Vaisnava etikett 7. rész

2012.10.03. 01:35

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

A vaisnava viselkedése mindenki számára inspiráló

SP levele Janardannának (1968/1./21.) „Az alázatosságnak nagy az értéke.”

SP levele Shivanandához (1968/9./14.) „Ez a Krisna-tudatú mozgalom a zenén, a filozófián, lelki kultúrán és személyes viselkedésen keresztül éri el tetőpontját, ami a bhakta ideális jellemvonása (jelleme). Mindazon mennyei tevékenységek hozzájárulása együtt minden bizonnyal azt fogja eredményezni, hogy a nyugati világ gyökeresen megváltozik.

SP levele Batu Gopálnak (1975/2./1.)

„Igazad van. Mi mindannyian ideális jellemmel kell, hogy rendelkezzünk, s utána az emberekre ez nagy benyomást fog gyakorolni - tisztaságunkat tanúsítva. A bhakta hibátlan - neki nincsenek hibái.

Azonban (mégis), a másik oldalon, ha nem követünk:

SP levele Madhavi Latának (1968/10./28.)

„Szép, hogy te prédikálsz ott, de tudnod kell, hogy az olyan tettek, mint a lopás, a Krisna-tudat elveit szegi meg.  Én mindig azt akarom, hogy a tanítványaim rendelkezzenek ideális jellemmel, ne pedig lejárassák társaságunkat (közösségünket).”


Levél Sridamának (1970/7./8.)

„Nagyon jó, hogy megkaptad az engedélyt az éneklésre és a könyvek (ki)osztására, akárcsak a begyűjtésre. Most arra kell összpontosítanod, hogy fejleszd a lelki erődet az elesett lelkek vonzására a Krisna-tudatba. A napi kötelességeket mindenkinek szigorúan végre kell hajtania: 16 kört japázni, irodalmunkat rendszeresen olvasni, és megvitatni. Ilymód mindent szépen kell csinálni. Sankirtanozni is kell az utcákon, a gyülekezőhelyeken, s így megmutatni (bemutatni) mi a Krisna-tudatú mozgalom, és hogy az mindenki örök javát és boldogságát szolgálja.

Tedd tehát mindezeket a dolgokat nagy lelkesedéssel, és nagyon óvatosan (elővigyázatosan). Mindannyiunk aktivitása nyitott, kell, hogy legyen, hogy ne tudják bírálni missziónkat (küldetésünket). Tehát minden tevékenységünk vaisnava standard (mérce) szerint kell, hogy történjen. Nem szabad elferdítenünk célunkat, s csupán pénzt (be)szedni az emberektől. Mégis, ha mindent őszintén, Krisna-tudatos módon csinálunk, Úr Krisna elégedett lesz, s megad minden segítséget őszinte szolgálatainkra.”

A kapcsolatok etikettje

1. A vaisnava társadalom pedánsan felépített szerkezetű, ahol a rangidőseket mindig tisztelik a fiatalok, és a fiatalok szeretetet és áldást kapnak a rangidősektől.

2. A vaisnava társadalom szerkezete a varnasrama rendszer: brahmana, ksatriya, vaisya és sudra, valamint sannyasi, varnaprasta, grihasta és brahmacari.

3. A rangidősség figyelembevételekor az istentestvéreknél az avatás ideje számít. Azok a bhakták, akik előbb kaptak avatást, rangidősnek számítanak.

4. A guru istentestvérét ugyanúgy kell tisztelni, mint a gurut.

5. A sannyasikat mindig ugyanúgy kell tisztelni, mint a gurut.

6. A vaisnava társadalomban mindenki az alázatra törekszik. Minél fejlettebb szinten van valaki, annál alázatosabb.

7. Néha a rangidős vaisnavák felajánlják hódolatukat a fiatal vaisnaváknak, ha ő nagyon alázatos, de a fiatal vaisnava sosem szabad, hogy azt higgye, hogy ő megérdemli azt a tiszteletet minden rangidős vaisnavától. Ugyanakkor, ha felajánlja hódolatát a fiatal vaisnavának, ő nagyon kellemetlen helyzetben kell, hogy érezze magát, és ismét és ismét imádkoznia kell Krisnához, hogy Ő kapja meg a hódolatot.

8. Az ember mindig tartsa szem előtt, hogy a célja alázatosabbá válni fűszálnál és béketűrőbbé a fánál, nem elvárva semmilyen megbecsülést személyére rendelkezően, ugyanakkor másoknak minden tiszteletet megadva.

9. A vaisnava etikett megsértése kétségkívül az ember lelki fejlődésének lerombolását jelenti.

10. Sose foglalj álláspontot, ha rangidős vaisnavák között nézeteltérés van. Maradj semleges, mert a vaisnavák közötti veszekedés egyfajta kedvtelés és meghaladja felfogóképességünket.

11. A tanítvány lelki tanítómesterét úgy kell, tisztelje, mint Istent.

12. A prédikálók legyenek könyörületesek a jámborokhoz, de kerüljék a sértegetőket (bűnösöket).

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr435143144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása