Az igazságtalanság hatásai

2009.10.17. 07:02

Itt egy érdekes cikk, amit pár éve olvastam és küldtem el egy-két bhaktának.

Szerintem nagyon tanulságos, hisz kutatásokkal van alátámasztva, hogy hogyan rövidítjük meg saját- és mások életét úgy, hogy arra semmi szükség nincs.

Ha jól veszem ki, az igazságtalanság karmája mérhetően kaszál…

„Gyakrabban sújtja szívbetegség azokat, akik úgy érzik, hogy igazságtalanul bánnak velük - tette közzé nemrég új eredményeit a University College of London Epidemiológiai és Közegészségügyi Intézetének egyik kutatócsoportja.

A “Whitehall II" néven futó többéves vizsgálatban 20 londoni közhivatal 5726 férfi és 2572 női dolgozója vett részt. A vizsgálat egyik részében valamennyiüket arról kérdezték, mennyire érzik igaznak a következő kijelentést: “Gyakran érzem úgy, hogy igazságtalanság ér". A választ egy hatfokozatú skálán kellett megadni, ahol az 1 az “egyáltalán nem értek egyet", a 6 a “teljesen egyetértek" válasznak felelt meg. A résztvevőknek emellett az egészségi állapotukra és életminőségükre vonatkozó kérdőíveket is ki kellett tölteni. A különböző betegségek, illetve az esetleges halálozások gyakoriságát a kutatók 11 éven át kísérték figyelemmel.

Ezalatt az idő alatt összesen 528 esetben következett be halálos vagy súlyosabb szívinfarktus, illetve anginás roham (a szív vérellátásának átmeneti zavara miatti mellkasi fájdalom) olyanoknál, akiknél a vizsgálat kezdetekor még semmi jele nem volt a szívbetegségnek.

Valamivel kevesebb, mint 3000 résztvevő érezte úgy, hogy időnként igazságtalanul bánnak vele, és amikor minden rendelkezésre álló adatot összevetettek, figyelembe véve a szívbetegségek “klasszikus" kockázati tényezőit, a résztvevők nemét, életkorát, társadalmi-gazdasági helyzetét, a krónikus munkahelyi stresszt, valamint a munkahelyen elszenvedett igazságtalanságok gyakoriságát, azt találták, hogy az utóbbi szoros összefüggést mutatott a szívinfarktus illetve az angina kockázatával. Azok, akik az igazságtalanságra vonatkozó kérdésre 5 vagy 6 pontot adtak, 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak súlyos szívbetegséget, mint azok, akik egyáltalán nem érezték úgy, hogy igazságtalanul bánnak velük, és kétszer nagyobb valószínűséggel, mint azok, akik 1-est vagy 2-est jelöltek be válaszként. Az értékelés során az is kiderült, hogy az alsóbb társadalmi rétegek és a nők nagyobb valószínűséggel voltak kitéve igazságtalanságnak a mindennapokban - olvasható az egyetem sajtóközleményében.

Az eredmények legvalószínűbb magyarázata, hogy az ismétlődő igazságtalanságok, amelyeket az élet különböző területein - a családban, a munkahelyen vagy a társadalom részéről általában - elszenvedünk, gyakori stresszállapothoz vezetnek, ami hosszú távon jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát.

A cikket első szerzője, Roberto De Vogli elismeri, hogy az igazságtalanság megítélése nagymértékben függ szubjektív elvárásainktól, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy amikor az adatok értékelésekor különböző személyiségjegyeket, például a másokkal szembeni ellenségességet is figyelembe vették, az igazságtalanság élménye és a szívbetegség közötti összefüggés éppúgy kimutatható volt.

A kutató kissé naív megfogalmazása szerint a Whitehall II vizsgálat tanulsága, hogy törekednünk kell a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére. Ám ennél talán könnyebben megvalósítható jótanács, hogy a mindennapi igazságtalanságokat jobb, ha nem veszi a szívére az ember.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr165142018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása