Szolgálni természetes

2009.07.19. 08:42

Egyik nap mikor délután együtt indult haza a család a Templomból különleges jelenet szemtanúja lehetet pár bhakta. A felesége a babakocsit hozta előre hátulról, én pedig Szubállal az irodák felöl sétáltam ki. Az ajtónál beszédbe elegyedtem valakivel erre Szubál beszaladt a ruha/cipős helyiségbe. Ebbe semmi különös nincs, hisz aki ismeri az tudja, hogy folyamatosan megy és felfedez mindent.

Egyszer csak a papucsommal jelent meg az ajtóban. Óh, milyen aranyos, milyen okos, gondoltam, de ezzel még nem volt vége. Lerakta elém és egyenként, pontosan feladta a lábamra. A bhakták (és persze én is) csak néztünk. Krisna is ugyanezt csinálta apukájával, Nanda Maharajal. Ez honnan jött?

Kicsit gondolkodva arra a következtetésre jutottam, hogy mivel mi is mindig ráadjuk a cipőjét, ő is ugyanígy viszonozza. Szeretetből.

Ilyen természetes és egyszerű a szeretetteljes szolgálat, ha nincs még ott az egyetlen akadály: a hamis egó

Koncertezni vagyok

2009.07.18. 08:59

Pénteken és szombaton Hegyalján vagyok, ahol a Mantrával és a Visnuval is aprítunk.

Mindenkit sok szeretettel várunk a koncerteken, de csak beszélgetni is oda lehet jönni hozzám, vagy hozzánk.

Itt a teljes Krisna-sátras program:

július 17. péntek
19.00-19.45 Nárada Band
20.00-20.45 Tango Underground
21.00-21.45 Keep It Dark
22.00-22.45 Visnu
23.00-00.10 Mantra

00.30-01.20 Tisztán A Cél Felé

július 18. szombat
19.00-19.45 Nárada Band
20.00-20.45 Don't Say A Word
21.00-21.45 Visnu
22.00-22.45 Tisztán A Cél Felé

Egy alapgyakorlat az edzésen, hogy álló helyzetből letérdelni, ill. felállni. Ezt a térdelő ülést seizának hívják.

A feladat roppant egyszerű(nek tűnik), először a bal térdet kell letenni, majd a jobbat. Mégis valahogy nem ment nekem, nem értettem, hogy miért. Kicsit később rájöttem: huszonvalahány évvel ezelőtti asztaliteniszezés miatt a bal térdem egy kicsit fáj hajlításnál. Erre föl dönt úgy az elmém, hogy inkább a jobbat tegyük le először. Csak hát igazából tökmindegy, mert utána ugyanúgy jön a bal és ugyanazt fogom érezni pár másodperc különbséggel.

Így vagyunk egy csomó más dologgal is: tudjuk, hogy meg kell tenni, csak halogatjuk. Pár másodperc, perc, óra, nap év, élet így repül el.

Gondolkozz el te is: még ha fáj is, érdemes várni?

"Igazi Otthon" remix

2009.07.16. 05:56

Múlthéten felraktam az „Igazi Otthon” klipjét, most itt a remix verzióé is.

Ha jól tudjuk ez az eddigi legsikeresebb Mantra klip. Rotációban (naponta többször) játszotta a Viva, amiért általában fizetni szoktak. Az eredeti ötlet az én fejemből pattant ki: menjünk be egy színház ruhatárába és cserélgessük a ruhákat úgy vegyük fel.
Nem volt egyszerű találni helyet, de végül sikerült, ahogy a klip is.

Itt a verk verzió is, amiből jól látszik a forgatás körülménye és hangulata.

Pár éve olvastam egy érdekes tanulmányt, gondoltam megosztom veletek, mert nagyon tanulságos.

"A montreáli egyetem (Kanada) egy kutatócsoportja közel hatszáz családot vizsgált, ahol öt hónapos korú babák voltak. Úgy találták, hogy a terhesség előtti és alatti szülői viselkedés alapján előre jelezhető volt, hogy óvodáskorukat elérve melyik gyerekek lesznek verekedősek, harapják vagy rugdalják, szadizzák társaikat az óvodában.

A  korai - húszéves kor előtti - gyermekvállalás, az anya dohányzása terhesség során, és az anya saját gyerekkori magatartási problémái egyaránt veszélyeztető tényezőnek bizonyultak. Ugyancsak ilyen hatású, ha a szülők között gyakori az agresszív összeütközés, vagy ha az anya könnyen veszti el türelmét és reagál agresszíven a baba viselkedésére. Láthatjuk, hogy nagyon összetett okokról van szó, és maga az agresszív viselkedés is csak egy tünete a kisgyermek belső, pszichológiai problémáinak.

A pszichoanalízis kezdettől fogva nagy jelenőséget tulajdonított a korai testi és lelki fejlődésnek a későbbi pszichés és magatartási problémák keletkezésében. A modern, pszichoanalitikus fejlődéslélektani kutatások nagyon aprólékosan feltérképezték, milyen hatások felelősek az ilyen problémákért. A kanadai kutatók által említett ingerült, agresszív szülői reagálás  például a gyermek szükségleteinek, végső soron önálló létének átmeneti visszautasítása. A dühös felnőtt arca a gyermeknek azt tükrözi vissza, hogy "szörnyű vagy, agresszív vagy, így nem kellesz nekem" . Ez olyan üzenet, amely a gyermek még kialakulatlan személyiségét alapjaiban veszélyezteti. Ezt úgy tudja elkerülni, hogy "leszokik" arról, azaz meg sem tanulja, hogy az anya érzéseit, belső állapotait felismerje, arcáról leolvassa. Ez hosszú távon tragikus következményekkel jár, mivel a másik ember érzéseinek felismerése alapvető emberi készség, e nélkül egész életében nehézségei lesznek a mások megértésében. A másokkal való összehangolódás és az együttérzés képessége nem fog kialakulni. Az együttérzés pedig hatékony korlátozója a mások elleni agressziónak, mert ha képesek vagyunk átérezni a másik fájdalmát, az fékezően hat agresszív törekvéseinkre. Ha az anya közelsége gyakran fenyegető, akkor ez a korai tapasztalat később minden emberi közelséget kiszámíthatatlanná és fenyegetővé tesz az ilyen gyerek számára. Így már jobban érthető, miért reagál másokra agresszíven.

Megoldás: szakszerű, személyes segítség

A terhesség alatti alkoholizálás és dohányzás biológiai magzatkárosító tényező, de egyben jelez is egy olyan szülői személyiséget, aki nem képes tekintetbe venni magzata speciális igényeit. A szülők korábbi magatartási problémái pedig azt jelzik, hogy az ő felnövekedésüket is ártalmak kísérték, az ő szüleik sem tudtak megfelelően viszonyulni hozzájuk - így a magatartási problémák több generációs átadása valósul meg. Az agresszív óvodásból ahogyan a kutatások igazolták, könnyen lesz agresszív iskolás, agresszív kamasz és felnőtt, aki aztán majd nem tudja megfelelően kezelni saját gyermekeit. Így a kör bezárul, a biológiai, az öröklési és a nevelési okok szószólóinak egyaránt igaza lesz. Az egész kultúra és a média súlyos felelősségéről most nem lesz szó.

Mit lehet tenni?

Tremblay professzor, a kanadai vizsgálat vezetője a gyerekkori agresszivitás legjobb megelőzésének azt tartja, ha megfelelően képzett védőnő látogatja rendszeresen a veszélyeztetett családokat, de - és ez fontos - már a terhesség kezdetétől. A védőnő segít az agresszív viselkedés tompításában, a magzat illetve a baba speciális igényeinek felismerésében, a helyes bánásmód kialakításában. Szokták mondani, hogy a gyerek sorsa bizonyos szempontból már a fogantatás előtt eldől - mivel a szülők magukkal hozott készségei, korai lelki sérülései meghatározzák, hogy mi mindent képzelnek, gondolnak leendő gyerekükről. Még inkább igaz ez a terhesség és az első egy-két életév időszakára, ezért lenne fontos, hogy a szülők szakszerű, személyes segítséget vehessenek igénybe."

Az Igazi Nő

2009.07.14. 11:04

A Srimad Bhagavatam 4. énekéből tartottam leckét, ami sok érdekes és praktikus tanácsot ad arról, hogy hogyan lehetünk boldog házasok.

Persze vannak megint személyes tapasztalatok, élmények is.


Ismeretlen Mantra koncertszám

2009.07.13. 11:17

Véget ért a Ratha-yatra, köszönöm mindenkinek aki eljött, és annak is, aki csak drukkolt :).

Itt egy Mantra koncert felvétel 2003-ból, amit eddig sohasem publikáltunk. Az akkor megjelent „Tetteim súya” lemezről a címadó számot nyomjuk.

Nincs editálva, csak össze vannak tolva a sávok. Vannak benne hibák, meg minden, de a hangulat nagyon átjön.

süti beállítások módosítása