Tavaly amikor aktuális volt írtam, ill. beszéltem Michael Jackson haláláról. Most készültek el a boncolási jegyzőkönyvek és nyilvánosságra is hozták.

Illúzióromboló. Én itt nem a rajongók illúziójára gondolok, hanem mindenkiére. Ha volt irigyelt ember a világon, ő az volt. Tehetség, siker, pénz, nők, gyerekek, külön birodalom. Olvasva a lenti sorokat viszont egyáltalán nem egy irigylésreméltó élet körvonalazódik ki előttünk.

Egy szegény beteg ember, akinek meg kell játszania, hogy nem az. Saját illúziószínházának rabja. Mint mindannyian…

"Michael Jackson 2009. júniusi halála után már kiszivárgott a boncolási jegyzőkönyv pár részlete, amelyeket a menedzsment akkor vadul cáfolni próbált. Az AEG Live-nak nagyon nem tetszett, hogy kicsattanó egészségűnek hazudott sztárjukról kiderült, halálakor félig kopasz volt, testi állapota súlyosan leromlott, és persze komoly gyógyszerfüggősége vezetett a halálához. Fél évvel a "most akkor le volt-e robbanva Jacko?" vita kirobbanása után a teljes, 51 oldalas boncolási jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala azt bizonyítja, hogy Jackson valóban darabokra volt esve, és további érzékletes részletekkel is gazdagítja a szomorú képet.Michael Jackson

Az énekes haja ritkás volt, és halálakor is parókát viselt - kezdi a jegyzőkönyv, ami szerint Jacko elöl már kopaszodott, meglévő haja pedig rövid és nagyon göndör volt (a hozzájuk rögzített paróka tincsei pedig hosszúak és egyenesek). Meglepőbb részlet, hogy mind az énekes hajvonala, mind szemöldöke és szája is csak sminktetoválás formájában létezett. "A hajas fejbőr elülső részén sötét, tetováláshoz hasonló elszíneződés látható. Sötét színű tetoválás található mindkét szemöldök területén, valamint a szempillavonal felső és belső szélein; az ajkak pedig rózsaszínnel készültek" - sorolja a jegyzőkönyv.
Az énekes sokat tárgyalt orra állapotára ugyanakkor a jegyzőkönyv nem tér ki, csak annyit rögzít, hogy Jacko ragtapaszt viselt az orra hegyén. Ugyanakkor választ ad viszont arra a régi pletykára, vajon plasztikai úton halványodott-e az énekes bőre, vagy pedig egy bőrbetegség következtében: igen, az énekesnek valóban vitiligója volt, állapítja meg a halottkém, ami gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamat, és a bőr foltszerű kifehéredését okozza egyre nagyobb területeken.
Michael Jackson halálakor 69 inch (5,9 láb, azaz 175 centiméter) magas volt, ehhez mindössze 136 font (azaz 61 és fél kiló), ami a halottkém szerint "rendkívül sovány". A nem, magasság, testsúly és életkor figyelembevételével számított testtömeg-index Jackson adataival 20,08, ami már alulról közelíti az egészséges kategóriát, a 61 és fél kiló pedig közel kilenc kilóval kevesebb, mint egy 50 éves, 175 centi magas férfi ideális testsúlya.
Gary Brazina törvényszéki orvosszakértő szerint "Jackson az alkatához képest túlságosan sovány volt. A jelentés szerint 61 és fél kilót nyomott, ami anorexiára is utalhat". A szakember szerint a testi állapot ráadásul a Jacko által szedett lórúgás-erősségű gyógyszerek szempontjából sem volt mindegy: "Ilyen testfelépítéssel különösen fontos volna, hogy csak nagyon szigorúan és pontosan adagolva adják ezeket a gyógyszereket. Ráadásul egy ilyen alultáplált vagy anorexiás személy eleve kevesebbet szabadna hogy kapjon".
Mivel Jackson orvosa, dr. Conrad Murray ellen hétfőn emeltek vádat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt - amelyben természetesen ártatlannak vallotta magát -,  az énekes halálnak okát pedig a jegyzőkönyv akut propofol mérgezésben állapítja meg, Brazina utóbbi megállapítása nyilván nagy hangsúlyt fog kapni az elkövetkező hetek bírósági meghallgatásain.
A jegyzőkönyv kitér arra is, hogy az énekes véréből a propofol mellett lorazepam, midazolam, lidokain, diazepam és nordiazepam nyomait is kimutatták, ezek egy része nyugtató, más részük az altatásnál használatos kísérőszer, illetve érzéstelenítő. A jegyzőkönyv 11. oldalán a halottkém megerősíti, hogy Jacko akut propofolmérgezés áldozata lett, és a fentiek alapján emberölésnek minősíti Jackson halálát. Bizonyítható ugyanis, hogy Jackson nem maga adta be a gyógyszereket magának, és mivel a propofolt és a benzodiazepámokat az altatást végző orvos - dr. Murray - nem kórházi körülmények közt, nem gyógyászati céllal végezte, és sem a páciens biztonságos megfigyelését lehetővé tevő műszerei nem voltak hozzá, sem az újjáélesztéshez szükséges felszerelése. A helyszínelő nyomozó feljegyzései mindössze egy pulzus-oxigénmérőt és egy vérnyomásmérőt említenek az énekes hálójában.
Az újjáélesztés során elszenvedett sérülésektől eltekintve Jackson testén nem találtak külsérelmi nyomokat, és belső szerveinek vizsgálata is csak egy enyhe gyulladást, valamint pár bevérzéses foltot mutatott ki a tüdejében."

Ma este Gondolkodó Klub

2010.02.13. 06:09

A címhez nem kell semmit hozzátenni, a plakáton ott az összes információ.

Érdekesség, hogy utoljára lesz itt a program. Március 1-től költözik az Átmacenter az új helyére.

Hogy a Gondolkodó Klub hol és mikor lesz legközelebb az még nem eldöntött dolog. Ha van valami javaslatotok várom szeretettel, hisz nem magamnak csinálom. Nyilvánvaló, hogy én is korlátozott vagyok valamennyire térben és időben, de ami megoldható azt megoldom.

Kedvcsinálónak itt a múltkori program bhajanjából egy részlet: 

 Aztán talán észrevettétek, hogy egy kicsit változtattam a fejlécen. Nem egy nagy dolog, szinte csak a szöveg változott, de én ilyen vagyok: sok kis apró határozott lépés előre.

Az új fejléc szövegrésze szerintem jobban lefedi az oldal tartalmát, illetve kifejezi, hogy mindennap van új dolog.

Egyébként reggel 6-7 között frissül mindig. 

Srila Prabhupada elég határozottan elmondta a véleményét a betegségek okáról és azok megszüntetéséről.

Már csak el kell hinni és követni…

„Ha elfogadjátok ezeket az életelveket – lemondotok a húsevésről, az önmérgezésről, a tiltott nemi életről – akkor biztos, hogy nem fogtok rákot kapni. Azok, akik szigorúan ezen az úton járnak, soha sem fognak ráktól vagy más betegségektől szenvedni.Srila Prabhupada

Vegyetek példát rólam. Nyolc éve jöttem ebbe az országba. Hányszor voltam orvosnál? Egyetlen szívrohamom volt. Az súlyos volt, az egy más dolog. De ezen kívül hányszor mentem orvoshoz? Egy fillért se költöttem orvosra.

Ha higiénikus, szabályozott életet élünk, szóba se jöhet a rák vagy bármely más betegség. A betegség úgy keletkezik, hogy megszegjük a természet törvényeit. A rák egyik oka a fogamzásgátlás. Csak nézzétek meg! Az egyik oldalon felfedezik a fogamzásgátlást, a fogamzásgátló gyógyszereket, a másik oldalon a rákot kutatják.

Maguk is mondják, hogy a dohányzás is az egyik kiváltó ok. Miért nem hagyják akkor abba a dohányzást, a tiltott nemi életet és a fogamzásgátlást?”

Reggeli séta, Los Angeles, 1973. május 4.

Szubál és a saját kardja

2010.02.11. 06:56

Ezt a videót már rég fel akartam rakni, mert karácsony előtt készült, de mindig volt valami technikai malőr vele. Eredetileg elcsúszott a kép és a hang (ami még sose volt), aztán próbáltam több emberrel is helyére tenni, de nem sikerült. De most megvan és nem is ez a lényeg.

Korábban feltettem egy bejegyzést, amikor Szubál megtalálta a bokenemet (gyakorló fakardot). Azóta jól eldugtam előle. A szomszéd Advaitánál persze voltak játékkardok és neki is lett 2 polifoam, de semmi más. Karácsony előtt az egyik játékboltban láttunk egy szép kis szamurájkardot tokkal (kb wakizashi méret) megdöbbentő 300 forintos áron.

A feleségem mondta, hogy „vegyük meg a gyereknek”. Erre én „bhakta legyen, ne szamuráj”. Egyet értettünk. Aztán pár nap múlva a feleségem már könyörgött, hogy inkább vegyük meg tényleg, mert az összes hasonló konyhai eszközzel kardozni akar. Ami egyrészt fájdalmas, másrészt tönkre is mennek.

Szóval megvettük. A mai napig nagyon szereti. Miután odaadtam neki, megmutattam, hogy hogyan kell elővenni és elrakni. Sokszor nem tudtam, mert kivette a kezemből és így csinált:

Ez a borító külalakjában teljesen beleillik a Mantra lemezek sorában, bár kivételesen most más készítette. Egy érdekes dolog, amit csak egy páran tudnak, hogy a későbbi „Akarom látni” borító kész volt, de mi akkor nem akartuk használni. Valami sokkal koszosabb, durvább dolgot szerettünk volna.

Jaya Hari ötlete volt Havancsák Gyula. Ő a leghíresebb magyar grafikus, borító-készítő, olyan zenekaroknak dolgozott, mint a Destruction, Annihilator. Mivel ő is zenész nagyon érzi a műfajt.

Kicsit féltünk megkeresni, de nagyon kellemes csalódás volt. Alázatos, segítőkész, gyors és amellett olcsó is volt. Szinte szívességből csinálta meg. A frontborító alapötletét én adtam, ill. a fotókat küldtünk hozzá, de minden mást ő oldott meg zseniálisan.

A belső oldalak teljesen az ő ötletei és munkái, ami azért az érdekes, mert mindig nekem kellett kitalálni és ez üdítő volt, hogy szinte meglepetésként láttam viszont a készterméket. Ami egyéként az egyik legnagyobb kedvencem lett.

Idézet mára

2010.02.09. 06:13

„Semmi sem hozhatja el a békédet, csak te magad. Semmi sem hozhatja el a békét neked, csak az elvek győzelme."
                  
    

Ralph Waldo Emerson

Klip premier!!!

2010.02.08. 06:54

A cím egy kicsit beugratós, hisz nem készült új Mantra klip. Viszont a legutolsó, „Betonon hagyom” című műremeknek két verziója volt, amin az utolsó pillanatig tanakodtunk, hogy melyik a jobb.

Végül a másik mellett maradtunk egyhangúlag. Nem mintha akkora lenne a különbség, de mégis.

És itt a mai rejtvény: Mi az eltérés a két verzió között? (Itt az eredeti)

süti beállítások módosítása