Lustaságról

2014.06.27. 08:49

„…Krisna nem szereti a lusta embereket. A lustaság az tudatlanság jellemzője, aminek semmi keresni valója a transzcendensben. Krisna a szorgalmas embereket szereti. Amikor Krisna látja, hogy szorgalmasak vagyunk, és nem várunk el semmit alaptalanul – mindig csak kérünk… ez nem csak Indiában történi, mindenki mondja: - add a kegyed! Ez mit jelent? Senki sem tudja. - Csak teljesítsd a vágyaimat, anélkül, hogy nekem valamit kellene tennem. Ez a fajta kegy nem létezik.

Sivarama MaharajaAmikor ez emberek valamit szeretnének, akkor nekik is kell lemondást végezniük, és ha valami lelki dogot szeretnénk, akkor is erre van szükség. Erre mindig jó emlékezni: Krisna nem szereti a lusta embereket. A Krisna könyvben sehol sincs olyan, hogy valaki csak ült egy fa alatt és nem tett semmit. Olvashatjuk, hogy mindenki tesz valamit.

Sőt, még Krisna is mindig végzi a kötelességét. Krisna azt mondja, hogy még Ő is dolgozik, annak ellenére, hogy nincs kötelessége. Mert ha Ő nem dolgozna, akkor mindenki követné az Ő példáját. De Krisna dolgozik. Amikor kimegy reggel, akkor a teheneket viszi, és ez minden nap történik – örökké volt örökké lesz. Örökké dolgozik – nincs nyugdíj.

Nekünk is kell dolgozni, ezt Krisna szereti. Egy megfelelő hangulatban dolgozunk, és elvárja, hogy a transzcendentalisták is dolgozzanak. Rúpa Gosvámi nagyon sokat dogozott miniszterelnökként, de ezek után elment Vrindávanában, könyveket írt, eltárta a szenthelyeket. Télen nyáron, hidegben melegben Vrindávanában élt, templomot építtetett, prédikált, tanítványokat fogadott el…”

Sríla Sivaráma Svámi Mahrája leckéje (részlet)
(2007 12. 26 NVD. CC. ML. 19. 135)

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr306431481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása