Mantra 1999

2009.04.12. 09:20

Idén 10 éves a Mantra, így gondoltam, hogy több érdekességet is elmesélnék itt a történelmünkről. Az első részben a klipek keletkezéséről. Erről már volt szó a két lassú számunknál, de most nézzük a többit is.
1999. A frissen összeállt Mantra rögtön összedob egy EP-nek nevezett demót, ami bár szerény körülmények között készül, mégis a szakma igen pozitívan nyilatkozik róla. De erről majd később.

Pont ekkor néhány bhakta barátunk összeáll, hogy médiastúdiót csinál. Profi kamera, brutál Macintos gép, mi kell több…?

Szóval, csináljunk videoklipet azonnal. A választás egyértelmű: Ébredj fel!. A zenekaros felvételeket Fellegi Ádi (dobosunk) akkori másik zenekara (Newborn) próbahelyénél, egy lepukkant üzemcsarnokban vesszük fel, hisz tél van. Persze itt se volt fűtés, csak egy kicsit volt melegebb, mint kint. Ezért vannak ezek a furcsa szerkók, amik több réteg pulóvert takarnak. Így a mozgásunk is furcsa egy kicsit. A másik indoka az idétlen dolgoknak az az, hogy még egyetlen koncertünk se volt együtt. Ádi hc-ben nyomta, Jaya Hari már 2-3 éve abbahagyta, Acyuta csak egyszer játszott az apjával (igaz akkor a BS-ben), jómagam meg 12 év után először…

Szóval így állt fel a csapat.  Sokat kellett vagdosni, hogy elfogadható dolog jöjjön össze. A másik alapanyagot bh. Gábor (ma Gauramani das) szállította: leült otthon a TV elé és nyomkodta a távirányítót és a VHS magnó felvevő gombját.

Aztán elkezdtük összerakni a dolgot és kiderült, hogy senki nem ért hozzá. De végül egész elfogadható lett a végeredmény, sokaknak ma is ez a kedvenc videója. Ja, és 0 forintba került, hála a bhakták jó szívének.

  Már az előző alkalommal azt írtam, hogy „itt a vége, fuss el véle”, de kiderült, hogy még vannak részek. Hát akkor most ezeket is megosztom veletek:

Ahogy a blog neve, ez is egy gyors döntés eredménye. A fejlécben található mottóból ered. Az első verzió „a gondolkodó Krisnás” volt. Aztán a mellettem ülő segéderő (mcdas) udvariasan megjegyezte, hogy ez úgy hangzik, mintha én lennék az egyetlen gondolkodó Krisnás. Pedig nem így van, sőt épp az ellenkezőjét szeretném bebizonyítani.

Aztán hallottam, hogy még így is egy kicsit provokatív, de azt nem bánom. Az emberekbe a sok évtizednyi materialista oktatás, média és sok minden más miatt az a kép alakult ki, hogy aki hisz Istenben (pláne egy indiaiban) az vagy szentimentális, vagy sérült, vagy agymosott hülye.

Hát nem. Ezt szeretném itt megmutatni. Sőt inkább azt, hogy ez inkább fordítva igaz.

Egy aktuális Mantra szám

2009.04.09. 12:18

Ítélj, hogy ítéltess!

 

 

Nézd már magadba

Mekkora szánalom vagy

Azt hiszed, hogy jobban tudszmantra

Mindent bárkinél

Kérés nélkül mondasz

Véleményt mindenre

Pedig rajtad kívül tudják

Hogy értéktelen vagy

 

Ítélj, hogy ítéltess

Vádolj, hogy vádolhassanak

Nem érted, hogy ugyanazt kapod

Amit te adsz

 

Másoknak, magadnak

 

A saját szavaidtól

Nem hallasz másokat

Pedig sokan mondanák

Mutatnák az utat

De te ott állsz az árokban

Nyakig a szarodban

Amit azzal teremtesz

Hogy megkeseríted az életét

 

Másoknak, magadnak

 

Ítélj, hogy ítéltess

Vádolj, hogy vádolhassanak

Nem érted, hogy ugyanazt kapod

Amit te adsz másoknak

 

Ítélj!

Gyere, ítélj meg!

 

Ítélj, hogy ítéltess

Vádolj, hogy vádolhassanak

Nem érted, hogy ugyanazt kapod

Amit te adsz másoknak

 

Amikor felraktam a Szamuráj-meditációs rajzfilmet, akkor jeleztem, hogy ennek van más aktualitása is, amit majd később osztok meg veletek. Persze nem egy hatalmas titok (a bhakták között ilyen úgy sincs) csak egy új oldal, amit próbálgatok.

Kb. 2 hónapja különedzést tart velem bh. Ádám, ismertebb nevén Mc. Abból indult ki, hogy gyerekkorom óta nagyon vonzott minden, ami a kardokkal kapcsolatos és főleg a japán harcosok, akikről egyből éreztem, hogy ők a legjobbak. Csak valahogy sohasem adódott rá lehetőség.
Aztán mostanában sűrűn összefutottam a fennemlített harcművészetet is komolyan gyakorló úriemberrel, és egy hirtelen ötlettől vezérelve megkérdeztem, hogy nincs e kedve mutatni valamit. „Persze” mondta ő fülig érő szájjal „edzeni mindig van kedvem”.  

Aztán kiderült, hogy ez nem csak a kardot jelenti, hanem mindent. Meg kell tanulni másképp használni testet, másképp gondolkodni. Persze szó sincs róla, hogy a Krisna-tudatról gondolkodnék máshogy, inkább az előttem álló problémákról, kihívásokról. De erről majd később többet.

Ami még aktuálissá teszi a dolgot, hogy a napokban kezdjük a magánedzéseket nyilvánossá tenni. Egyrészt kimegyünk a szabadba, másrészt mindenki jöhet. Itt olvashattok róla többet.

Zárásképpen itt van két szuper videó, ami a témába vág, és amin én nagyokat röhögtem, remélem ti is.

Kezdem azzal, hogy először tekintsünk el attól, hogy miért pont így van írva. Ez ugye annak érdekes, aki tudja, hogy hogyan lehetne máshogy leírni. Nekik meg úgyse kell elmagyarázni.

A tárgyra térve: amikor végre eldöntöttem, hogy elkezdek bloSrila prabhupada, a kegyóceángot írni, és több heti gondolkodás után kikötöttem az igen ötletes „vgd” blognév mellett, leültünk Ádám barátommal (akit legtöbben mc-nek, vagy mcdasnak, vagy kitudja még, hogy hogy ismernek) beregisztrálni. Aztán kiderült, hogy foglalt. Mivel a mellettem ülő segéderő már korábban is finoman jelezte, hogy bár kétségtelenül előnye a választásnak, hogy én vagyok és könnyű megjegyezni, de nem jelent semmit és keresés szempontjából se szerencsés.

Na mindegy, így a kettőt Isteni jelnek vettem és villámgyorsan elkezdtem gondolkodni. Épp aznap fejeztem be egy cikket a Bhakti-jóga tanfolyamról, így ez ugrott be a fejembe. Ennek a kurzusnak én adtam a nevet. Itt megpróbálunk pár hétvége alatt ízelítőt adni a Krisna-tudat minden aspektusáról.

Valahogy az én blogom is ilyesmi akar lenni. Próbálok saját magamon keresztül bemutatni valamit, amit én úgy látok, úgy érzek mint Krisna-tudat, vagyis az ÉLET. De erről inkább később…

Itt vannak a hátralévő videók az Indiai utazásról:

süti beállítások módosítása