A Mantra névadója: a Shelter

2009.05.24. 17:34

Persze a „mantra” egy szanszkrit szó melynek a jelentése: az elme felszabadítása, legyőzése hangvibrációval. De az ötlet a Shelter-től jött, akiknek akkor jelent meg a lemezük, melynek „Mantra” volt a címe.

Róluk többet az alábbi filmből tudhattok meg:

"Nem tudod megállítani a harcot a kutyák és a macskák között. Miért van ez a harc? Mert a kutya azt gondolja: „én kutya vagyok”. A macska azt gondolja: ”én macska vagyok”. Ugyanígy, ha azt gondolom, hogy „ír vagyok”, vagy azt, hogy „angol vagyok”, ugyanaz a dolog.

Ahogy a kutya azt gondolja, hogy „kutya vagyok”, ha én azt gondolom, hogy „ír vagyok”, „angol vagyok”, akkor nem vagyok különb a kutyánál. Ugyanúgy ahogy nem tudjuk megállítani a harcot a kutyák között, addig amíg az emberek fenntartják a testi felfogásukat az életről a harc köztük megállíthatatlan."

Róma, 1974. május 23. 

Mantra a bulvárban

2009.05.22. 09:04

Ritka eset a Mantra történetében, hogy felkapja a bulvár-sajtó, sőt az egyik legnézettebb TV műsor a Fókusz.

Ez történt 3 éve, és az alábbi anyag ment le rólunk:

GyIK

2009.05.21. 08:35

Természetesen nem a kis aranyos hüllőről van szó, hanem a „gyakran ismételt kérdések” rövidítéséről.

Lehet, hogy már észrevettétek, hogy a bal felső sarokban, a menüpontoknál feltűnt ez a rövidítés, de még nincs mögötte semmi.

Most jön a kérés Hozzátok!

Adjatok ötletet, hogy milyen kérdések, témák legyenek itt. Nekem is van egy pár ötletem, de az azért ciki, hogy saját magamat kérdezem saját magamról…

Szóval, írjatok kérdéseket ide a kommentekhez, vagy akár személyesen nekem is.

Tegnap reggeli lecke

2009.05.20. 05:38

Érdekes témája volt a tegnapi templomi leckének, amit nekem kellett elkövetnem:

"A ksatriyák, a vaisyák és a sudrák a brahmanák kegyének köszönhetően eszik ételüket. A brahmanák azok, akik saját tulajdonukat élvezik, saját tulajdonukba öltöznek, és saját tulajdonukból adnak adományt."

Srimad Bhagavatam 4. ének 22. fejezet 46. vers

A dohányzásról

2009.05.19. 11:00

Gyerekkorom egyik legrosszabb élménye a szüleim és más rokonok dohányzása volt. 10 éves koromig egy nagyon nagy, de ablaktalan konyha sarkában kellett elviselnem ennek következményeit.

Az alábbi 30 másodperces dohányzásellenes reklám az egyik legdurvább, amit valaha láttam. Szóval csak erős gyomrúaknak.

Gitáros vs. Lelkész

2009.05.18. 08:50

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés nekem az az, hogy hogyan jön össze a zúzós Mantra-gitáros a kedves Templomvezetővel. Mindezt egy testben és elmében.

Persze ebből a blogból sok mindent megtudhatsz erről (és sok más dologról rólam), de most itt egy interjú velem, ami a Vissza Istenhez Magazinban jelent meg pár éve és ez a fő témája:

-    Nézem a legfrissebb koncertfotókat, de olyan, mintha nem is te lennél rajtuk.
-    Pedig én vagyok, csak egy kicsit másképpen vagyok öltözve.

-    Ez csak engem lep meg vagy mások is mondták már?
-    Igen, persze hogy mondták. Akik a templomból ismernek és csak hófehér dhotiban, elegéns drapp pulóverben, friss tilakkal homlokomon látnak nap mint nap azoknak ez a tetőtől talpig feketébe öltözött színpadon zúzó gitáros meghökkentő látvány. Legviccesebb, amikor indulunk egy koncertre és már a „zúzos” ruházat van rajtam és egy lépcsőfordulóban összetalálkozok valakivel, aki még sohasem látott így. Másodpercekig döbbenet az arcon, majd zavartan kérdezi: „koncert lesz Vijaya Gouranga prabhu?”.

-    Az ellenkező eset is előfordul?
-    Igen, hisz vannak olyanok, akik meg csak gitárosként ismernek. Nekik meg e
z a fehér szoknyás-pelenkás „hacuka” a meglepő.

-    Biztos kérdezték már, de miért nem ebben a „hacukában” koncerteztek?
-    Valóban, főleg a bhakták szokták ezt kérdezni, és mi is sokat töprengtünk rajta a kezdetekkor.  Végül sok mindent átgondolva döntöttünk így. Ennek a zenekarnak a
fő célja, hogy egy hidat képezzen a védikus kultúra és az egyszerű mai ember között. A hídnak az a tulajdonsága, hogy találkozik mind a két parttal. Ha csak az egyikkel van kapcsolata, akkor nem ér semmit. A kopasz fejünk, a sikhánk és legfőképpen a mondanivalónk így is elég furcsa ebben a közegben.

-    Koncertek helyszíne, hangulata, körülményei gyakran nem egy jámbor vallásos embernek, különösen nem egy papnak, brahmanának való. Ezt ti hogyan bírjátok?
-    Én azt gondolom, hogy egy papnak ott a helye, ahol az emberek vannak
. Ez a dolga. A korábban említett hídnak egy szerelőcsarnokban kétségtelenül jobb dolga van, de semmi haszna nincs.

-    Te vagy a Budapesti Hare Krisna Templom és Kulturális Központ vezetője is. Hogyan tudod időben és energiával összeegyeztetni a két dolgot?
-    Gyakran nem egyszerű, de megoldható. Mindkettő dolgot nagyon szeretem csinálni. És persze arra is jó, hogy ne legyek beskatulyázva egyik, vagy másik szolgálatomba.

süti beállítások módosítása