Az odaadás jógája

2015.03.12. 11:12

„A yoga rendszere, melyet a Satya-yugában, az aranykorszakban volt ajánlatos végezni, abból állt, hogy örökké Visnun kellett meditálni. A Tretá-yugában nagy áldozatok végzésével lehetett gyakorolni a jogát, a következő korszakban, a Dvápara-yugában pedig templomi imádattal érhette el az ember a tökéletességet. A jelenlegi korszakot Kali-yugának nevezik. Kali-yuga a viszályok és nézeteltérések korát jelenti. Senki sem ért egyet a másikkal. Mindenkinek megvan a saját elmélete, a saját filozófiája. Ha nem értünk egyet valakivel, ellene fordulunk. Ez a Kali-yuga sajátsága.

Ebben a korszakban az egyetlen ajánlott folyamat a szent név éneklése. Csupán Isten szent nevének éneklésével az ember szert tehet a tökéletes önmegvalósításra, amelyet a Satya-yugában a joga-rendszerrel, a Tretá-yugában nagy áldozatok végzésével, a Dvápara-yugában pedig gazdag templomi imádattal értek el. E tökéletességig a hari-kirtana egyszerű módszerével lehet eljutni. Hari nem más, mint az Istenség Legfelsőbb Személyisége, kírtana pedig azt jelenti: dicsőíteni.

Ezt a módszert javasolják a szentírások. Caitanya Maháprabhu ötszáz évvel ezelőtt átadta nekünk ezt a folyamatot.”


részlet Srila Prabhupada: Krisna-tudat a szeretet és odaadás jogája könyvéből

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr287262367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása