Néhányan tudjátok, hogy nem csak a mostani zenekarom, a Mantra ami kapcsolódik Istennel vallással. Az életrajzomnál írtam róla, hogy a nyolcvanas évek közepén a Fantom nevű zenekarom erősen Black Metál beállítottságú lett. Persze, ahogy írtam nem voltunk sátánisták, de a kemény zenéhez kemény szövegek illettek. Ez volt az akkori nyugati, amerikai divat.

De miért?

Már a kemény zene felbukkanása óta ott a jelenség, főleg a stílusalapító Black Sabbath miatt. Hogy ők melyik oldalra hajoltak, azt nem tudtam megfejteni, hisz nem volt olyan egyértelmű, de a későbbi blackesek rájuk hivatkoznak.

A legnyilvánvalóbb első ilyen zenekar a Venom volt. Ők a színpadi megjelenésükben, szövegeikben már szinte mindent ellőtt. Az ő stílusteremtő nagylemezüknek volt a címe a Black Metal. Valószínűleg innen ered a műfajt összefoglaló név is.

Persze azóta több részre szakad a műfaj. A klisék hasonlók, a kinézet, a show és a zene keményebb, vagy durvább. Van doom, dark, trash, speed, death, stb., de ezekhez nem feltétlenül tartozik ugyanaz a filozófia.

Az érdekes, hogy bár igen látványos ez a műfaj, de néhány elvetemült zenész és rajongón kívül senki se vette komolyan. Magyarán nem térítés a cél, csak show az egész. Persze az a pár eset, amikor valakik depressziósak, deviánsak lesznek, néha még ölnek is, nagyon komolyan felveti az ebben résztvevők felelőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr55142189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása