Találtam egy nagyon tanulságos cikket a fenti címmel itt.

Érdemes elolvasni.

Így kezdődik:

"Amikor egy vezetőnek van 5 beosztottja, akkor az első amatőr hiba, amit elkövethet - de még mennyire amatőr -, hogy mindegyik munkatársát ugyanúgy próbálja motiválni, munkára serkenteni! Arról már nem is beszélve, amikor mindezt ráadásul kizárólag pénzzel gondolja, majd végül mennyire meglepődik, hogy: nem működik.

motivacio3.jpgDe alapvetően két súlyos feltételezés van egy ilyen vezetőnek a fejében, amelyek a legfőbb akadályai annak, hogy valaha is motivált, szorgalmas munkatársai legyenek:

1. Alapvetően magából indul ki, és úgy gondolja, hogy ami őt motiválná, az tuti másokat is fog!

2. Eleve nem is feltételezi, hogy 5 embert 5 különféle dolog motivál!

Mai blogomban ez utóbbiról szeretnék egy kicsit bővebben írni, de előtte had osszak meg egy aranyos kis történetetet, amely rendkívül jól bemutatja a motiválás lényegét…


A történet vidéken játszódik, ahol egy falu szélén működő tehenészet kezd tönkremenni. Csökken az állatállomány, nem termelnek elég tejet a tehenek, ezért csökkenteni kell a munkatársi létszámot. A tehenészet már a csőd közelébe kerül, amikor jelentkezik egy vállalkozó, aki szívesen megvenné.

A falu eladja, ő kifizeti az árát, és egy fél év múlva azt látják, hogy a tehenészet újra gyarapszik, gazdagodik, egészségesek az állatok, és újra komoly mennyiségű tejet termelnek, továbbá a feldolgozott termékek gyártását is megkezdték. A falusiak el nem tudják képzelni mi történhetett, ezért elküldenek egy delegációt a gazdához, hogy megkérdezzék, hogyan csinálta.

A gazda elmondja, hogy amikor megvette a tehenészetet körülnézett, megnézte a feltételeket, és a lehetőségeket. Aztán bement a tehenek közé, és azt mondta nekik:

"Figyeljetek ide tehenek, én vagyok az új tulajdonos, és ti döntitek el, hogy holnaptól kezdve tejet fogok árulni, vagy marhahúst!"

Félretéve a viccet, a probléma igenis valós, ha nem ma kezdted a vezetősdit, akkor biztos rájöttél, hogy vannak emberek, akiknek bármit ígérhetsz, bármit próbálhatsz, kizárólag fenyegetettség és folyamatos ellenőrzés alatt állnak neki igazán dolgozni. Ráadásul minél nagyobb céged van, minél több alacsony kvalifikáltságú ember dolgozik nálad, annál több ilyen munkatársad van...

folytatódik."

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr905700715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása