Fohász

2012.10.07. 01:30

 

"Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom,
csak erőt kérek a hétköznapokhoz."
Antoine de Saint-Exupéry

 

"Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz."

Antoine de Saint-Exupéry

Egyszerű elnök

2012.10.06. 01:26

 

Az a kijelentés hogy szegény lenne Uruguayi köztársaság elnöke,az ebben a formában nem igaz ! idézet : - Nem vagyok szegény - mutatott rá ,,el Pepe" Mujica. - Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim - pontosított az uruguayi államfő.
José Mujica egyike volt az uruguayi diktatúra által fogva tartott politikai túszoknak, mivel aktívan részt vett a baloldali Tupamaro gerillaszervezet fegyveres akcióiban. Az egyszerű életviteléről híres, és a fogyasztói kultúrát mélyen elítélő jelenlegi elnök összesen 15 évet volt börtönben embertelen körülmények között politikai fogolyként - életfilozófiáját nagyban befolyásolták a rács mögött töltött évek.
,,A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni" - foglalta össze Mujica.
Megválasztása után ,,Pepe" nem költözött be az elnöki palotába - viszont felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói fedélnélkülieknek, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói.
Mujica mind a mai napig vidéki házában él, a szintén ex-Tupamaro feleségével, Lucía Topolanskyval. Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének - mintegy 2,6 millió forint - 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.
,,Nincs szükségem a fizetésemre - így is bőven megtermelem, amire igény tartok"

"Az a kijelentés hogy szegény lenne Uruguayi köztársaság elnöke,az ebben a formában nem igaz ! idézet : - Nem vagyok szegény - mutatott rá ,,el Pepe" Mujica. - Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim - pontosított az uruguayi államfő.José Mujica

José Mujica egyike volt az uruguayi diktatúra által fogva tartott politikai túszoknak, mivel aktívan részt vett a baloldali Tupamaro gerillaszervezet fegyveres akcióiban. Az egyszerű életviteléről híres, és a fogyasztói kultúrát mélyen elítélő jelenlegi elnök összesen 15 évet volt börtönben embertelen körülmények között politikai fogolyként - életfilozófiáját nagyban befolyásolták a rács mögött töltött évek.

,,A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni" - foglalta össze Mujica.

Megválasztása után ,,Pepe" nem költözött be az elnöki palotába - viszont felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói fedélnélkülieknek, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói.Mujica mind a mai napig vidéki házában él, a szintén ex-Tupamaro feleségével, Lucía Topolanskyval. Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal.

Ezen felül az elnök fizetésének - mintegy 2,6 millió forint - 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.,,Nincs szükségem a fizetésemre - így is bőven megtermelem, amire igény tartok""

FagyasztOM

2012.10.05. 01:49

Nemrég írtam, hogy lezárok az életemben egy-két dolgot.

Az egyik ilyen a zene. Mármint a rock aktív művelése.

Nem volt könnyű döntés (vagy beismerés), hisz az elmúlt 13 évben sok energiát raktam bele, ami most csak lebegni fog. Nehéz döntés volt, mert tudom, hogy most is működne és működik is, mint üzenet átadási csatorna.

De most nincs itt az ideje.

Nincs igény rá se fentről, lentről, se jobbról, se balról.  (Ha nem érted, nem baj)

Persze tudom, hogy szeretitek sokan amit csináltunk (Mantra, Visnu, OM), és hallgassátok is tovább, de ez most kevés. Legalább is nekem.

Fizetni a hangszerekért, a próbahelyért, a hangfelvételért, a gyártásért, a klipért, és lassan a koncertekért is… És a tényleges eredmény…?

Tényleg nagyon makacs és kitartó vagyok, de ahogy a címben is olvashatjátok ezt a tevékenységem most egy időre fagyasztom. Persze sok más dolgom is van (az mindig is volt), de néha dolgokat el kell engedni.

Hát most így teszek ezzel.

Köszönök mindent, Mindenkinek!

Legyetek jók, legyetek bhakták!

Baby Gopal

2012.10.04. 01:43

Vaisnava etikett 7. rész

2012.10.03. 01:35

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

A vaisnava viselkedése mindenki számára inspiráló

SP levele Janardannának (1968/1./21.) „Az alázatosságnak nagy az értéke.”

SP levele Shivanandához (1968/9./14.) „Ez a Krisna-tudatú mozgalom a zenén, a filozófián, lelki kultúrán és személyes viselkedésen keresztül éri el tetőpontját, ami a bhakta ideális jellemvonása (jelleme). Mindazon mennyei tevékenységek hozzájárulása együtt minden bizonnyal azt fogja eredményezni, hogy a nyugati világ gyökeresen megváltozik.

SP levele Batu Gopálnak (1975/2./1.)

„Igazad van. Mi mindannyian ideális jellemmel kell, hogy rendelkezzünk, s utána az emberekre ez nagy benyomást fog gyakorolni - tisztaságunkat tanúsítva. A bhakta hibátlan - neki nincsenek hibái.

Azonban (mégis), a másik oldalon, ha nem követünk:

SP levele Madhavi Latának (1968/10./28.)

„Szép, hogy te prédikálsz ott, de tudnod kell, hogy az olyan tettek, mint a lopás, a Krisna-tudat elveit szegi meg.  Én mindig azt akarom, hogy a tanítványaim rendelkezzenek ideális jellemmel, ne pedig lejárassák társaságunkat (közösségünket).”


Levél Sridamának (1970/7./8.)

„Nagyon jó, hogy megkaptad az engedélyt az éneklésre és a könyvek (ki)osztására, akárcsak a begyűjtésre. Most arra kell összpontosítanod, hogy fejleszd a lelki erődet az elesett lelkek vonzására a Krisna-tudatba. A napi kötelességeket mindenkinek szigorúan végre kell hajtania: 16 kört japázni, irodalmunkat rendszeresen olvasni, és megvitatni. Ilymód mindent szépen kell csinálni. Sankirtanozni is kell az utcákon, a gyülekezőhelyeken, s így megmutatni (bemutatni) mi a Krisna-tudatú mozgalom, és hogy az mindenki örök javát és boldogságát szolgálja.

Tedd tehát mindezeket a dolgokat nagy lelkesedéssel, és nagyon óvatosan (elővigyázatosan). Mindannyiunk aktivitása nyitott, kell, hogy legyen, hogy ne tudják bírálni missziónkat (küldetésünket). Tehát minden tevékenységünk vaisnava standard (mérce) szerint kell, hogy történjen. Nem szabad elferdítenünk célunkat, s csupán pénzt (be)szedni az emberektől. Mégis, ha mindent őszintén, Krisna-tudatos módon csinálunk, Úr Krisna elégedett lesz, s megad minden segítséget őszinte szolgálatainkra.”

A kapcsolatok etikettje

1. A vaisnava társadalom pedánsan felépített szerkezetű, ahol a rangidőseket mindig tisztelik a fiatalok, és a fiatalok szeretetet és áldást kapnak a rangidősektől.

2. A vaisnava társadalom szerkezete a varnasrama rendszer: brahmana, ksatriya, vaisya és sudra, valamint sannyasi, varnaprasta, grihasta és brahmacari.

3. A rangidősség figyelembevételekor az istentestvéreknél az avatás ideje számít. Azok a bhakták, akik előbb kaptak avatást, rangidősnek számítanak.

4. A guru istentestvérét ugyanúgy kell tisztelni, mint a gurut.

5. A sannyasikat mindig ugyanúgy kell tisztelni, mint a gurut.

6. A vaisnava társadalomban mindenki az alázatra törekszik. Minél fejlettebb szinten van valaki, annál alázatosabb.

7. Néha a rangidős vaisnavák felajánlják hódolatukat a fiatal vaisnaváknak, ha ő nagyon alázatos, de a fiatal vaisnava sosem szabad, hogy azt higgye, hogy ő megérdemli azt a tiszteletet minden rangidős vaisnavától. Ugyanakkor, ha felajánlja hódolatát a fiatal vaisnavának, ő nagyon kellemetlen helyzetben kell, hogy érezze magát, és ismét és ismét imádkoznia kell Krisnához, hogy Ő kapja meg a hódolatot.

8. Az ember mindig tartsa szem előtt, hogy a célja alázatosabbá válni fűszálnál és béketűrőbbé a fánál, nem elvárva semmilyen megbecsülést személyére rendelkezően, ugyanakkor másoknak minden tiszteletet megadva.

9. A vaisnava etikett megsértése kétségkívül az ember lelki fejlődésének lerombolását jelenti.

10. Sose foglalj álláspontot, ha rangidős vaisnavák között nézeteltérés van. Maradj semleges, mert a vaisnavák közötti veszekedés egyfajta kedvtelés és meghaladja felfogóképességünket.

11. A tanítvány lelki tanítómesterét úgy kell, tisztelje, mint Istent.

12. A prédikálók legyenek könyörületesek a jámborokhoz, de kerüljék a sértegetőket (bűnösöket).

Íme:

2012.10.02. 01:06

Kicsit győzködtem a feleségem, hogy rakjuk ki nyugodtan, mert kicsit egyszerűbb, mint mindenkinek az orra alá dugni kinyomtatott képet.

Szubi is ott volt a baba-mozin, és utána minden házbéli kis barátjának meg akarta mutatni a képet és a videót.

Hát akkor megmutatom én is :)

 

A jóga hatása

2012.10.01. 01:14

 

A jóga nemcsak a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkenti, hanem felére szoríthatja vissza egy gyakori és veszélyes szívritmuszavar előfordulását, derült ki egy amerikai tanulmányból.
Ez volt az első tanulmány, jelentette a Reuters, amely a jógának a pitvarfibrillációra gyakorolt hatását vizsgálta: ez a probléma vezet a stroke kiváltó okai közt és idős embereknél a leggyakoribb. Azon túl, hogy a jóga megfelezte a pitvarfibrilláció eseteinek számát, a tanulmány azt is kimutatta, hogy csökkentette az ezzel az állapottal járó depressziót és szorongást.
"Ezek az eredmények azért fontosak, mert a pitvarfibrillációnál a legtöbb megszokott kezelési stratégia beavatkozással jár vagy olyan gyógyszereket kell hozzá szedni, aminek nem kívánt mellékhatásai lehetnek" - mondta el Dr. Dhanunjaya Lakkireddy, a kutatást vezető professzor.
A kutatás 49 szívritmuszavaros páciens részvételével zajlott, akik korábban még nem jógáztak. Hat hónapig vizsgálták a szívük működését. Az első három hónapban bármilyen fizikai aktivitás megengedett volt, amit végezni szerettek volna. A második negyedévben egy felügyelt jógaprogramban vettek részt, légzőgyakorlatokkal, jógaállásokkal, meditációval és relaxációval. Hetente háromszor 45 percet jógáztak egy oktatóval és bátorították őket a mindennapos otthoni gyakorlásra is. A szívüket végig műszerekkel figyelték és a betegek maguk is vezettek naplót a közérzetükről.
Jelentős hatás
A jóga hatására átlagosan felére csökkent a szabálytalan szívverés előfordulása, csökkentek a szorongás és a depresszió jelei, de javult a fizikai és lelki erő, az általános közérzet, a vitalitás. "Látszik, hogy a jógának jelentős pozitív hatása volt a szívritmus szabályozására és úgy általában az életminőségre" - elemezte Dr. Lakkireddy.
A pitvarfibrilláció során a szívpitvarok a kamrákhoz képest szabálytalan ritmusban vernek. A felső szívkamrákban összegyűlhet a vér, emiatt vérrögök keletkezhetnek, amik az agyba érve stroke-ot okozhatnak. Betegek milliói szednek vérhígítót, hogy csökkentsék a rögök kialakulásának veszélyét és a stroke előfordulását.
Lakkireddy szerint alacsony költsége és jó hatásai miatt a jógát be kellene venni a szívritmuszavarok kezelési módjai közé. Hozzátette, hogy természetesen ez előtt nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség és egyelőre nem állítja, hogy a jóga önmagában mindent megold, ezért senkinek sem tanácsolja, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését, viszont kiegészítő módszernek hasznos.

Itt egy érdekes cikk a jóga jótékony hatásairól:

"A jóga nemcsak a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkenti, hanem felére szoríthatja vissza egy gyakori és veszélyes szívritmuszavar előfordulását, derült ki egy amerikai tanulmányból.


Ez volt az első tanulmány, jelentette a Reuters, amely a jógának a pitvarfibrillációra gyakorolt hatását vizsgálta: ez a probléma vezet a stroke kiváltó okai közt és idős embereknél a leggyakoribb. Azon túl, hogy a jóga megfelezte a pitvarfibrilláció eseteinek számát, a tanulmány azt is kimutatta, hogy csökkentette az ezzel az állapottal járó depressziót és szorongást.

"Ezek az eredmények azért fontosak, mert a pitvarfibrillációnál a legtöbb megszokott kezelési stratégia beavatkozással jár vagy olyan gyógyszereket kell hozzá szedni, aminek nem kívánt mellékhatásai lehetnek" - mondta el Dr. Dhanunjaya Lakkireddy, a kutatást vezető professzor.

A kutatás 49 szívritmuszavaros páciens részvételével zajlott, akik korábban még nem jógáztak. Hat hónapig vizsgálták a szívük működését. Az első három hónapban bármilyen fizikai aktivitás megengedett volt, amit végezni szerettek volna. A második negyedévben egy felügyelt jógaprogramban vettek részt, légzőgyakorlatokkal, jógaállásokkal, meditációval és relaxációval. Hetente háromszor 45 percet jógáztak egy oktatóval és bátorították őket a mindennapos otthoni gyakorlásra is. A szívüket végig műszerekkel figyelték és a betegek maguk is vezettek naplót a közérzetükről.
Jelentős hatás

A jóga hatására átlagosan felére csökkent a szabálytalan szívverés előfordulása, csökkentek a szorongás és a depresszió jelei, de javult a fizikai és lelki erő, az általános közérzet, a vitalitás. "Látszik, hogy a jógának jelentős pozitív hatása volt a szívritmus szabályozására és úgy általában az életminőségre" - elemezte Dr. Lakkireddy.

A pitvarfibrilláció során a szívpitvarok a kamrákhoz képest szabálytalan ritmusban vernek. A felső szívkamrákban összegyűlhet a vér, emiatt vérrögök keletkezhetnek, amik az agyba érve stroke-ot okozhatnak. Betegek milliói szednek vérhígítót, hogy csökkentsék a rögök kialakulásának veszélyét és a stroke előfordulását.
Lakkireddy szerint alacsony költsége és jó hatásai miatt a jógát be kellene venni a szívritmuszavarok kezelési módjai közé. Hozzátette, hogy természetesen ez előtt nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség és egyelőre nem állítja, hogy a jóga önmagában mindent megold, ezért senkinek sem tanácsolja, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését, viszont kiegészítő módszernek hasznos."

süti beállítások módosítása