Milyen ember volt Steve Jobs?

2011.10.23. 21:19


Amikor pár hete elhagyta a testét az Apple (és sok más) vezetője komoly idézet és egyéb hullám indult be a facebookon, még Sivarama Maharaja is beszélt róla a podcastjában.

Én kihagytam ezt a labdát, hisz írtam róla korábban és amúgy se bírom a tömeghangulatokat.

Érdekes volt olvasni, hogy már-már szenté avattuk, mert valamikor evett prasadamot és vegetáriánus volt.

Ami tök jó, és azok az eredmények is, amik őt és a termékeit híressé tették.


Mert hogy ez a lényeg. Több millió ember evett Krisnás kaját mégse siratjuk őket.

És hogy lett sikeres?

Itt egy cikk az Indexről.


Ne legyenek illúziók: kemény vezető volt, határozott víziókkal és stratégiával és nem habozott, amikor ezeket végrehajtatta. De erről is írtam korábban.

A többit rátok hagyom.

Szigetes emlékek 1999

2011.10.22. 21:20

Itt olvashatod az előző részt.

Ebben az évben nem jöttek a skót bhakták, de addigra már annyira vegyes volt a csapat, hogy csak pár poszton kellett besegíteni.

Padi prabhu (Padmanabha das) már a kezdetektől ott volt a nem kicsit torzított basszusgitárjávalés énekével, majd később Gunagrahi  prabhu jött dobolni. Gaura Kirtana prabhu nevéhez hűen már évek óta fenn táncolt és énekelt a színpadon.

Már én se emlékszek pontosan, hogy melyik évben mi volt az aktuális felállása a Gouarnga Bandnek, de akkortájt csatlakozott, majd a végsőkig kitartott Purnatattva prabhu, aki a Krisna-tudat megismerése előtt a Lady Machbethben basszusozott.

Aztán volt olyan pár év, amikor Guna régi zenésztársai (Hearthy Laugh) segítetek a színpadon.

Mivel épp egy kisbuszom volt megkaptam a FFL prasadam szállítás nemes feladatát. Az akkor még 8. ker közepén álló Tömő utcai konyhából kellett bejuttatnom felajánlott ételt, plusz jó néhány bhaktát.

Néhány rosszul lezárt hordótól egészen eladásig szagos maradt a verda… :)

Itt az előző rész.

Olvasgatva a szövegeket, nekem az jött le, hogy van bennetek egy nagyon erős segítő szándék, nem prédikálva, de nem is csak annyi, hogy felnyissátok a hallgató szemét. Úgy tűnik, reményt is akartok adni. A Másodpercek nemzedékében ott van, hogy nem elég, ha az ember követ egy adott tant, attól még elsöpörheti a mai kor szennye. Szóval a kérdésem az, hogy mit lehet tenni ez ellen?

Többé-kevésbé megtaláltunk egy értékes kincset ami mindenki számára is egy lehetőség. Ez nem hit kérdése, így működik az élet. Mindegy, hogy keresztény vagy, krisnás, sátánista, vagy ateista, ha lelépsz a 10 emeletes ház tetejéről ugyanaz lesz az eredmény.
Csak mivel a becsapódás nem azonnali, ezért azt hisszük, hogy mindent lehet.
A megoldás egy tudatos, okos, emberi élet, ami lehet, hogy az egész világot nem változtatja meg, de saját magunkat igen.

Ha jól látom a honlapotokon, még nem volt Om koncert. Mik a tervek ezen a vonalon?
Játszotok majd Mantra számokat is?
És hogy működik ez: vannak krisnás alkalmak, ahol felléphettek, de rock vonalon is akartok mozogni?


Október 21-én pénteken lesz a lemezbemutatónk a Kék yukban és lesz 10 másik koncert a Rockdays keretében.
Ugyanúgy, mint a Mantrával fesztiválokon, klubokban (stadionokban :) fogjuk nyomni, szóval a hagyományos helyeken. Van tervben egy leülős, akusztikus hangulatú buli is, de ez szerintem csak jövőre.
Mantra számokat is játszunk, hisz szeretjük, de abszolút demokratikusan választottunk és fontos volt, hogy Péternek is bejöjjön, jól álljon neki.

Mi a helyzet a Replikás Csatóval közös Visnu projecttel? Működik még a csapat?


Ez mindig csak a nyári fesztiválokra állt össze és a híres Krisna-sátorban nyomtuk. A szigetről már úgy tűnik végleg kiszorultunk és idén Hegyalján se voltunk.
Meglátjuk jövőre mi lesz.

Om zenakarA legtöbb ember nagyon keveset tud a Krisna-tudatról. Nagyon röviden össze tudnád foglalni, hogy miről is van szó?

És most itt a Hammerban magyarázzam én el? Nagyon nem szeretek zanzásítani dolgokat. Hallgasd meg az OM, vagy bármelyik Mantra lemezt, olvasd a blogomat, vagy keress meg személyesen. De tényleg.

Te magad hogyan lettél krisnás?

Korábbi zenésztársaim (Fantom) által kezdődött az ismeretség, de én magam is kutattam rendesen. Még most is keresek.

Már csak a blogod (bhaktijoga.freeblog.hu) alapján is nyilvánvaló, hogy nagyon elfoglalt ember vagy. Hogy tudod a tömérdek krisnás munkát, a különféle gyakorlásokat, az apaságot, valamint a zenélést összeegyeztetni? (A kérdés arra is vonatkozik, hogy egészen más közeg a templom és a koncertterem…)

Én olyan vagyok, mint a cápa, ha megáll, elmerül. Szeretek teljes életet élni. Mivel sok hülyeséget eleve kihagyok marad energia sok minden másra. Az a jó, hogy sok dolog egyszerre hasznos, kellemes és szórakoztató is egyben. Persze van egy szuper türelmes feleségem is :).

Mesélnél egy kicsit a krisnás munkádról is?


Most épp egy gyerekek nevelésével és oktatásával foglalkozó alapítvány vezetésével vagyok a legjobban elfoglalva. Nagyon szép feladat, hisz ők a jövő!

Jött a segítség

2011.10.20. 21:23


Hogy ne csak a felhívásokat olvashassátok itt, hanem eredményt is itt egy jó hír.

Nemrég közzétettem egy felhívást az épülő ovi/suli berendezésével kapcsolatban és több kisebb felajánlás után megjött az első komolyabb adomány a Kalács kft-től, ami az egyik lelkes anyuka és annak apukájának a cége.

Nagyon szépen köszönjük!

Ezt a képet küldjük hálánk jeléül, stílszerűen dagasztással :).

Továbbra is minden segítség jöhet, akár munkával, tárgyal, pénzzel tudod támogatni ez a gyönyörű projektet.

A kis bhakta-palántáknál nincs hálásabb csapat. És ki tudja melyik honnan jött és hova megy…

A titkos mantra

2011.10.19. 21:26


Amikor kijött a Mantra „108” lemeze és a klipes dal az „Igazi Otthon” lett, sokan kérdezték, hogy mit énekel a végén Csató/Nitaibhavana.

Hát ezt:

hari haraye namah krisna yádaváya namah
yádaváya mádhaváya kesaváya namah


Ó, Uram, Hari! Ó, Uram, Krisna! Hódolatomat ajánlom Neked, akit Yádavának, Harinak, Mádhavának és Kesavának is neveznek.



Hogy ez mennyire különleges? Olvassátok el Srila Prabhupada véleményét:

„A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének most Navadvipában, Máyápurban van a világközpontja. A központ vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy napi huszonnégy órán keresztül folyjon a Hare Krisna mahá-mantra szent neveinek éneklése, a haraye namah, krisna yádaváya namah dallal együtt, mivel ez volt Sri Caitanya Maháprabhu kedvenc dala.”

A titkos mantra

2011.10.19. 21:26


Amikor kijött a Mantra „108” lemeze és a klipes dal az „Igazi Otthon” lett, sokan kérdezték, hogy mit énekel a végén Csató/Nitaibhavana.

Hát ezt:

hari haraye namah krisna yádaváya namah
yádaváya mádhaváya kesaváya namah


Ó, Uram, Hari! Ó, Uram, Krisna! Hódolatomat ajánlom Neked, akit Yádavának, Harinak, Mádhavának és Kesavának is neveznek.



Hogy ez mennyire különleges? Olvassátok el Srila Prabhupada véleményét:

„A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének most Navadvipában, Máyápurban van a világközpontja. A központ vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy napi huszonnégy órán keresztül folyjon a Hare Krisna mahá-mantra szent neveinek éneklése, a haraye namah, krisna yádaváya namah dallal együtt, mivel ez volt Sri Caitanya Maháprabhu kedvenc dala.”

Megleckéztetés

2011.10.18. 21:31

Tegnap leckét tartottam a templomban. Erre készültem eddig a legtöbbet. Kb. másfél évet

A hangminőség elég gyenge,
de majd legközelebb jobb lesz. Itt tudod meghallgatni és letölteni:

2011-10-17 sb5-5-20 by vgd

 


Drága fiaim! Mindannyian a szívemből születtetek, amely minden lelki tulajdonság bölcsője. Ne legyetek hát olyanok, mint a materialista és irigy emberek! Fogadjátok el legidősebb fivéreteket, Bharatát, aki oly kiváló az odaadó szolgálatban! Ha Bharatát szolgáljátok, azzal Engem is szolgáltok, és a népet is vezetitek.


MAGYARÁZAT:   Ebben a versben a hridaya szó a szívre utal, amit urahnak, mellkasnak is neveznek. A szív a mellkasban helyezkedik el, és noha gyakorlatilag a fiúgyermek a nemi szervek segítségével jön világra, valójában a szívből születik. A szív állapotának megfelelően ölti fel a sperma egy test formáját. A védikus szokások szerint ezért amikor valaki gyermeket nemz, a szívét meg kell tisztítania a garbhádhána rituális szertartással. Risabhadeva szíve mindig lelki volt és mentes minden szennyeződéstől, ezért a szívéből született fiúk valamennyien lelki beállítottságúak voltak. Risabhadeva ennek ellenére azt mondta, hogy legidősebb fia áll a legmagasabb szinten, és azt tanácsolta a többieknek, hogy szolgálják őt. Valamennyi ifjabb fivérnek az mondta, hogy hűségesen szolgálják Bharata Maháráját.

Felvetődhet az a kérdés, miért kell az embernek a családtagokhoz ragaszkodnia — hiszen korábban az Úr azt tanácsolta, hogy ne vonzódjunk az otthonhoz és a családhoz. Emellett azonban van egy másik tanács is: mahíyasám páda-rajo-bhiseka, szolgálnunk kell a mahíyánt, azt, aki fejlett lelki szinten áll. Mahat-sevám dváram áhur vimukteh: a mahat, az emelkedett bhakta szolgálata megnyitja előttünk a felszabadulás útját. Risabhadeva családját nem szabad közönséges anyagi családhoz hasonlítanunk. Legidősebb fia, Bharata Mahárája különösen kiemelkedő volt, így aztán a többi fiúnak apjuk azt javasolta, hogy szolgálatukkal tegyék őt elégedetté. Ez volt a kötelességük.

A Legfelsőbb Úr arra kérte Bharata Maháráját, hogy legyen ő a bolygó legfőbb uralkodója. Ez valójában a Legfelsőbb Úr terve. A kuruksetrai csatában Krisna azt akarta, hogy Yudhisthira Mahárája legyen a bolygó legfőbb ura, és sohasem akarta, hogy Duryodhana foglalja el a trónt. Ahogy az előző versben olvashattuk, az Úr Risabhadeva szíve hridayam yatra dharmah. A Bhagavad-gitá a dharma jellemzőjét is elmagyarázza: meghódolás az Istenség Legfelsőbb Személyiségének. Az Úr a dharma védelmében (paritránáya sádhunám) mindig azt akarja, hogy bhaktája uralkodjon a Földön. Akkor minden rendben lesz, és ez mindenkinek a javára válik.


Ha egy démon kerül a Föld uralkodójának trónjára, az csak káoszhoz vezet. Jelen pillanatban a világ egyre inkább egy demokratikus út elfogadására hajlik, ám minden embert beszennyez a szenvedély és a tudatlanság kötőereje, ezért nem tudják kiválasztani a megfelelő személyt, aki a kormány élére állhatna. A tudatlan sudrák szavazataikkal megválasztanak egy elnököt, aki így maga is sudra, s ezzel az egész kormányt nyomban beszennyezik.

Ha az emberek szigorúan követnék a Bhagavad-gitá elveit, akkor olyan embert választanának meg, aki az Úr bhaktája, s akkor a kormány magától értetődően jó kormány lenne. Risabhadeva ebből az okból javasolta, hogy Bharata Mahárája legyen a bolygó uralkodója. Egy bhaktát szolgálni annyit jelent, mint a Legfelsőbb Urat szolgálni, mert a bhakta mindig az Urat képviseli. Ha egy bhakta áll a kormány élén, az államvezetés mindenki számára kedvező és hasznos.

Srimad Bhagavatam 5. ének 5. fejezet 20. vers

Szigetes emlékek 1998

2011.10.17. 21:32

Itt olvashatod az előző részt.

A 97-es sikereken felbuzdulva nagyon komoly erőfeszítést tettek a bhakták ebben az évben. Krisna-falut építettünk fel a nagy helyen. Magyarországi összes prédikátora fel lett rendelve erre az alkalomra.

Én a sátorállítás és bontás mellett az un. mozi-sátrat kaptam meg. Ez egy 3x6 méteres fekete fóliával kibélelt hely volt, ahol magyar felirattal vetítettünk ISKCON filmeket VHS magnóval és az akkoriban még kuriózumnak számító projektorral.

Jövögettek az emberek, de bent maradni nem tudtak sokáig, hisz a tűző napon álló zárt sátorban irdatlan meleg volt. És akkor a szagról nem is beszéltem...
A kifelé jövőkkel viszont egész jókat lehetett beszélgetni előző életekről, lélekvándorlásról, vegetarianizmusról.

Legalábbis megpróbáltam, ha legalább viszonylag józan személyt találtam.


Emlékszem akkor találkoztam azzal a jelenséggel, hogy az ember nem részeg, de nincs ott, üveges szemekkel mered rám.
Kérdeztem a többieket a jelenségről, akik felvilágosítottak, hogy be vannak szívva, lőve, stb.

Akármilyen hihetetlen én ezzel korábban nem találkoztam. Szerencsére.

Kemény volt látni és megpróbálni áttörni ezen a „ködön”.
Gyakorlatilag lehetetlen, csak reménykedni lehet, hogy másnap „tisztábban” jön vissza.

süti beállítások módosítása