Szív

2012.04.15. 01:40

"Ha elfeledkezel mások szívéről, a magadét veszíted el."

Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

 

Itt olvashatod az előző részt.
Menetközben találtam rá ezekre a tervekre, amiket már Patitapávana prabhu és Cittahari prabhu készített.
Nagyon hasonló lett a végeredmény, bár vannak különbségek… 

 

Itt olvashatod az előző részt.


Menet közben találtam rá ezekre a látványtervekre, amiket már Patitapávana prabhu és Cittahari prabhu készített.

Nagyon hasonló lett a végeredmény, bár vannak különbségek… :)

Vallások és háborúk

2012.04.13. 01:17


Nagyon komolyan elterjedt nézet, főleg ateista körökben, hogy a vallások miatt vannak a háborúk.

Amikor iskolába jártam és a szüleimtől is ezt hallottam, aminek annyi a valóság alapja, hogy valóban sokan, sokféle gonoszságra használták fel a tanokat. Hozzáteszem sokszor vallások vezetői is.

Az itt látható képet rakta fel valaki a facebookra és H.G. Urmila mataji (Srila Prabhupada egy igen fejlett tanítványa) az alábbi kommentet fűzte hozzá.

Elgondolkodtató…

„Actually most wars have absolutely nothing to do with religion. Make a list of all the wars of the last 150 years and see what percentage are related with religion. Here's a list of prominent wars that had nothing to do with religion:
1.) The Seven Years' War (Britain & France)
2.)The American Revolution
3.)The French Revolution
4.)The Napoleonic Wars (France & Europe)
5.)The Revolutions in the Americas
6.)The Wars to create and preserve the British Empire (Boer War, Irish Revolution, and the Great Game with Russia would all be examples)
7.)The American Civil War
8.)The Crimean War
9.)The Spanish-American War
10.)The Great War, The War to End All Wars, or World War I (whatever you want to call it)
11.)The Italian invasion of Ethiopia
12.)The Spanish Civil War
13.)Stalin's invasions of Finland, the Baltic states, and Poland
14.)World War II
15.)The Chinese Revolution
16.)The Cold War, including but not limited to the Korean War, the Cuban Missile Crisis, the Vietnam War, the American intervention in Grenada, and the Soviet campaign in Afghanistan
17.)The Cultural Revolution in China (If you don't want to call this a war I'll concede it)
18.)Pol Pot's Khmer Rouge Revolution
19.)The Falklands War
20.)The Persian Gulf War between Iran & Iraq
21.)The Persian Gulf War between the United Nations and Iraq
The Breakup of Yugoslavia (beginning with Slovenia)."
the main causes of war are desire for riches, food, land, power, resources like oil, etc. I would like to see a list of wars that were fought primarily for religious reasons."

Nem csak szamaraknak... :)

2012.04.12. 01:50

OM acoustica

2012.04.11. 01:07

Kisebb megszakításokkal már hónapok óta készül az OM egy metálmentes verzióval. Ebben a teljes nagylemez át van dolgozva és Mantra klasszikus balladák is megszólalnak akusztikus gitárral.

A névadás úgy történt, hogy Gauranga prabhu hívott, hogy lesz egy margitszigeti jógafesztivál és megbeszéltük, hogy mehetnénk mi is a zenés részlegbe. Megkérdezte, hogy mit írjon a plakátra. „Om acoustica jó lesz?”  „Jó” válaszoltam és gyorsan egy lógót is kreáltam hozzá.

Más alkalmak is szervezés alatt állnak, de még semmi se biztos.

Persze nem hagyjuk abba a zúzást, de ez is belefér a lelkivilágunkba.
Másik szempont, hogy könnyebb ilyen koncertet szervezni, mert ennél a leülős, nyugis cuccnál nem annyira számít, hogy hányan vagyunk, tízen-húszan is jó bulit lehet csinálni. Nem kell akkora technika se, és a hangerő visszafogottsága miatt szinte bárhol lehet játszani.

Hamarosan lesz róla belehallgatós felvétel is.

Eredmény? 1. rész

2012.04.10. 01:32


Korszakunk egyik legnagyobb becsapása az, hogy erőfeszítés nélkül is lehet valamilyen eredményt elérni.
Ezt próbálják reklámokon és még sok minden máson keresztül sugallni komoly sikerrel.

Mivel valamennyire mindenki lusta, nagyon jó biznisznek tűnik felajánlani ezt a csodát.

Pedig ilyen nincs.

Mondhatod persze, hogy vannak szerencsések, akiknek munka nélkül is megvan minden, de ők az előző életükben küzdöttek meg érte. Ez kb. olyan, mint irigykedni arra aki bankkártyával fizet, mert neki nem kell pénzt kiadnia. Valahogy odakerült a bankszámlára és ha nem pótolja, akkor el fog fogyni egyszer.

Aztán vannak még a tisztességtelen módszerek is, de ezekért nagyon kemény árat kell fizetni.

Valahol legbelül mindenki tudja az igazságot: erőfeszítés nélkül nincs eredmény. Ez fizikai törvényszerűség is egyben, csak a bevitt energia tud átalakulni. Ezért nem sikerült még megalkotni az örökmozgót, mert a semmiből nem lesz energia. Sőt, mivel mindig vannak veszteségek, ezért inkább csökken az eredmény.

A múltban és a jelenben is tapasztalom, hogy jó néhány lelki gyakorló is ebben a tévhitben van. Hogy majd jön valami isteni kegy, csoda…

Vegyük mondjuk Srila Prabhupada példáját. Őt aztán igazán szerette Krisna, Isten bárhogy is hívod, de egyáltalán nem mondhatjuk, hogy könnyű dolga volt. Közvetlen családja nem igazán támogatta misszióját és gyakorlatilag csak idős korábban tudott igazából nekifogni.

De akkor megtette. Nem csak e-maileket küldött Vrindávanból és álmodozott arról, hogy legyen valami, hanem fogta, és személyesen ment el. Kíváncsi lennék rá, hogy mi is ilyen bátrak leszünk 69 évesen? Nem hiszem, mert már huszon-harminc-negyvenévesen hátra akarunk dölni, mint aki jól végezte dolgát.
Ha ugrunk időben és látjuk, hogy lettek tanítványai és aktív segítői Srila Prabhupada akkor se lassított, sőt. Nemrég megszereztem az összes lecke felvételt tőle és döbbentem figyeltem, hogy hogyan telhettek a napjai.
Reggeli séta/beszélgetés, lecke, program, avatás, újabb beszélgetés, esti lecke, stb. Mindezt egyetlen nap alatt és közben még könyvet írt, levelekre válaszolt, szervezte az ISKCON-t és nem utolsó sorban folyamatosan utazott. Már csak abba belehalnánk.

A tempóját még a mellette szolgáló, unokája korabeli bhakták is alig bírták. Nem olvasunk szabadnapokról, hétvégékről, nyaralásokról, lazításokról. A példáját sokan követik, de sokan nem.
Persze ez nagyon fanatikusan hangzik, de ahogy írtam ez törvényszerű.

A fő Szentírásunkban, a Bhagavad-gítában is bár Krisna megmutatja, hogy mi lesz a csata kimenetele, és úgy fogalmaz, hogy ezt a munkát ő elvégezte, Arjuna nem dőlhetett hátra, hogy „ja, akkor nekem már nem kell semmit csinálni”.
Sőt, konkrétan meg is mondja: „Mindenkit aszerint jutalmazok meg, amilyen mértékben átadja magát Nekem.” Bg.4.11.

Gyárthatunk annyi filozófiát, magyarázatot és kifogást: se anyagi, se lelki szinten nincs eredmény erőfeszítés nélkül, amit néha meghódolásnak is hívnak.

folyt. köv.

Mi az a húsvét?

2012.04.09. 01:03


Én úgy nőttem fel, hogy ezen a napon kora reggel elmenekültünk otthonról, leginkább kirándulni, mert édesanyám nagyon utálta ezt a napot.

Erőszakos, ittas emberek büdös löttyökkel öntik nyakon a nőket, és még több piával (amit gyűlölt) kellett őket kínálgatni. Én se szerettem, mert hülye versike után kellemetlenséget okozni másoknak nem az én pályám.

Szerencsére nem túl nagy a rokonság, így senki se sértődött meg, pláne az elmúlt 20 évben, amikor a Krisna-tudat miatt teljesen kihagytam ezt a bulit.

De most itt a fiam, Szubál, aki kérdezősködik, hogy mi ez az ünnep, és hogy kerül ide nyuszi, a tojás, és akkor Jézusról még nem is beszéltünk.

Ha te se tudnád (mint ahogy én se), hogy hogyan jön össze minden erre a napra, itt egy jó cikk, ami összefoglalja ezt részletesen, de röviden.

süti beállítások módosítása