Békés hatalom

2012.05.20. 01:51

Johann Wolfgang von GoetheKét békés hatalom van: a jog és az illem.

Johann Wolfgang von Goethe

Szép bhajanok

2012.05.19. 01:54


A napokban találtam rá Chakrini mataji dalaira. Mindamellett, hogy gyönyörű hangja van a hangszerelés is nagyon igényes.

Ajánlom mindenkinek.

 

Itt olvashatod az előző részt.
Ezeket a látványterveket bizony tényleg nagyon kevesen látták.
Volt egy teljesen komplett terv, hogy lebontjuk az ott álló nagyon rossz állapotban lévő épületet és egy újat építünk oda.
A 3D-tervet ismét Amala prabhu csinálta, amiben az volt különösen nehéz, hogy nagy és sok objektum volt rajta.
Az összekötő folyosót meg teljesen mi találtuk ki hozzá.

Itt olvashatod az előző részt.

Ezeket a látványterveket bizony tényleg nagyon kevesen látták.

Volt egy teljesen komplett terv, hogy lebontjuk az ott álló nagyon rossz állapotban lévő épületet és egy újat építünk oda.

A 3D-tervet ismét Amala prabhu csinálta, amiben az volt különösen nehéz, hogy nagy és sok objektum volt rajta.

Az összekötő folyosót meg teljesen mi találtuk ki hozzá.

Mérges kígyók az erdőben

2012.05.17. 01:13


A keddi leckét, amit a Templomban tartottam itt tudjátok letölteni, itt pedig meghallgatni:


"Az anyagi erdőben a feltételekhez kötött lelket néha egy óriáskígyó falja fel, vagy összeroppantja, s aztán otthagyja, s úgy fekszik ott, mint egy halott, öntudatlanul, minden tudásától megfosztva. Néha másfajta mérges kígyók marják meg, s elvakult tudatával a pokoli élet sötét kútjába zuhan, ahol semmi reménye a szabadulásra.

kígyóMAGYARÁZAT:   Amikor valaki kígyómarás hatására elveszti az eszméletét, nem képes felfogni, mi történik körülötte, a testén kívül. Ez az öntudatlan állapot a mély alvás állapota. A feltételekhez kötött lélek valójában az illuzórikus energia ölében alszik. Bhaktivinoda Thakura így énekelt: kata nidrá yáo máyá-pisácira kole. „Óh, élőlény! Meddig alszol még ilyen állapotban az illuzórikus energia ölében?” Az emberek nem értik, hogy csupán alszanak az anyagi világban, mert nem tudnak a lelki életről. Caitanya Maháprabhu ezért így szól:
enechi ausadhi máyá násibára lági'
hari-náma-mahá-mantra lao tumi mági'
„Elhoztam a gyógyírt, amitől minden élőlény felébred örök álmából. Kérlek, fogadjátok el az Úr szent nevét, a Hare Krisna mahá-mantrát, és ébredjetek fel!” A Katha Upanisadban (1.3.14) szintén ez áll: uttistha jágrata prápya varán nibodhata. „Óh, élőlény! Csupán alszol ebben az anyagi világban. Kérlek, kelj fel, és használd ki a lehetőséget, hogy emberi létformában élsz!” Az alvó állapot azt jelenti, hogy az ember elveszti minden tudását. A Bhagavad-gitá (2.69) is elmondja: yá nisá sarva-bhutánám tasyám jágarti samyami. „Ami minden lény számára éjjel, ébredés az a fegyelmezett embernek.” Még a felsőbb bolygókon is mindenki az illuzórikus energia hatása alatt áll, és senkit sem érdekel igazán az élet valódi értéke. Az alvó állapot, amit kála-sarpának (időtényezőnek) hívnak, a feltételekhez kötött lelket a tudatlanság állapotában tartja, ezért tiszta tudata elvész. Az erdőben számtalan kiszáradt kút van, s ha valaki beleesik, nincs esélye a szabadulásra. Alvó állapotban az embert örökké állatok, leginkább kígyók marják."

 

Srimad Bhagavatam 5. ének 13. fejezet 9. verse

Szerelempróba

2012.05.16. 01:40

A hétvégén láttam egy nagyon szép filmet ami egy házaspár kapcsolatának helyrehozásáról szól a címe „Szerelempróba (Fireproof)”. Mindenkinek tudom ajánlani.

Így mutatja be az alkotó:

"A film címe nem arra utal, hogy a házasságot soha nem éri tűz, hanem arra, hogy ha jön, ki lehet védeni. Minden házasságot érnek "tüzek", és a védekezéshez a házastársaknak tudniuk kell, hogy a szeretet, az elkötelezettség inkább döntés, mintsem érzelem" - fogalmaz a rendező, Alex Kendrick.
"Amerikában támadják, gyengítik és megpróbálják újradefiniálni a házasságot. Ez a film arról szól, hogy a házasságot tisztelni kell, és érdemes érte küzdeni. A házasság a társadalom tartópillére; ha összeomlik, a család és a közösség omlik össze. Istennek terve van a házassággal; ezt a tervet szeretnénk újra méltó módon felmutatni."


Az igazság kisajátítása

2012.05.15. 01:20

Bár ritkán foglalkozom politikával, és most se szeretnék, de a figyelmetekbe ajánlok egy cikket, mely a fenti címmel jelent meg itt.


Remélem mindenki érteni fogja, hogy ez egy gondolkodásmódról szól, melyhez bizony mindenkinek fel kell nőnie.

Itt egy részlet a cikkből:

„… Ha egyszer se használjuk saját oldalunk mentegetésére a másik oldal hibáit, ha nem próbáljuk magunknak a történelmet és az igazságot kisajátítani csak azért, hogy ezzel a másik oldalt megjelöljük, máris szembenézhetünk a saját hibáinkkal, és javíthatjuk azokat!

Ha elkezdünk leszámolni a kettős mércékkel, és elkezdjük a közeli és távoli múltunkat feltárni, empátiával fordulni a másik felé, és megérteni a gondjait, problémáit, létrehozhatunk olyan közös alapokat, aminek a mentén valódi, pozitív értelmű közösségeket tudunk létrehozni, amik nem a kettős mércéken, magunk mentegetésén, hanem az előrejutáson gondolkodnak…”

Kaptunk egy fűnyírót

2012.05.14. 01:01

Már vagy 1 hónapja írtam a facebookon egy felhívást, hogy van e valakinek egy elfekvő fűnyírója, mert az ovi/suli kertjének füvét lassan vágni kell.

Van olyan része a kertnek ahol már régi fű van, ott már segítettek Lohitaksa prabhu és Apukája, Ede bácsi, de a frisset pont a napokban kellett nyírni.

Végül az egyik ovis, Nirmala anyukája Hörömpöli Andi szólt, hogy tényleg el is felejtette, de apukája szívesen adna egy fűnyírót, kell még?
Hát persze!

Szóval a napokban Balnuja prabhuval megejtettük az első vágást az immár skót golfpályára emlékeztető, egyre szépülő kertben.

A lenti kép érdekessége, hogy a 4 éves fiam, Szubál csinálta rólam.

süti beállítások módosítása