Értelem

2013.10.13. 01:44

Gárdonyi Géza.jpg"A buta véletlenség világteremtő erejét hinni nem tartom emberi értelmemhez méltónak. A mindenségben lehetetlen nem látnom az erőt, az erőben a rendet, a rendben az Elmét."

Gárdonyi Géza

Meditációs dallamok

Címkék: raga mayapur

2013.10.12. 01:34

A fesztivál-turnén egy buszos beszélgetésen felmerült, hogy nekem megvannak azok a rágák (dalok) amik a három napszakban a mayapuri Prabhupada-samadhinál szól.

Gondoltam megosztom mindenkivel, akinek nincs meg. A különböző napszakokban nagyon jó meditáció.

Innen tudjátok letölteni.

Samadhi-Mandir-Srila-PrabhupadaMayapur-West-Bengal.jpg 

Srila Bhaktivinoda Thakura : Vidyára viláse
(a Saranágatiból)

Back-To-Godhead-Bhaktivinod-Thakura.jpg(1) Nagy elbizakodottsággal a világi tudományok örömeiben merültem el. Soha nem imádtam lótuszlábadat, ó, Uram, most azonban Te vagy az egyetlen menedékem.

(2) Egyre-másra olvastam a könyveket, s hízott a reményem, mert az anyagi tudást az élet valódi útjának véltem. Ez a remény hiábavaló volt, a tudás kevésnek bizonyult. Most már tudom, hogy az effajta tudás tudatlanság csupán.

(3) Minden világi ismeret az Úr illuzórikus energiája (máyá), és akadályt jelent a szolgálatodban. Szamarat csinál az örök lélekből, mert az átmeneti világ hívévé teszi.

(4) Itt van egy ilyen szamár, aki oly sokáig hordta a hátán az anyagi lét terhét. Most, hogy megöregedtem, és nincs erőm az élvezethez, többé már semmi nem szerez örömet.

(5) Az élet gyötrelemmé lett, a világi tudás pedig tudatlansággá, melynek égető fájdalma szinte már elviselhetetlen. Az anyagi tudás olyan, akár egy hegyes nyílvessző.

(6) Ó, Uram! Lótuszlábad az egyetlen kincsem ezen a világon. Ezért Bhaktivinoda, lemondva minden anyagi tudásról, lótuszlábadat teszi meg élete értelmévé.

Hanumán visszatér

2013.10.10. 01:45

Egy teljes estés rajzfilm sok vicces jelenettel:

Nincs pénz

2013.10.09. 03:26

No-money-737405.jpgNem sok minden van amit jobban utálok, mint ha valaki valamit ezzel a mondattal akar valamit megmagyarázni: NINCS PÉNZ.

Mivel négy felmenőmből 3 zsidó (örmény, grúz és sváb) a Jóisten némi pénzügyi érzékkel áldott meg, ha akarom, ha nem. Ezért most elmondom az én véleményemet erről.

Természetesen értem, hogy mit jelent az, hogy ha valakinek kevés, vagy nincs pénze, sőt adóssága van. Nem is ezzel van a baj, hanem azzal amikor a "nincs pénz" mantrát álszent módon magyarázatként használjuk valami elvetésére igazi érvek helyett.

Mert a pontos és őszinte kijelentés így hangzik: "Kérlek ne haragudj, de erre (vagy rád) most nincs pénz."

Csakhogy akkor meg kell indokolni és nem elég eljátszani a jófiút, hogy szeretünk, meg minden, csak hát éppen "nincs pénz".

Pénz mindig van és soha sincs. Amire kell, arra mindig előteremtjük, de sohasem elég. Ezért van az, hogy gyakran milliárdosok is rendesen fukarok.

Mi a megoldás?

Legyenek elveid, prioritási sorrendjeid és ezek mentén kezeld a dolgaidat és őszintén mond meg, hogy mi, mikor, mennyit ér meg neked. Könnyen lehet, hogy így lesz egy-két nehéz pillanatod, sőt lehet, hogy ezért nem fog mindenki szeretni, de hosszútávon ez éri meg.

Mosoly

2013.10.08. 01:36

mosoly.jpg

Lélek-kapu Debrecenben

2013.10.07. 00:12

10.05. Debrecen

A turné utolsó állomására is korán indultunk, a város több pontján gyűjtöttük be a budapesti csapatot. A Krisna-völgyiek már előző nap elindultak és Debrecen mellett szálltak meg.

Az eredeti terv az volt, hogy az Ifiház udvarán lévő színpadot használjuk, de a nulla fokos reggeli hőmérséklettel erről a tervről lemondtunk. Persze a benti nagyterem is jól működött, délután folyamatosan tele volt.

De a többi helyszín is jól működött. A helyi jógások folyamatosan tartottak órákat és a baratnatyam oktatáson is lelkesen táncoltak a lányok.

PA051908a.jpg

Ez alkalommal kiharcolta nálam Szubál fiam, hogy ő is akar jönni. Jól bírta az igen korai kelést és a sokszor unalmas pakolásokat. Szerencsére talált gyerektársaságot is, sőt a segített főzni Hemanginak is.

A záró kirtan Nitaibhavanáéktól nagyon jól sikerült, mindenki lelkesen táncolt, énekelt. Igazán méltó lezárása volt a turnénak.

PA052138a.jpg

süti beállítások módosítása