Munka művészete 2. rész

2009.10.27. 06:45

Itt a folytatása a múltkori témának: 

"Kérdés: Mondtad, Guru Maharaja, hogy ne tartsunk vissza semmit. És egyszer mondtad, hogy amikor mi azt gondoljuk, hogy mindent odaadtunk, akkor az csak két százalék. De akkor honnan lehet tudni? Néha érezzük, hogy visszatartunk valamit, mert félünk, hogy fáradtak leszünk, és nem tudunk japázni. Meddig menjünk el?

Srila Sivarama Maharaja: Igen, ez az intelligencia. Abban az időben, amivel rendelkezem, teljesen lefoglalva végzem a munkámat, és arra a szolgálatra koncentrálok. Ezért mondja Krisna, hogy naiva tasya kritenártho nákriteneha kascana (Bg. 3.18). Niyatam kuru karma tvam karma jyáyo hy akarmanah / saríra-yátrápi ca te na prasiddhyed akarmanah (Bg. 3.8). Ez az, amit az előbb akartam mondani. Aztán Krisna mondja, hogy sadrisam cestate svasyáh, (Bg. 3.33), hogy csináld a saját munkádat, ne pedig valaki másét! Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódni valaki más munkája miatt, hanem csak csinálja az ember a sajátját, még ha nem is tökéletesen. Ez még így is jobb, mintha másét csinálnád.

Tehát csináld a te munkádat. Teljes erővel, lelkesedéssel csináld azt. Krisna egész vitája Arjunával a Bhagavad-gítában az, hogy meg akarja győzni, hogy dolgozzon Krisna elégedettségéért. Tehát dolgozni Krisna elégedettségéért. Amennyi időnk és energiánk csak van. Úgy, hogy hosszabb időre meg tudjuk ezt tartani. Főleg fiatalon még sok energia van. Negyvenöt-ötvenévesen már csökken az erő. Ez nekünk a meghódolás. És ha kicsit hallgatunk, fogjuk érezni, hogy mondja a Felsőlélek, hogy adjál többet, csinálj többet. De intelligenciával. Nem úgy, hogy ebben a két hétben csinálok többet, aztán meg két hétig alszom. Krisna mondja, hogy tudni kell a középutat. Yuktáhára-vihárasya / yukta-cestasya karmasu/ yukta-svapnávabodhasya (Bg. 6.17). Ez a yoga. Yogi az, aki nem eszik túl sokat vagy túl keveset, és nem alszik túl sokat vagy túl keveset. Tud szórakozni, de ugyanakkor tud dolgozni is. Nem túl sok az egyik irányba, és nem túl sok a másikba. Úgy, hogy egész életünkben fenn lehet tartani.

És mi a lényege az egész dolognak? Hogy ez legyen kedvező Krisnának. Ánukulyena krisnánu-silanam. Nem az, amiről én gondolom, hogy kedvező Krisnának, hanem ami tényleg kedvező Krisnának. Ha tudom ezt Krisnától, az Ő képviselőjétől, a bhaktáktól, akkor tudom, hogy mi kedvező Krisnának. Tehát a munkánkkal Krisnát kell elégedetté tennünk. Varnásramácáravatá purusena parah pumán/ visnur áradhyate (Visnu Purána 3.8.8) Visnur áradhyate. A munkán keresztül lehet imádni Visnut. Áradhyate.

A lelki világban nincs japázás, Mangala-árati vagy reggeli, esti program, Bhágavatam és Bhagavad-gíta lecke. Csak munka van, és mindenki szolgál. Ez a sadhana csak arra van, hogy meggyőződjünk arról, hogy mi szolgálunk. Ott nincsenek yogik valami barlangban, senki nem meditál, ott csak szolgálat van. Ezért kell megtanulnunk a szolgálat tudományát. Karmasu kausalam. Krisna mondja, hogy ez a munka művészete. A kausalam művészetet jelent. A munka nem sudráknak van, hanem művészeknek.

Megtanulni, hogy mi az igazi munka, és akkor az már a lelki világ. Ott nincsenek lusta emberek, olyanok, akiknek nincs kedvük dolgozni, vagy akiknek kibukott az elméjük. Csak olyanok vannak, akik huszonnégy órán át dolgoznak. Ezért mondta ezt Prabhupáda is. És mivel elfogadják ezt a meghódolást, olyan testük van, amivel lehet huszonnégy órát dolgozni. Nem kell enni, aludni, csak lehet szolgálni huszonnégy órát. Ezt fontos látni. Ha a munkánknak van etikája, abból tiszta odaadó szolgálat lesz, és az lesz majd a kulcsa a teljes idős szolgálatnak a lelki világban."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr235142024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása