Új Gondolkodó-klub

2010.04.04. 05:11

gondolkodó klubSok szempontból újulunk meg. Új helyen (Átmacenter Pest, Bp. Üllői út 6. /a Kálvin térnél), új időpontban (péntek este), de a leglényegesebb a tartalom.

Az előző alkalmakkor a Bhagavad-gíta 4 fő verse alapján próbáltam a mindennapjainkba is hasznos dolgokat mondani, illetve beszélgetni veletek. Szerintem jól sikerült, de most egy kicsit konkrétabb irányba mozdulunk.

Ahogy a plakáton is látod a címből a párkapcsolatok sikereiről (néha kudarcairól) fogunk beszélgetni. Hozzászólásaitokból és leveleitekből arra következtettem, hogy ez a téma komolyan érdekel titeket.

Természetesen mindez a Védikus Szentírásokon fog alapulni, fűszerezve személyes tapasztalataimmal, amelyeket az elmúlt 20 évben a saját sikeres párkapcsolatomban és mások segítése közben szereztem.

Ez nem egy egyszemélyes észosztás lesz, várom a kérdéseket akár ide, előre, akár a helyszínen is. Szerintem így fog igazán működni.

Mindenkit sok szeretettel várok!

A sammata meditáció

2010.04.03. 06:44

Néha, amikor valami nyomán eszembe jut valami és elkezdek kotorászni a gépemen, rájövök, hogy még egy csomó kincsem van. Egy ilyen a címben szereplő meditáció is.

Ezt teljesen változatlanul teszem így közzé, kíváncsi vagyok, hogy kinek hogy tetszik.

"A sammata meditáció
HH.Sacinandana Swami

Az alábbi három lépésbõl álló meditáció segít abban, hogy még mozgalmas, zaklatott életkörülmények közepette is közvetlen kapcsolatban állhassunk az Úrral és békét és erõt érezzünk.

Elsõ lépés: Alapozás
Meditáció Srila Prabhupada szavain

“Meg kell értenünk, hogy senki sem független, mert minden Krisna szerves része, és minden az Õ legfelsõbb vágya szerint mûködik és mozdul. Ez a megértés, ez a tudat a Krisna-tudat.”
(Srimad-Bhágavatam 10.13.53, magyarázat)

Második lépés: A meditáció elfogadása

A félelem és zavar forrása az, hogy nem tapasztalunk harmóniát. Amikor zavartak vagyunk, annak az az oka, hogy egy bizonyos helyzetet, helyet vagy dolgot nem tudunk összekapcsolni Krisnával. A helyzet, hely vagy dolog az Úrtól függetlennek vagy különállónak tûnik. Úgy tûnik, hogy kívül esik a természetes, isteni harmónián és értelmetlennek látszik. Ezért nem tudjuk elfogadni. Amikor nem tudunk elfogadni valamit, elveszítjük a lelki egyensúlyunkat és biztonságérzetünket. Eluralkodik felettünk a szenvedés.

Tekints vissza az 1. lépésre és hagyd, hogy annak lelki fénye beragyogja az elsötétült elmédet.
Figyeld, hogyan kezdenek megváltozni a dolgok, elõször lassan, aztán gyorsan:

Fokozatosan megértem, hogy az adott helyzet, ember, hely vagy dolog pontosan olyan, amilyennek ebben az adott pillanatban lennie kell. Semmi, abszolút semmi nem történik Krisna világában tévedésbõl. Minden és mindenki egyetlen középpont körül mozdul. És én minden pillanatban a megfelelõ helyen vagyok, Isten osztálytermében, s tanulom a leckéimet. Ha nem tudom az életet teljességgel Krisna feltételei szerint fogadni el, nem lehetek boldog. Ezért hadd ne annyira arra koncentráljak, hogy szerintem mit kellene változtatni a világon, hanem arra, hogy miben kell változnom nekem, hogyan kell változtatnom a tudatomon, a hozzáállásomon.

Harmadik lépés: A nyugalom ima

Ó, Uram, segíts, hogy bármi is érjen a mai napon, azt békésen el tudjam fogadni!
Segíts, hogy teljesen meg tudjak hódolni a szent vágyadnak!
Vezess és segíts minden pillanatban a nap folyamán!
Ha szeretnéd, hogy változzak valamiben,
kérlek, add meg a látást, hogy felismerjem azt,
és a belsõ erõt, hogy tudjak változtatni.

Bármilyen hírt is kapjak,
tanítsd meg azt a Te üzenetedként látni, még akkor is,
ha jelentése rejtélyesnek tûnik.
És ha az életem hatalmas hullámai elárasztanak és
az érzelmeim és a gondolataim zaklatottá válnak,
kérlek, vezess vissza a mindent átható jelenléted
és jóakaratod elfogadásához és az abban való hithez. 
Hadd emlékezzek ma a szeretetre, a szolgálatra, a türelemre és a megbocsátásra,
és hadd legyek sammata – összhangban Veled – azáltal, hogy
beleegyezek minden elrendezésedbe és vágyadba.

Utószó: Ezt a sammata meditációt a Srimad-Bhágavatam egyik verse és magyarázata ihlette (4.12.22), mely Dhruva hercegrõl szól, aki mindig az Úr Krisna lótuszlábára gondolt. Srila Prabhupada: “A Vaikuntha-világban az élõlények mind harmóniában élnek a Legfelsőbb Istenséggel, mert sohasem tagadják meg utasításait. Itt az anyagi világban azonban nem sammaták, egyetértõek, hanem mindig asammaták, azaz ellenkeznek. Ebben az emberi életformában lehetõséget kapunk, hogy megtanuljuk, hogyan engedelmeskedjünk a Legfelsõbb Úr rendelkezéseinek.”

Szubál kalandjai 1. rész

2010.04.01. 17:16

Rég volt már Szubálos videó. Na, most meglátjátok, hogy mennyit fejlődött a technika!

Ugyanis eddig a telefonnal felvett videókat dobáltam fel közvetlenül a jutyubra. Most viszont meg vannak vágva, összeillesztve, szerkesztve és még zene is van alatta.

Valószínű, hogy még nem viszem el az Oscar-t az Avatar elől, de ez is valami.

Persze a lényeg még mindig Szubál, a szupercuki-miniprabhu.

Az 1. részben van hegedülés, szülinapi torta, zenélés Rúpával és bunyó apával.

Fogadjátok szeretettel:

Néhányan tudjátok, hogy nem csak a mostani zenekarom, a Mantra ami kapcsolódik Istennel vallással. Az életrajzomnál írtam róla, hogy a nyolcvanas évek közepén a Fantom nevű zenekarom erősen Black Metál beállítottságú lett. Persze, ahogy írtam nem voltunk sátánisták, de a kemény zenéhez kemény szövegek illettek. Ez volt az akkori nyugati, amerikai divat.

De miért?

Már a kemény zene felbukkanása óta ott a jelenség, főleg a stílusalapító Black Sabbath miatt. Hogy ők melyik oldalra hajoltak, azt nem tudtam megfejteni, hisz nem volt olyan egyértelmű, de a későbbi blackesek rájuk hivatkoznak.

A legnyilvánvalóbb első ilyen zenekar a Venom volt. Ők a színpadi megjelenésükben, szövegeikben már szinte mindent ellőtt. Az ő stílusteremtő nagylemezüknek volt a címe a Black Metal. Valószínűleg innen ered a műfajt összefoglaló név is.

Persze azóta több részre szakad a műfaj. A klisék hasonlók, a kinézet, a show és a zene keményebb, vagy durvább. Van doom, dark, trash, speed, death, stb., de ezekhez nem feltétlenül tartozik ugyanaz a filozófia.

Az érdekes, hogy bár igen látványos ez a műfaj, de néhány elvetemült zenész és rajongón kívül senki se vette komolyan. Magyarán nem térítés a cél, csak show az egész. Persze az a pár eset, amikor valakik depressziósak, deviánsak lesznek, néha még ölnek is, nagyon komolyan felveti az ebben résztvevők felelőségét.

Nekem nagyon tetszett az alábbi cikk és mindenki számára tanulságos.
Imádunk panaszkodni a sok külső körülményre, de azokkal úgyse tudunk semmit csinálni, így teljesen hiábavaló. Amivel meg tudnánk mit tenni, arra lusták vagyunk.
Valóba nem könnyű kontrolálni az alvást, evést és karbantartani a testet mozgással, de hátha segít az inspirációban ez a kis írás.

„Napi 4-5 óra alvásra lesz ideje - Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint ez lesz a legjelentősebb változás az életében, ha megválasztják kormányfőnek. Az [origo] által megkérdezett alvásszakértő szerint azonban a szervezet megsínyli a csökkent alvásidőt, és nincs is értelme keveset aludni, mert romlik a teljesítmény. A rendszerváltás utáni miniszterelnökök szinte mind koránkelők voltak: egykori munkatársaik szerint Gyurcsány Ferenc volt a legmunkamániásabb, Horn Gyula ragaszkodott a korai lefekvéshez.

Orbán kevés alvással venné át a stafétabotot

A mostani napi 6-7 óra alvás helyett 4-5 óra alvásra készül Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amennyiben pártja nyer a választáson, és kormányfőként át kell vennie az ország irányítását - erről beszélt a Blikknek adott csütörtöki interjújában Orbán. Mint mondta, ahhoz, hogy jól végezze a munkáját, "nem kell jelentős változás", "csak még többet" kell majd dolgoznia, és így kevesebb idő jut majd alvásra.

Az [origo] által megkérdezett alváskutató, Bódizs Róbert szerint viszont a napi 4-5 óra alvás nagyon kevés, ami hosszabb távon árthat. "Ez a szervezet számára tartós stresszt jelent. Rövidebb ideig, pár hétig még nem megy az egészség rovására, de tartósan igen" - mondta. Ráadásul szerinte nem nyer időt, aki sokat dolgozik és ilyen keveset alszik, mert annyival rosszabbul is teljesít a munkájában.
Bódizs szerint személyfüggő, hogy kinek mennyi az alvásigénye, de az egyéni igény drasztikus csökkentésének számos negatív következménye lehet. A kutatások során agyi és viselkedésbeli változásokat is megfigyeltek a túl keveset alvóknál, például az álmos emberek számára nehézséget jelentenek az összetettebb gondolkodási folyamatok, így kevésbé vannak eredeti, új gondolataik, és sokkal balesetveszélyesebben is vezetnek. A kutatások szerint emellett lobbanékonyabbak is, ami alkattól függően egyeseknél tettlegességhez, másoknál érzelmi problémákhoz vezethet. Azt is kimutatták, hogy tovább élnek, akik átlagos mennyiséget, napi 7-8 órát alszanak, mint azok, akik ennél kevesebbet vagy többet.

Egy új megfigyelés szerint összefüggés van az éhség és az alvás közt is: aki keveset alszik, az éhesebb, és nehezebben is lakik jól - mondta Bódizs. Így nagyobb arányban híznak el, és gyakoribb náluk a II. típusú cukorbetegség előfordulása. Ezt főleg az Egyesült Államokban vizsgálták, ahol az európai átlaghoz képest kevesebb az alvásidő. Az uniós államokban jelenleg pár perccel több, mint 7 óra az átlagos napi alvás. Van olyan kutatás, amely szerint 6 óra a szükséges alvás, az e fölötti mennyiség pedig már "luxusalvás".

"Igazi munkamániás őrült tudott lenni"

Keveset aludt miniszterelnöksége idején Gyurcsány Ferenc is - tudta meg az [origo] az egykori kormányfő egy korábbi, névtelenséget kérő közvetlen munkatársától. Az egykori MSZP-s pártelnök-miniszterelnök fél hatkor kelt, és utána rendszerint futni ment. A mai napig változatlan kora reggeli szokása az is, hogy átnézi az újságokat, így egyik forrásunk szerint mire beért a parlamentbe, már pontosan tudta, mit írtak aznap a lapok. "Meglepő volt, ha fél 8 tájban még nem volt benn, és rendszerint este 9-kor még égett nála a lámpa" - emlékezett.

"Igazi munkamániás őrült tudott lenni" - mondta egy másik, korábban szintén Gyurcsány környezetében dolgozó forrásunk is egykori főnökéről. Gyurcsányt mindketten úgy írták le, mint akivel alig lehetett győzni a tempót. Egyikük szerint ezt azért lehet bírni, mert az ország vezetése olyan feladat, ami "mint valami rendkívül helyzet idején, viszi magával" az embert. Utána persze időbe telik visszaállni, Gyurcsánynak is fel kellett töltődnie, miután lemondott, utána a korábbinál többet tudott pihenni - tette hozzá.
Sporttal bírják

A válságkezelő kormányt 2009 áprilisa óta vezető Bajnai Gordon a környezetéhez tartozó forrásunk szerint "csak egy fokkal lazább" elődjénél. Nyolc körül ér be a munkahelyére, rendszerint az estébe nyúlnak a munkanapjai, és sokszor kell részt vennie hivatalos esti programon.
A most és korábban velük dolgozók szerint Gyurcsány és Bajnai is azért bírja ennyire jól a kevés alvást és sok munkát, mert rendszeresen sportolnak. "Az életük része a sport, és ennek a fegyelmező hatása nagyon látszik rajtuk. Rengeteget dolgoznak, de más téren nagyon odafigyelnek, hogy ne égessék két végén a gyertyát, mozognak, egészségesen táplálkoznak, nem dohányoznak" - mondta a Bajnai környezetéhez tartozó forrásunk. "Pont ezért Orbán Viktorból is kinézem, hogy menni fog neki is a kevés alvás, sok munka, hiszen ő is focizik" - tette hozzá.

Gyurcsánnyal alig bírták a kollégák a tempót
"Én már nem voltam annyira zsenge ifjú"
A 2002-tól két éven át kormányzó Medgyessy Péter információink szerint nem élt ilyen katonás rend szerinti. Egyik névtelen forrásunk - aki nem tartozott Medgyessy közvetlen munkatársai közé, ezért az általa Medgyessyről mondott információk áttételes értesüléseken alapulnak - úgy fogalmazott, ezt is rá jellemző módon "polgáriasan intézte", a napi munkát "elkezdte nem túl korán és befejezte nem túl későn, és ebédidőben tényleg elment ebédelni". Lehet, hogy ebbe a kora is belejátszott, hiszen utódainál idősebb volt kormányzása idején. (Medgyessy 60 éves volt megválasztása idején, Gyurcsány Ferenc 43 évesen, Bajnai Gordon pedig 41 évesen lett kormányfő.)
A korára hivatkozott az egykori MDF-es kormányfőt, Boross Péter is, akit Orbán kijelentéséről és arról kérdeztünk, ő mennyit aludt, mialatt - Antall József halálát követően - 1993 és 1994 között az országot irányította. "Én már nem voltam annyira zsenge ifjú" - jegyezte meg. (Boross volt a legidősebb hivatalba lépő rendszerváltás utáni kormányfő 65 évesen. Horn Gyula 63 évesen alakított kormányt 1994-ben.) Ennek ellenére Boross Péter akkor is korán kelő típus volt, és ez a szokása azóta is megmaradt, hat órakor "kidobja az ágy".

Boross szerint Orbán Viktor jól teszi, ha azzal számolt, hogy kevés ideje lesz aludni. "A jelenlegi helyzetben olyan mennyiségű munka, gond és probléma fog rászakadni, hogy természetes lesz, ha nincs erre ideje" - mondta az egykori MDF-es kormányfő, hozzátéve, hogy "már ha komolyan veszi a feladatát" a Fidesz elnöke. "Persze, ez nem egy négy évig tartható állapot, de a kezdeti időkben ezt vállalnia kell" - jelentette ki. Szerinte neki ezért is volt könnyebb dolga, mikor hároméves kormánytagsága után Antall halála után át kellett vennie a kabinet vezetését. "Már benne voltam, és nem is kellett ennyi mindent újragondolni" - magyarázta.

Horn korán feküdt, korán kelt

Az 1994 és 1998 közt kormányzó MSZP-s Horn Gyula szintén a tyúkokkal kelt, és utódaihoz hasonlóan a sportolásnak köszönhetően bírta energiával - mondta az [origo]-nak szintén névtelenséget kérve Horn egykori közvetlen munkatársa, illetve egy, Horn munkáját közelről figyelő másik forrásunk is. "Mindig fél 5-5 felé kelt, mert fél 6-6 órakor már sportolt, futott vagy teniszezett, ha pedig, mondjuk, egy külföldi út miatt erre nem volt módja, akkor gyalogolt" - mondta munkatársa, aki szerint a napi sporthoz különösen a balesete után ragaszkodott a volt kormányfő. (Horn 1994-ben, az MSZP kampányzáró nagygyűléséről, Miskolcról hazafelé tartva szenvedett autóbalesetet.)

Így Horn Gyula is nagyon korán beért hivatalába, viszont korán le is feküdt: fél 10-10 körül már ágyban volt. Ehhez annyira ragaszkodott, hogy egykori munkatársa szerint nem is lehetett neki késői időpontra hivatalos programot szervezni, vagy ha részt kellett vennie például egy vacsorán, akkor onnan is elment, hogy ne boruljon fel a napi rutinja."

 

Hallgatnivaló

2010.03.30. 06:24

Van egy kedves barátom, Bori sándor (naman) akivel sok ponton találkozik az életünk. Róla még nem írtam közvetlenül itt.

Gitáros, persze sokkal tehetségesebb, mint én. Így találkoztunk először ismeretlenként több fesztiválon is. Mivel nagy kutató, rátalált a Krisna-tudatra is. Ekkor kezdtük meg a végtelen beszélgetéseinket, amik a mai napig tartanak.

Időközben „megcsaládosodott” így a két family is összejár. Mivel építészmérnök rengeteget segít nekem a Templom körüli ilyen munkákban. Aztán egy ideje ő is jár Ninjutsu edzésre. Néha összekerülünk és akkor aztán van gyepa bőven… :)

Ki tudja még hány különleges dolga van. Az egyik ilyen az Innersight, a majdnem egyszemélyes zenekara. Itt a főzenekarától (Watch my dying) teljesen eltérő műfajban alkot. Most jelent meg az új albuma, ami zseniális. Bőven van benne keleti behatás, hisz az utóbbi időben beleszerelmesedett a szitárba, amit tőlem kapott kölcsön. Ráadásul profin meg is tanult rajta játszani.

Itt tudjátok letölteni teljesen ingyen.

És ilyen amikor metálban nyomul:

Beethoven„A gyűlölet magától visszaszáll azokra, akik azt táplálják.”

Beethoven

süti beállítások módosítása