártam ennek utána.

Srila Prabhupada könyveivel és szavaival is lehet valaki „lázadó”, sőt apasampradayat is indíthat el…

Szerintem mindenki olvasson amit jónak lát, de ésszel. Ehhez nyújthat segítséget Srila Sivarama Maharaja viszonylag friss podcastja.

Friss statisztika

2010.08.09. 05:21

Általában félévente megmutatom, hogy hogyan alakul az oldal nézettsége.

Kicsit megkésve most jött el az alkalom. Látványos a júliusi emelkedés, amit nem értek, hogy mitől van, de örülök neki. Ha így folytatódik az augusztus akkor az  még jobb lesz.

Köszönöm a látogatásaitokat, bizalmatokat. Sok szeretettel látok mindenki 0-24-ben.

Sajnos még egy pohár vízzel sem tudlak megkínálni titeket, csak így virtuálisan.

Erre számíthattok: mindennap egy pohár tiszta víz.

süti beállítások módosítása