Ki az irányító

2010.10.10. 03:51


Az embereket és az emberiséget örökké foglalkoztató kérdésre próbálunk választ találni a Srimad Bhagavatam verse alapján, szintén a szokásos könnyen emészthető formában.


"Kedves Uram! Noha egy vagy, felfoghatatlan energiáid segítségével számtalan formába terjesztetted ki Magad. Brahmán keresztül megteremtetted ezt az univerzumot, ezért Maga az Istenség Legfelsőbb Személyisége vagy. Akik nem kellően tapasztaltak, nem érthetik meg transzcendentális tetteidet, mert illuzórikus energiád befedi őket.
     
MAGYARÁZAT:  Isten egy, de sokféle energiában terjeszti ki Magát: az anyagi energiában, a lelki energiában, a határenergiában és így tovább. Aki nem nyeri el az Úr jóindulatát és különleges kegyét, az nem értheti meg, hogyan cselekszik az egyetlen Istenség Legfelsőbb Személyisége különféle energiáin keresztül. Az élőlények szintén az Istenség Legfelsőbb Személyiségének határenergiái. Brahmá egyike ezeknek az élőlényeknek, őt azonban az Istenség Legfelsőbb Személyisége különleges hatalommal ruházta fel. Noha Brahmát tekintik az univerzum teremtőjének, valójában az Istenség Legfelsőbb Személyisége annak végső teremtője. Ebben a versben a máyayá szó nagyon fontos. Máyá azt jelenti: „energia”. Az Úr Brahmá nem az energia forrása, hanem az Úr határenergiájának egyik megnyilvánulása, más szóval csupán eszköz. Néha a tervek látszólag ellentmondanak egymásnak, ám minden cselekedet mögött van egy határozott terv. Aki tapasztalt, s elnyeri az Úr kegyét, az megértheti, hogy minden az Úr legfelsőbb terve szerint történik."

(S.B. 4.17.32.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr75142390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása