A Hűségről 3. rész

2009.10.20. 06:25

A korábbi cikk alapján kaptam megint egy szuper kérdést, amit itt válaszolnák meg:
 

„Kedves Vijaya!
Én rettenetes bűntudatot érzek már a gondolati hűtlenség miatt is. A párkapcsolatom nagyon harmonikus, ennyi szeretetet, törődést, feltétel nélküli elfogadást még soha nem kaptam, mint a páromtól. Mégis valaki olyan hatással volt rám, hogy nem tudom kiverni a fejemből, teljesen elgyengülök a közelében. Van valami tanácsod a számomra, hogyan tudnék ettől az érzéstől minél előbb megszabadulni, mielőtt fájdalmat okoznék annak az embernek, aki mindennél fontosabb nekem?”

Köszönöm a bátorságodat. Van, aki tagadja (meg vannak a szentek), van aki nem, de ez mindenkivel megtörténik. És ezért nagyon fontos már a kérdésed is. Ugyanis már egy csomó lépést megtettél:
1. Felismerted a problémát
2. Jól érted a súlyát
3. Nem keresel kifogást
4. Fel mered tenni a kérdést

Innen már csak egy van hátra:
5. Csinálni a jó dolgot

De mi a jó dolog?

Mivel a kérdés általános, részleteket nem tartalmaz, ezért a válasz is egy kicsit az lesz. Ez kb. olyan, mint amikor telefonon kérsz tanácsot az orvostól. Azért gyógyszer még így is merek ajánlani…

Legelső dolog, amit fontos felismerni, hogy bár konkrét személyek vannak a történetben nem róluk szól, hanem arról hogy mi vagyunk kéjesek. Ahogy idéztem: „Az emberben az érzékek tárgyain elmélkedve ragaszkodás ébred azok iránt. E ragaszkodásból kéj támad, a kéj pedig dühöt szül.” Bhagavad-gita 2. fejezet 62. vers

Szóval, mi vagyunk a hunyók. Ezért a megoldás is nálunk keresendő.

Néhány praktikus tanács

Ez lehet, hogy unalmasnak fog hatni, meg erőfeszítés, de sajnos anélkül nincs eredmény semmiben.

1. Kerüld. „Nem látom, nem bánom” mondja a régi mondás. Persze gondolni még mindig lehet rá (meg a többi 3,5 milliárd ellenkező neműre), de könnyebb megállni, ha nincs hatótávolságon belül.

2. A fentiből nyilvánvaló, de minden kapcsolódási pontot kerülj. Tipikus eset, hogy hírtelen segíteni kell neki. Majd segít valaki más.

3. Erősítsd a kapcsolatod a pároddal. Azt írod, hogy minden oké, meg tökéletes, de mégis van még tökéletesebb…
Szóval próbáld ráirányítani a meditációdat, elmélkedésedet (bocsánat: kéjedet) ahogy csak bírod. Tudom, hogy már egy kicsit uncsi, meg mindennap ott van és semmi romantikus sincs benne, de rossz hírt mondok: benned se.
Szóval, ha akarsz romantikát, legyél te az. Legyél kedves vele, vigyél ajándékot, meglepetést, csábítsd el. Jobb, mint ha valaki mást.

4. Gyakorold a lelki életet. Ez a legfontosabb tanács. Mivel nem tudom, hogy ki vagy (sőt az se, hogy milyen nemű) nehéz a szintedhez mért tanácsot adni. Minden, ami tiszta, a jóság minőségében van az segít. Kírtan, japa, Szent könyvek olvasása, tanulása, lecke-, bhajan hallgatás, templomba járás, bhaktákkal való társulás, stb.

Ez olyan, mint ha vizet öntenél a tűzre, az előbbiek, pedig, mint ha nem öntenél olajat, nem raknál rá fát, vagy nem engednél oda oxigént. A legjobb. mindezek egyszerre.

Remélem tudtam segíteni és nem bántottalak meg téged, vagy bárki mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr985142021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vermilion 2009.10.20. 08:53:51

Nagyon köszönöm! Azt hiszem, emailben kérek még konkrétabb tanácsokat, csak gondoltam, így másnak is hasznos lehet. Namaste

Mes 2009.10.20. 11:29:46

Nekem ez a rész tetszett a legjobban; "Tudom, hogy már egy kicsit uncsi, meg mindennap ott van és semmi romantikus sincs benne, de rossz hírt mondok: benned se." :) És mennyire igazad van. :(
süti beállítások módosítása