Ilyen vagyok…

2010.10.03. 04:10

Akik ismernek tudják, hogy nem vagyok egy horoszkóp-mániás, de pár hete találtam egyet, ami nagyon találó rám nézve.

Kicsit vacilláltam, de végül kirakom. Már úgyis szinte mindent tudtok rólam…

"Kulcsszavuk a precizitás, és bár sokszor rendmániásnak bélyegzik őket, inkább az egyetemes rendet keresik mindenben. Kiváló gondolkodók, és kreativitásuknak csak a jövőtől való félelmeik szabnak határt. A jegy eredeti jelentésének nincs köze a szexuális szüzességhez, egyszerűen érintetlent, önállót jelent.szűz


Augusztus 23-án a Nap kilép az Oroszlán jegyéből és sugárzó energiáját a Szűz jegyűek élvezhetik tovább, önbizalmukat, energiaszintjüket megemelve. Míg az előbbi jegy szülöttei szereik a csillogást, a rivaldafényt, és fontos számukra, hogy megmutassák magukat a külvilágban, addig a Szűzek sokkal visszafogottabbak, és inkább saját belső értékeikre teszik a hangsúlyt. Ha művészként reflektorfénybe is kerülnek, magánéletükben akkor is visszahúzódók maradnak. Sikerük a precíz, részletekig kidolgozott munkájukban, a kitartásukban, jó kommunikációs és előadói képességeikben rejlik, köszönhetően a jegy urának, a Merkúrnak.


Ha rend van, akkor minden van


Aki meg akar érteni egy Szűzet, annak tudnia kell, hogy a „Mi van ha...” kezdetű kérdés központi szerepet játszik az életében, annyira fél a jövőjétől, hogy mindig átgondol minden lehetőséget. Kicsit olyan, mint egy vészmadár. Mivel föld jegy, szereti a biztonságot, és biztonságigénye sokszor problémákat is okoz, mert visszatartja attól, hogy kipróbálja azokat a kreatív lehetőségeket, amelyek merészséget és egy kis kockáztatást igényelnek. Kérjünk meg egy Szűzet, hogy kockáztasson, és elsápad ijedtében.


Bár az ügyesség és a fortélyosság sokszor együtt jár ezzel az érzékeny jeggyel, ám náluk valóban a rend a lelke mindennek. Egy Szűz megőrül attól, ha nincs rajta a doboz tetején a kép, mielőtt kirakná a puzzle-t. Tulajdonképpen a rendrakással kompenzálják bizonytalanságukat és az ismeretlentől, a káosztól való félelmüket. Ezt ellensúlyozandóan - néha nem is alaptalanul - rendmániásnak, vagy akár rögeszmésnek is titulálják őket.
Valójában nem mindegyik Szűz jegyű ilyen rendszerető, a hangsúly inkább a rend szón van. Van, aki ezt a gyakorlatban éli, és fizikailag érzi szükségét a rendnek maga körül, és van, aki belül, szellemi téren, fejben van otthon, gondolatai rendezettek, miközben a mosatlan edények gyűlnek körülötte.


Segítőkész, de nem szolgalelkű


A Szűznek kétségtelenül van hajlama az aprólékosságra, az egzaktságra és a szőrszálhasogatásra. Kiválóan tud módszeresen gondolkodni, precizitásával hatékonyan és gyorsan dolgozik. Realista, mindenre kritikusan és józanul tekint, és senki sem látja meg úgy a különbségeket, mint ő. A különbségtétel kényszere néha nyerssé teszi, félretaszít embereket, eszméket, karriert vagy szép dolgokat, mert azok esetleg nem elég hatékonyak.

Egy Szűz szereti, ha szükség van rá, nagyon szorgalmas és igyekszik hasznos lenni. Ám ez nem jelent szolgait, alávetettet, szolgalelkűt. Annak a Szűznek, akit mások lábtörlőként tudnak használni, nagy problémája van önmagával, és önértékelésével. Meglepő kijelentés, de általában a legemelkedettebb ideákkal rendelkező embereknek a legalacsonyabb az önbecsülése. Minél keményebben ítéljük meg magunkat, annál több olyan embert vonzunk be az életünkbe, akik látszólag folyamatosan kritizálnak bennünket.

