A Hűségről 2. rész

2009.10.06. 07:41

Nem várt vihart kavart a korábbi bejegyzésem. Rengetegen olvasták, hozzászóltak, sőt, végre vitáztak is. Végre nem csak langyos állóvíz volt a blogom!

Persze, remélem senkit nem bántottam meg, viszont folytatnám a témát.

1. Reni felvetett egy fontos kérdést:

”Mi számít hűtlenségnek: aki tettben hűtlen vagy már aki gondolatban az?„

A Szentírások azt mondják, hogy ebben a korszakban, a Kali-yugában a gondolatokért nincs visszahatás, csak a tettekért. Persze ez nem ilyen egyszerű. Az elmének, aki a gondolatokért felelős 3 fő funkciója van: a gondolkodás, érzés és az akarat. Ezek nincsenek élesen elvágva egymástól, ahogy szerintem mindenki tapasztalja, hanem egymásból következnek.

Erről ír a Bhagavad-gíta is:
„Az emberben az érzékek tárgyain elmélkedve ragaszkodás ébred azok iránt. E ragaszkodásból kéj támad, a kéj pedig dühöt szül. A dühből teljes illúzió ered, az illúzióból pedig emlékezetzavar. Ha zavart az emlékezet, elvész az értelem, s az értelem elvesztésével az ember ismét visszasüllyed az anyagi lét mocsarába.”  /Bhagavad-gíta 2. fejezet 62-63 verse/


Ez a két vers tökéletesen leírja a folyamatot. Persze lehet, hogy néhány fázisát nem ismerjük fel (időben), vagy nagyon gyorsan történik, de ez történik. Így lesz a gondolatból érzés, az érzésből akarat és az akaratból tett.

Mi a megoldás?

Egyszerű (de nem könnyű), a következő versben elmondja Krisna:
„De aki mentes minden ragaszkodástól és ellenszenvtől, és képes a szabadság szabályozó elveinek gyakorlása révén uralkodni az érzékein, az elnyerheti az Úr teljes kegyét.”

Nehéz megállni, hogy ne idézzem tovább az Úr szavait, de kicsit hosszú lenne ez a bejegyzés mind a 700 verssel… :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr705142007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brahman 2009.10.06. 14:45:32

Nem a témához kapcsolódik, de a 2.63. vers egy Mantra számban is benne van(Ez csak egy álom), nem?

Reni · http://www.lettudatoskonyha.blogspot.com/ 2009.10.07. 05:36:27

Azt hiszem erre mondják, hogy: Tökéletes válasz :) Feladat: foglaljuk le az elmét a helyes módszerekkel. Tetszik, hogy nem írsz litániát, hanem olyan léptékű bejegyzéseket, amit úgy lehet átolvasni,hogy nem felejted el a végére az elejét. Frappáns és benne van minden. Az összeszedettség fontos dolog. Köszi!

Ninmami 2009.10.07. 13:57:27

"De aki mentes minden ragaszkodástól és ellenszenvtől" Na ez a nem könnyű! Mert az egész világunk, ahogyan azt megtapasztaljuk, a dualitásra épül, annak pedig az oka az alapvető nemtudás (az avidja). Szoval fel van adva a lecke :-)

Ninmami 2009.10.07. 14:00:58

Ja, és innentől kezdve jön az hogy egyformák vagyunk, nincs különbség köztünk. Egy cipőben evezünk :-) a hűtlenekkel is :-)

Ismeretlen_117989 2009.10.08. 10:42:36

Kedves Ninmami! Nem teljesen értem, hogy érted. Miért is vagyunk egyformák? Miért evezünk egy cipőben?

Ninmami 2009.10.09. 08:27:23

Ugy ertettem hogy azert evezunk egy cipoben, mert mindannyian a nemtudas allapotaban vagyunk, nem annak latjuk a dolgokat amik. Es ebben nincs kulonbseg kozted, koztem, meg barki mas kozott. Mindenki ezzel kuszkodik. A kulonbseg talan csak annyi lehet, hogy van aki ezt tudja es van aki nem. Szoval mindannyian egy csonakban evezunk - igy senki nem jobb vagy rosszabb a masiknal. Csak az egyiknek ez a defektje, a masiknak meg az. De mindannyiunknak van valami. Szoval igy ertettem :) Most igy visszaolvasva tenyleg felreertheto volt, elnezest kerek miatta :)

vermilion 2009.10.17. 16:12:31

Kedves Vijaya! Én rettenetes bűntudatot érzek már a gondolati hűtlenség miatt is. A párkapcsolatom nagyon harmonikus, ennyi szeretetet, törődést, feltétel nélküli elfogadást még soha nem kaptam, mint a páromtól. Mégis valaki olyan hatással volt rám, hogy nem tudom kiverni a fejemből, teljesen elgyengülök a közelében. Van valami tanácsod a számomra, hogyan tudnék ettől az érzéstől minél előbb megszabadulni, mielőtt fájdalmat okoznék annak az embernek, aki mindennél fontosabb nekem?
süti beállítások módosítása