Ezzel az érdekes címmel jelent meg egy írás.

Mint tudjátok, nagy harcosa vagyok az aktív mozgásnak, így lelkesen teszem közzé:

„Néhány vezető brit közegészségügyi szakember úgy véli, a mozgásszegény életmódból eredő betegségek felületes kezelése helyett inkább a probléma gyökerét kellene orvosolni.
Meg kell gondolni, hogy a fizikai passzivitást önálló betegségként kezeljük, írja Richard Weiler és Emmanuel Stamatakis a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent cikkében. A szakemberek szerint a lustaság és a rossz egészségügyi állapot között rendkívül szoros kapcsolat van.lustaság

Az elhízást már az önálló betegségek közé sorolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - emlékeztetett Weiler, aki a londoni Imperial College Healthcare munkatársa, és egyben háziorvosként is tevékenykedik. Az elhízás azonban gyakran mélyebb okra, a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Gyökérkezelés

Hatalmas összeget ölnek bele a mozgásszegény életmód okozta tünetek (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség) kezelésébe, de a probléma gyökerét nem orvosolják, mondta Weiler. Ennek a hanyagságnak az oka többek közt a modern orvostudományi oktatásra vezethető vissza. Ugyanakkora energiát kell fordítanunk az egészséges életmód népszerűsítésére, mint az orvosi kezelésekre, véli az orvos.

Idén májusban Weiler már beszélt arról, hogy a mozgásszegény életmód több betegség kialakulásáért felelős mint az elhízás. A bizonyítékok ellenére azonban a lustaság nem keltette fel a közegészségügy figyelmét.

Fájdalomcsillapítás

A szakember szerint a háziorvosokat jutalmazni kellene, ha rendszeres testmozgásra buzdítják pácienseiket. Mindez nagyjából 1 millió font (336 millió forint) költséget jelentene, amely elenyésző összegnek számít ahhoz a 8,2 millió fonthoz (2,8 milliárd forint) képest, amelyet a lustaság okozta betegségek kezelésére költ évente az állam.
Weiler elmondása szerint a legújabb tanulmányok arról árulkodnak, hogy csupán minden huszadik ember teljesíti a minimálisan ajánlott testmozgást és továbbra sincs egyetlen összehangolt terv sem a probléma kezelésére.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr265142334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbonc 2010.08.22. 22:30:46

A gyógyszeripar ugyebár egy hatalmas üzlet,mint az olaj.Pl. Szerintem ezért nem engednek teret bizonyos határokon túl a testmozgás,elektromos autó,bicikli népszerűsítésének. Az orvosoknak az az érdekük (hallottam olyat is ,hogy "kényszerítik" őket),hogy jó sok gyógyszert írjanak fel.És elhiszem,hogy így van.Persze,nyilván vannak kivételek. Edző vagyok főállásban.Csak a szerény tapasztalatomat tudom leírni:sokan azért nem mozognak,mert nincsen önbizalmuk,vagy mert depressziósak. Továbbá szerintem nagyon fontos a neveltetés. Aki a gyerekkorát végig sportolta,annál jóval nagyobb az esély,hogy folytatja később is. Azt gondolom,hogy a lustaság sokszor a depresszióból fakad. Szerintem a lustaság is egy civilizációs betegség. A gyerekeket tanítani kéne a sport jótékony testi/lelki hatásaira.Persze,tudom,sok mindent kéne...
süti beállítások módosítása