Amikor a bhakták parikrámon voltak Krisna-völgyben csak egy páran voltunk Guru-puján. Még mridangáztam is, ami elég ritka tőlem. Kicsit tesztes volt, de nagyon hangulatos.

Ahogy a kirtan után elmondtuk a magyar jelentését, elhatároztam, hogy megosztom veletek.

Okkal, vagy ok nélkül jó magyar (?) szokás szidni az intézményt, vezetőket, bhaktákat. De ők igazából a siksa- és diksa-guruink akikről valahogy ilyen hangulatban kellene gondolkodnunk...

Srila Narottama dasa Thakura: Sri Guru-vandana
(a Prema­bhakti­candrikából)

(1) A lelki tanítómester lótuszlába a tiszta odaadó szolgálat lakhelye. Nagy figyelemmel borulok e lótuszlábakhoz. Drága testvérem (drága elmém)! A lelki tanítómester kegyéből kelhetünk át az anyagi lét óceánján, és érhetjük el Krisnát.

(2) Tedd a lelki tanítómester lótuszszájából származó tanítást eggyé szíveddel, és ne vágyj semmi másra. A lelki tanítómester lótuszlábaihoz való ragaszkodás a legjobb eszköz a lelki fejlődéshez. Kegyéből a lelki tökéletességre való összes vágy teljesül.

(3) Ő, aki nekem a transzcendentális látás ajándékát adta, az én uram születésről születésre. Kegyéből az isteni tudás megnyilvánul a szívben, a lényéből sugárzó prema-bhakti elpusztítja a tudatlanságot. A védikus szentírások megéneklik tulajdonságait.

(4) Ó, lelki tanítómester, kegy óceánja, és elesett lelkek barátja! Te vagy mindenki tanítója és minden ember élete. Ó, mester! Kérlek, légy kegyes hozzám, és add lótuszlábaid árnyékát. Bárcsak hirdetnék neved mindhárom világban!

Srila Sacinandana Swamitól:

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr325142378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boti 2010.09.27. 09:56:03

Sziasztok! Jól gondolom hogy a Sri Guru-vandana hallható a Replika Acoustica lemezén?

Ismeretlen_117989 2010.09.27. 10:11:46

Igen.

Németh Norbert 2010.09.28. 14:56:49

Haribol! Ezek szép gondolatok! A guru szó számomra elég komoly jelentéssel bír. Nem könnyű megvalósítani, hogy minden bhaktára úgy tekintsek, hogy az ő lótuszlábához való ragaszkodás a legjobb eszköz a lelki fejlődéshez. Az, hogy kit fogadok el gurunak, nagy körültekintést igényel. Nem lehet ész nélkül gurut elfogadni. Siksát sem, nemhogy diksát. Azért mert valaki szolgálat-vezető, még nem jelenti mélyebb értelemben, hogy lelki vezető is egyben. Nem biztos, hogy a kommander szíve tisztább, mint a 3 hónapja beköltözött "kis bhaktáé". A Srí Upadesamrita szerint a guru képes megfékezni az elméjét, irányítani azt, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy az alacsonyabb rendű megnyilvánulásoktól mentesnek kell lennie. Ha egy "vezető" frusztrált és agresszív, ha a "jó tanácsait" nem szeretetből és együttérzésből adja, akkor ő nem lehet igazi guru. Aki ilyet elfogad a "külső körülmények" nyomására, vagy mert mindenki más is elfogadta, az magára vessen. Lehetünk naivak, lehetünk szentimentálisak, elnyomhatjuk a belső érzéseinket, hogy mi micsoda, ki kicsoda, csak mert bizonytalanok és kishitűek vagyunk, de meglesz a böjtje. Később majd elfogadjuk, hogy amit már kezdetben is érzékeltünk, az tényleg úgy van, de nem akartuk úgy látni, és ezért még évekig kitartottunk az önvakítás mellett. Majd végül be kell ismernünk...önmagunknak. És ki a hibás? Az agresszor? Vagy aki báránynak néz egy farkast? A legsajnálatosabb, amikor "idős, fejlett" bhakták (akiket a megvalósításaik miatt nem igazán fogadnak el sokan, mint lelki vezetőt) beleélik magukat a siksa-guru szerepébe,és komoly elvárásaik vannak az "imádatot" illetően. A guru az, akihez odamennek a tanítványok tanításért. A legjobbakat kívánom minden olvasónak! Üdv, Norbi

Ismeretlen_117989 2010.09.28. 15:38:32

Nagyon sok guru van életünkben, több is mint gondolnánk. De igazad van, nagyon fontos, hogy kitől milyen mértékű és mélységű tanítást fogadunk el. Ezzel a kijelentéseddel nem értek egyet: "A guru az, akihez odamennek a tanítványok tanításért" Ezen az alapon Sai Baba, vagy Madonna is guru. Persze az, csak mi lesz az eredménye. Srila Prabhupada ezt írja a Bg híres versének, a 4.34-nek a magyarázata elején: "A lelki megvalósítás útja kétségtelenül nehéz, ezért az Úr azt tanácsolja, hogy forduljunk egy hiteles lelki tanítómesterhez, aki tagja a Magától az Úrtól eredő tanítványi láncolatnak. Senki sem lehet hiteles lelki tanítómester, ha nem tartozik a tanítványi láncolathoz. Az Úr az eredeti lelki tanítómester, így a Tőle eredő tanítványi láncolat tagja képes az Úr üzenetét változtatás nélkül átadni tanítványának. Az ostoba képmutatók körében nagyon népszerű, hogy kitalálnak egy saját folyamatot, ezzel azonban senki sem tehet szert a lelki megvalósításra." És így fejeződik be ugyanennek a versnek a magyarázatata: "Ez a vers a vakon követést és az abszurd tudakozódást egyaránt elítéli. Nemcsak alázatosan kell hallgatni a lelki tanítómester szavait, de az engedelmesség, a szolgálat és a kérdések segítségével alaposan meg is kell érteni mindazt, amit mond. A hiteles lelki tanítómester természeténél fogva nagyon kedves tanítványához, így aztán ha a tanítvány alázatos és mindig szolgálatkész, a tudakozódás és tanítás kölcsönös viszonya tökéletessé válik."

Németh Norbert 2010.09.28. 17:29:37

Köszönöm, hogy ehhez a kijelentéshez hozzászóltál. Itt valójában csak arra gondoltam, hogy valaki nem tud tanítani semmit, ha nincs érdeklődő :) Itt a guru szót nem a "védikusan hiteles lelki tanítómester" értelemben használtam, és ez így félreérthető volt. Más szempontból amit te írsz, ("nagyon sok guru van az életünkben"), azzal nagyon egyet tudok érteni. Magam is azt tapasztalom, hogy szinte bármitől vagy bárkitől lehet tanulni. Fáktól, folyóktól, állatoktól, és úgy általában a természet működésétől. Csak meg kell figyelni, és elgondolkodni. Mivel mi eredetileg sad-cid-ánandák vagyunk, ezért bennünk ott van minden tudás. Ha befelé tekintünk, akkor megláthatjuk a fényt. Ez a Kelet útja. A guru (most védikusan is) ehhez segít hozzá: hogy megértsük, kik vagyunk. Csak itt egy szorosabb és direktebb kapcsolatról van szó. Köszönöm az idézeteket is.
süti beállítások módosítása