Ezzel az érdekes címmel jelent meg egy írás.

Mint tudjátok, nagy harcosa vagyok az aktív mozgásnak, így lelkesen teszem közzé:

„Néhány vezető brit közegészségügyi szakember úgy véli, a mozgásszegény életmódból eredő betegségek felületes kezelése helyett inkább a probléma gyökerét kellene orvosolni.
Meg kell gondolni, hogy a fizikai passzivitást önálló betegségként kezeljük, írja Richard Weiler és Emmanuel Stamatakis a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent cikkében. A szakemberek szerint a lustaság és a rossz egészségügyi állapot között rendkívül szoros kapcsolat van.lustaság

Az elhízást már az önálló betegségek közé sorolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - emlékeztetett Weiler, aki a londoni Imperial College Healthcare munkatársa, és egyben háziorvosként is tevékenykedik. Az elhízás azonban gyakran mélyebb okra, a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Gyökérkezelés

Hatalmas összeget ölnek bele a mozgásszegény életmód okozta tünetek (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség) kezelésébe, de a probléma gyökerét nem orvosolják, mondta Weiler. Ennek a hanyagságnak az oka többek közt a modern orvostudományi oktatásra vezethető vissza. Ugyanakkora energiát kell fordítanunk az egészséges életmód népszerűsítésére, mint az orvosi kezelésekre, véli az orvos.

Idén májusban Weiler már beszélt arról, hogy a mozgásszegény életmód több betegség kialakulásáért felelős mint az elhízás. A bizonyítékok ellenére azonban a lustaság nem keltette fel a közegészségügy figyelmét.

Fájdalomcsillapítás

A szakember szerint a háziorvosokat jutalmazni kellene, ha rendszeres testmozgásra buzdítják pácienseiket. Mindez nagyjából 1 millió font (336 millió forint) költséget jelentene, amely elenyésző összegnek számít ahhoz a 8,2 millió fonthoz (2,8 milliárd forint) képest, amelyet a lustaság okozta betegségek kezelésére költ évente az állam.
Weiler elmondása szerint a legújabb tanulmányok arról árulkodnak, hogy csupán minden huszadik ember teljesíti a minimálisan ajánlott testmozgást és továbbra sincs egyetlen összehangolt terv sem a probléma kezelésére.”

Fontos dolgok

2010.08.21. 04:50

Goethe„Igazán fontos dolgokat nem szolgáltathatunk ki olyan dolgoknak, amelyek keveset számítanak.”

Goethe

Nem igaz!

2010.08.20. 04:13

Megjelent a Kowalsky meg a Vega új lemeze és itt az ehhez tartozó új klip „NEM IGAZ!” címmel.

A szám szerintem tuti, a képi világ nem túl bhaktikus, de a szöveget érdemes figyelni.
Már csak azért is, mert nekem nem sikerült teljesen megfejteni.

Ha valaki tudja, írja be a kommentbe.

Itt nézhető meg:

Itt egy lecke tőlem 2008-ból. Meglepően aktuális, érdemes meghallgatni.
Innen tudod letölteni, vagy meghallgatni:

"A nagy bölcs, Maitreya így folytatta: Prithu király ambróziás szavainak alázatossága nagy örömet okozott a dalnokoknak. A legkiválóbb imákkal tovább magasztalták a királyt, ahogyan a nagy bölcsektől tanulták.

      MAGYARÁZAT:   A muni-codita szó azokra az utasításokra utal, amelyeket a nagy bölcsek és szentek adnak. Noha Prithu Maharaját még csak most ültették a királyi trónra, s még nem nyilvánította ki isteni tulajdonságait, a dalnokok, a suta, a magadha és a vandi a nagy bölcsek és a tanult brahmanák utasításai alapján megértették, hogy Prithu király valójában Isten inkarnációja. Isten inkarnációit a hiteles személyek tanítása segítségével kell felismernünk. Nem teremthetünk Istent a saját elképzelésünk alapján. Ahogy Narottama dasa Thakura mondta, sadhu-sastra-guru: az embernek minden lelki kérdést a szentek, az írások és a lelki tanítómester utasításainak megfelelően kell szemlélnie. A lelki tanítómester az, aki követi elődjei, a sadhuk, azaz szentek utasításait. Egy hiteles lelki tanítómester nem mond semmi olyat, amiről a hiteles szentírások nem tesznek említést. A közönséges embereknek követniük kell a sadhu, a sastra és a guru utasításait. A sastra kijelentései és egy hiteles sadhu vagy guru szavai nem különbözhetnek egymástól.Prithu Maharaja és a 4 kumara
      A dalnokok, a suta és a magadha jól tudták, hogy Prithu király az Istenség Személyiségének egyik inkarnációja. Noha a király elhárította dicsőítő szavaikat, mert isteni tulajdonságait még nem nyilvánította ki, a dalnokok nem hagyták abba magasztalását, sőt nagyon elégedettek voltak a királlyal, aki annak ellenére, hogy Isten inkarnációja volt, ilyen alázatosan és kedvesen bánt a bhaktákkal. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyeznünk, hogy korábban (4.15.21) már elmondtuk: amikor Prithu király a dalnokokhoz beszélt, mosolygott és derűs hangulatban volt. Meg kell tanulnunk az Úrtól vagy inkarnációjától, hogyan legyünk kedvesek és alázatosak. A király viselkedése nagy örömet okozott a dalnokoknak, akik éppen ezért folytatták magasztalását, s még a király eljövendő tetteit is megjósolták, ahogy a sadhuk és bölcsek tanították nekik."

Srimad Bhagavatam 4. ének. 16. fejezet 1. vers

Kérdés: Haribol!Nekem egyelőre egy kérdésem lenne. Nagyon lelkesítőnek találtam, hogy annak idején templomvezetőként mindig jöttél mangalára. Viszont miért japáztál olyan ritkán a bhaktákkal? Nagyon ritkán láttunk Guru Puján is. Ha a templomvezető azt szeretné, hogy a bhakták (főleg a bent lakókra gondolok), komolyan vegyék a sadhanát, példát kell mutatnia. A felkeléssel kapcsolatban még Subhala megszületése után is példát mutattál. De a guruvastaka utolsó sora után szinte nem is lehetett látni téged a templomszobában

vgdVálasz: Egy részére már válaszoltam itt.
 Mindig a bhaktákkal japázok, csak az előtérben, ami egy ajtónyira van a templomszobától.
 Hogy miért?
- Van egy bizonyos hangerő, amin szeretek és tudok japázni (közel 20 éve), és templomszobai ezt meghaladja. Egy szempontból a legáldásosabb hely, de az lényegesebb, hogy halljam amit mondok.
- Nagyon intenzív és érzékeny elmém van, és ha látok valakit aludni, elmeszintem, szomorúan, az ellenkező nem irányába kacsingatva, stb., akkor cselekvési kényszerem támad. Pedig a japaidő nekem is jár, elég a nap többi része.
- Kint nem annyira zavaró, hogy iszom a tisztító teámat. 2003 körül már napi szinten ettem a vényre kapható durva fájdalomcsillapítókat az elviselhetetlen fejfájás miatt. Az akkori lelki tanítómesterem tanácsára/utasítására kezdtem el a hajnali teázást ami nagyon sokat segített ebben és sok más dologban is, például szinte sohasem vagyok beteg. Tudom, hogy ezt is kritizálták páran.

Az ISKCON törvénykönyv szerint egy vezetőnek „láthatóan” kell lejapázni a köreit, azaz bhakták között. Ezt szerintem teljesítettem.

A sadhanám akkor és most se 100%-os, de ezt mástól se vártam/várom el.

Szerintem léteznek számok (és emberek) a 100 és a nulla között…


Kérdés: „nincs külön templom/központ elnöki/presidenti funkció" Csak az érdekelne, hogy mért nem te töltöd be azt a posztot amit Lila-suka prabhu. Vagy akkor végül is ő most milyen pozícióban van?

Válasz: Lilasuka prabhu a templom-igazgató, ami a pujári-, a fenntartási- és a prédikálási osztály vezetését jelenti. Kb. egy éve vette ezt át tőlem, amikor az oktatás fejlesztésével és a beruházásokkal bíztak meg.


Kérdés: Haribol! Mindenféle tolakodó szándéktól mentesen tenném fel a kérdésemet nem szeretnék kötekedőnek tűnni. Azt halottam, hogy elvették az autódat, meg pár dolgot még. Kiváncsi vagyok, hogy ez igaz e és ha igen akkor mért tették ezt? Köszönöm a válaszod előre is.

Válasz: Itt semmi se a mienk, hanem szolgálati célra kapjuk, használhatjuk. Ahogy megszűnik a szolgálat, úgy a használat is.

Minden kedden

2010.08.17. 04:30

Talán néhányan tudjátok, hogy jó pár éve minden kedden én tartom a Mangala-aratit Sri Sri Dayal Nitai – Vijaya Gaurangának. Ehhez nagyon ragaszkodom, csak a komoly betegség a felmentés.

A készülő(?) Mantra-fimhez még tavaly októberben felvett egy ilyen alkalmat KisorÁDá(s)m :).

Persze ezek csak vágóképeknek lesznek, de én összehajigáltam belőle egy kis minifilmet.

Kérem, senki se háborodjon fel, hogy sokat, vagy keveset lát engem, vagy Gauranitait.

Ha valamelyikünk hiányzik, tessék meglátogatni!

Néha komoly gondolatok meglepő helyről érkeznek.

Itt az első példa, a Kung-fu Panda című rajzfilmből egy jelenet:

Ha van neked is ilyen, írd meg, ha jó, közzéteszem.

süti beállítások módosítása