Ha a fentieket magunkra nézve ismerősnek találjuk, de nem a Szűz jegyében születtünk, annak oka az lehet, hogy aszcendensünk, és/vagy bizonyos bolygóink születésünkkor a Szűz jegyben vagy a horoszkóp 6. házában álltak, ezért ismerhettünk magunkra."

 


Itt egy nagyon szép idézet Srila Prabhupadatól. Ezt Sivarama Maharaja kb. 7 éve küldte nekem, most újra megtaláltam.

Nagyon-nagyon szép. Érdemes elgondolkodni rajta…

„Minden körülmények között maradj meghódolt. Ezt nem lehet szeretet nélkül megcsinálni. Amikor a szeretet hiányzik, akkor ez a fajta mentalitás nem tud kifejlődni: "Bármilyen körülmények között meghódolt maradok. Épp úgy, mint te; mint ahogy te is, egy egész társadalom követi az utasításaimat. És nem azért, mert én egy felsőbbrendű személy vagyok. Hanem mert ott van a szeretet. Szeretet nélkül nem tudjátok ezt megtenni. Van egy kiSrila Prabhupadas szeretetetek irántam, és ezért véghez tudjátok vinni az utasításaimat. Máskülönben ez nem lenne lehetséges. És én sem tudom.

Külföldiek vagytok, amerikaiak, én egy másik országból jöttem, nekem itt nincs hitelem. Én sem utasíthatlak így: "Meg kell, hogy tegyétek ezt, máskülönben meg foglak szidni benneteket." Mert jelen van a szeretet. Ez a szeretet összeköttetése. Én is egyszerűen csak leszidhatnálak benneteket, de ti szintén bármi van, minden körülmények között teljesítitek az utasításomat a szeretet alapelvén. A mi egész filozófiánk a szeretet. Csak próbáljuk megtanulni, hogyan szeressük Krisnát, ennyi az egész. Szóval a szeretet alapelve nélkül ez a dolog nem elképzelhető.

Az eredeti:
In any condition, you remain surrendered. It cannot be done without love. When there is lack of love, this kind of mentality cannot develop: "In any condition I shall remain surrendered." Just like you are; you are, a whole
society is carrying my order, not because I am superior person. There is love. Without love you cannot do so. You have got some bit of love for me, therefore you carry my order. Otherwise it is not possible. And I cannot also.

You are foreigners, you are Americans, I came from another country, I have no account. I cannot also order you: "You must do it, otherwise I will chastise you." Because there is love. It is a connection of love. I can also become bold enough to chastise you, but you also, what, in whatever condition, you carry my order due to the basic principle is love. And our whole philosophy is love. We are just trying to learn how to love Krsna, that's all. So without the basic principle of love, these things cannot be conceived.

(From Srila Prabhupada's discussion of Arthur Schopenhauer)”


A kedves Balanuja prabhu hozott egy kicsi kellemetlen helyzetbe az alábbi kérdésekkel:

"Hare Krisna! Nekem is lenne néhány kérdésem, nem túl bonyolultak, csak igent vagy nemet kell rá válaszolnod:)

1. igaz-e hogy közel 15 éve rendületlenül gyakorlod a Krisna-tudatot, rendszeresen részt veszel a reggeli programokon, jappázod a 16 körödet?

2. igaz-e hogy ez alatt a 15 év alatt számtalan bhaktát támogattál és segítetted az ő fejlődésüket a lelki életben?

3. igaz-e hogy tetted ezt nehéz időkben is, mikor gyereked született, mikor beteg voltál, stb?

4. igaz-e hogy lelki tanítómestered leesése után sem tört meg a lelkesedésed, és folytattad a lelki életet?

5. igaz-e hogy megalapítottad és több mint 10 éve csinálod a mantra zenekart, ami rengeteg embert hozott közelebb a krisna- tudathoz?

6. igaz-e hogy hosszas és kitartó erőfeszítés árán felépítetted a budapesti "nagy" templomot?

7. igaz-e hogy miután mindent "elvettek" tőled, és sokan elfordultak tőled, te tovább folytattad és folytatod mindezt?
 köszi a válaszokat előre is!"

Hazudnék, ha bármelyik kérdésre „nem”-mel válaszolnék, de az „igen” elég egósan hangzik. De bevállalom: igen.

Azt hiszem, aki olvassa a blogot és ismer, az tudja az igazságot.

Aki el akarja felejteni, felejtetni, ferdíteni a valóságot annak meg úgyis mindegy.

 

Tavaly októberben (még hajjal) készült az interjú a címben szereplő személlyel.

Volt már a szintén debreceni Lukáccsal is, Kowával is.

Ezt is vágatlanul adom közre. Mivel ez a készülő filmhez vettük fel, kivágtuk volna az én hangomat, ezért beszél úgy, mintha nem lennék ott.

Gopál 2001

Szó esik a zenéről, a kedvenc Mantra dalról, a „megtéréséről”, és még sok minden másról.


Talán még nem írtam róla, de az első zenei lépésünk (többes számot értsd: kb. Mantra-tagok) egy meditációs cd volt.

Amikor 1997-ben programokat tartottam a XVIII. kerületben volt olyan rész az estben, amikor közösen japáztunk. Hogy még nagyobb legyen a hatás, volt füstölő, hangulat fény (lámpa leolt) és meditációs zene is.
Kicsit ezoterikus behatású volt így a cucc, de kétségtelenül működött, sokan kezdtek így el mantrázni.

Mivel nem találtunk bhakta verziót a zenéből így kénytelenek voltunk mindenhonnan nyúlni.

Szerencsére ott volt bh. Ákos (később Acyuta das), Horváth Charlie fia, akinek nem csak szintije és mini-stúdiója volt, hanem tehetsége is az elkészítéshez. Több szám is készült, amiből ’99-ben Jaya Harival hármasban gyúrtunk össze egy komplett anyagot, amit sokszorosítottunk is.

Mivel már nem lehet kapni, és amúgy is szeretek ajándékozni, most itt a szuper alkalom, letölthetitek ingyen innen.

Jó lazulást, meditálást kívánok hozzá.

Ne mondj nemet a Pandának

2010.09.28. 03:00

Úgy látszik most a macis videók támadnak :)

Szó szerint...

Bocsánat, de ezt muszáj megosztanom veletek.
Remélem, értitek a humort ebben a (szerencsére) sajtreklámban.

Hanggal együtt az igazi!


Amikor a bhakták parikrámon voltak Krisna-völgyben csak egy páran voltunk Guru-puján. Még mridangáztam is, ami elég ritka tőlem. Kicsit tesztes volt, de nagyon hangulatos.

Ahogy a kirtan után elmondtuk a magyar jelentését, elhatároztam, hogy megosztom veletek.

Okkal, vagy ok nélkül jó magyar (?) szokás szidni az intézményt, vezetőket, bhaktákat. De ők igazából a siksa- és diksa-guruink akikről valahogy ilyen hangulatban kellene gondolkodnunk...

Srila Narottama dasa Thakura: Sri Guru-vandana
(a Prema­bhakti­candrikából)

(1) A lelki tanítómester lótuszlába a tiszta odaadó szolgálat lakhelye. Nagy figyelemmel borulok e lótuszlábakhoz. Drága testvérem (drága elmém)! A lelki tanítómester kegyéből kelhetünk át az anyagi lét óceánján, és érhetjük el Krisnát.

(2) Tedd a lelki tanítómester lótuszszájából származó tanítást eggyé szíveddel, és ne vágyj semmi másra. A lelki tanítómester lótuszlábaihoz való ragaszkodás a legjobb eszköz a lelki fejlődéshez. Kegyéből a lelki tökéletességre való összes vágy teljesül.

(3) Ő, aki nekem a transzcendentális látás ajándékát adta, az én uram születésről születésre. Kegyéből az isteni tudás megnyilvánul a szívben, a lényéből sugárzó prema-bhakti elpusztítja a tudatlanságot. A védikus szentírások megéneklik tulajdonságait.

(4) Ó, lelki tanítómester, kegy óceánja, és elesett lelkek barátja! Te vagy mindenki tanítója és minden ember élete. Ó, mester! Kérlek, légy kegyes hozzám, és add lótuszlábaid árnyékát. Bárcsak hirdetnék neved mindhárom világban!

Srila Sacinandana Swamitól:

süti beállítások módosítása