Útmutatás

2012.09.23. 01:33

 

Képzelj magad elé egy magányos bölcset, amint egy sötét úton sétál végig pirkadat előtt, és a kezében tartott lámpással utat mutat embertársainak! Az efféle bölcsek, a világosság hordozói csak azt az utat mutathatják meg neked, amelyet hajlandó vagy követni. Ha letérnek az útról, követőik is irányt tévesztenek. Ha te lennél ez a bölcs, vajon képes lennél-e példáddal utat mutatni az embereknek?"
Mahatma Gandhi

Gandhi"Képzelj magad elé egy magányos bölcset, amint egy sötét úton sétál végig pirkadat előtt, és a kezében tartott lámpással utat mutat embertársainak!

Az efféle bölcsek, a világosság hordozói csak azt az utat mutathatják meg neked, amelyet hajlandó vagy követni. Ha letérnek az útról, követőik is irányt tévesztenek.

Ha te lennél ez a bölcs, vajon képes lennél-e példáddal utat mutatni az embereknek?"


Mahatma Gandhi

Avatárok

2012.09.22. 01:56

Nemrég bukkantam az alábbi igen színvonalas, közel 2 órás rajzfilmre, mely két mai gyereken keresztül mutatja be a különböző inkarnációk megjelenését.

Jó szórakozást hozzá!

 

Kicsik vagyunk

2012.09.21. 01:23

Kedden tartottam egy elég szókimondó leckét. Úgyse voltunk túl sokan… J

Mennyire vagyunk fontosak, miért nem japázunk, miben hiszünk, mire (nem) jó a facebook, és miért érezzük rosszabbnak magunkat, mint az elején? stb…

Itt tudod letölteni.

 

"A Meru-hegy lábánál más hegyeket is találunk, gyönyörű elrendezésben, ahogyan a rostok helyezkednek el egy lótuszvirág örve körül. Nevük Kuranga, Kurara, Kusumbha, Vaikanka, Trikúta, Sisira, Patanga, Rucaka, Nisadha, Sinivása, Kapila, Sankha, Vaidúrya, Járudhi, Hamsa, Risabha, Nága, Kálanjara és Nárada.

A Sumeru-hegy keleti oldalán van két hegy, a Jathara és a Devakúta, amelyek észak-déli irányban 18 000 yojana [144 000 mérföld] hosszúak. A nyugati oldalon szintén van két hegy, a Pavana és a Páriyátra, amelyek ugyanilyen hosszan terjednek ki észak-déli irányban. A déli oldalon emelkedő két hegyet Kailásának és Karavirának nevezik; ezek kelet-nyugati irányban tesznek ki 18 000 yojanát. Az északi oldalon is van két ugyanilyen hosszú, kelet-nyugat irányban húzódó hegy, a Trisringa és a Makara. E hegyek szélessége és magassága 2000 yojana [16 000 mérföld]. Ez a nyolc hegy veszi körül a Sumerut, a színarany hegyet, ami olyan fényesen ragyog, mint a tűz.

A Meru csúcsának közepén található az Úr Brahmá városa. E városnak mind a négy oldala tízmillió yojana [nyolcvanmillió mérföld] hosszú. Az egész aranyból van, ezért a művelt tudósok és bölcsek Sátakaumbhinak nevezik.

Brahmapuri körül találhatók a bolygórendszerek nyolc fő irányítójának lakhelyei, Indra királyéval kezdve. Hasonlítanak Brahmapurihoz, de méretük csupán egynegyede annak.”

Srimad Bhagavatam 5. ének 16. fejezet 26-29 verse

Maci :)

2012.09.20. 01:47

Vaisnava etikett 5. rész

2012.09.19. 01:16

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

A vaisnava viselkedés alapelvei

A vaisnava etikett nem felszínes vagy lényegtelen.

„Mindezen részletek hallatán Sri Caitanya Mahaprabhu nagyon elégedett volt, s így szólt: (Cc. Antya 4. 128-130)

tathapi bhakta-svabhava – maryada-raksana

maryada-palama haya sadhura bhusana

„Kedves Sanatanám! Noha te vagy az egész univerzum felszabadítója,  s még a félistenek és a nagy szentek is megtisztelnek, ha megérintenek, egy bhaktára jellemző, hogy betartja és védelmezi a vaisnava illemszabályokat. A vaisnava illemszabályok betartása a bhakta ékessége.”

A kijelentés tehát így szól: „A vaisnava illemszabályok betartása a bhakta ékessége.” Mit jelent mindez?  Vajon az etikett valami puszta külsőség, vagy szabadon választható? Szemléltessük ezt egy analógiával: lehetséges-e gazdagnak lenni gazdagság nélkül? Avagy mi az értéke a gazdagságnak, ha nem használunk drága ékszereket? Általában véve az ember úgy fogja magát feldíszíteni (kidíszíteni), amilyen gazdag. Ha valaki nagyon gazdag: mindig a legszebb ruhákkal és tartozékokkal fogja ékesíteni magát. Hasonlóan, azt, aki szilárd a Krisna-tudatban, a vaisnava illemszabály ékszerei természetes módon fogják ékesíteni minden kapcsolatát és cselekedetét. A bhakta jellemvonásai mindig fenségesen megnyilvánulnak minden  cselekedetében. A vaisnava mélységét jellemvonásai alapján ítélhetjük meg. Az őszinte bhakta ezért a vaisnava illemmel fogja magát ékesíteni minden tekintetben.

Etikett (értelmezése a szótárból): 1, hagyományos, társadalmi viselkedésnek megfelelő elvárások. 2, egy hívatás erkölcsi elvárásai, szabályai.

A vaisnava azonosságának elfogadása szükségessé tesz egy bizonyos szintet a viselkedésben, illetve illemben. A vaisnava illem elősegíti a Krisna-tudatot. Magába foglalja azokat a kritériumokat -protokollt - amelyekkel a bhakta megfelelően tud viselkedni minden helyzetben. A Bhagavad-Gitában (6.24.magyarázat) az Upadesamrita 3. versét idézve Srila Prabhupada részletezi az odaadó szolgálat fejlődésének egyik kedvező elemét, mint a „jóság kötőerejében végrehajtott cselekedet” A vaisnava etikett gyakorlása mindig a jóság kötőerejében végrehajtott tett, s egy ugródeszka a transzcendentális szintre.

A jóság kötőereje elősegíti az önmegvalósítást, ugyanakkor a tudatlanság- és a szenvedély- nem. Ezért, hogy hogyan alkalmazza valaki a vaisnava illemszabály elveit, arról ad tanúbizonyságot vajon a bhakta Krisna-tudatos-e vagy sem, illetve: alázatos-e? Lelkiismeretes-e? Jól nevelt-e (moderált-e)? Fegyelmezett-e? Művelt-e? Mennyire mutatja ki jó tulajdonságait?

Srila Prabhupada idézetei

A vaisnava jobb, mint a brahmana.

SP levele Sivaramanak (1975/12./7.) „Brahmanikus élet tisztaságot jelent.”

„A brahmnikus élet azt jelenti, hogy nagyon tiszták vagyunk, belül és kívül egyaránt. Belülről énekléssel (vibrálással) és hallással, kívülről pedig fürdéssel háromszor naponta, ha nem lehetséges legalább kétszer, de mindig minimum egyszer.  Fürödjünk székelés után. A brahmana jellemvonásokat megtalálhatjuk a Bhagavad Gíta 18. Fejezetének 42-ik versében:

„A brahmanak munkáját az alábbi, természetükből adódó tulajdonságok jellemzik: nyugodtság, önfegyelmezés, vezeklés, tisztaság, béketűrés, becsületesség, tudás, bölcsesség és vallásosság.”

Gondoskodj arról, hogy ezeket az utasításokat megfelelően kövessék.”

Kerülni az anyagias (világi) emberekkel való társulást.

(Az egymással kapcsolatban) Ramesvara: „Ők azt állítják, hogy a mi életstílusunk arra irányul, hogy a bhaktákat elszigetelje az  anyagi világtól.”

„Igen”, mondta P. „Mi utálunk keveredni veletek. Egy úriember se próbál társulni (keveredni) a léhűtőkkel. A varjak sem fognak együtt élni a kacsákkal és a fehér hattyúk nem szeretnek együtt élni a varjakkal. Ez a természet elrendezése. Az  ugyanolyan tollú madarak egy csoportba gyülekeznek.” (SP Lil. VI., 222. old.)

A lábak

A lábak nem szabad, hogy érintsenek valakit vagy valamit. Különösen szent tárgyakat. Lábaink még fedetlenek sem maradhatnak. Ez mind sértés.

Alapjában a lábak csak a padlót érintik, máskülönben el kell őket (azokat) takarnunk.

Soha senkit ne lépjünk át vagy adjunk át valamit valaki felett

a) amíg hódolatunkat ajánlják (pl. A vaisnavák előtt)

b) amíg ülnek (a templomszobában)

Az ajtó becsapása

Az ajtók csapkodása, habár kisebb hibának tűnt, nagyon idegesítette Srila Prabhupadat. Az a gondatlanság és a téves (rossz) használat tünete, s azt mondta, a hang megrepesztette a szívét. Egy alkalommal Prabhupada kijött a szobájából és felkiáltott: „Ki csapkodja az ajtót? Senki sem tudja honnan jött ez az épület. Készpénznek veszitek, hogy itt van, de senki sem törődik vele.” (SP Lilla. V. 144. Oldal)

Lopás

SP levele Pradyumnánaak (68/1/22) Ne lopj.

„Ami a lopást illeti, az embernek nem szabad lopnia, kivéve nagyon ritka esetben. Ez egy erkölcsi alapelv, mely javallott minden szentírásban, mint a lelki kultúra előfeltétele.”

Androidra váltva

2012.09.18. 01:14

Telefonos változtatásaimról is mindig beszámoltam itt, úgyhogy ne törjön meg a tradíció. :)

Régi nagy kedvencem, a Nokia sajnos tényleg nagyon lemaradt a telefonok versenyében. Bár továbbra is tartom a véleményemet, hogy szimplán telefonálásra az a legalkalmasabb, de a modernkor komolyabb igényeit már nem elégíti ki.

Amúgy is kezdett szétesni az aktuális, így körbenéztem.

A józan ész és a vélemények az androidos telefonok irányába mutattak.

A leggyakoribb trend, a pinpong-ütő méret nagyon nem jött be, plusz én csak a fizikailag létező, teljes billentyűzeten érzem igazán otthon magam.

Így esett a választásom a Sony Ericsson Xperia mini pro-ra, ami kicsi, de előhúzható a billentyűzete és jó képet és hangot produkál. Emellett jókat is írtak róla és olcsó is volt.

Nagyon szokatlan a teljesen más logikával működő menüje, de a többi előnye miatt megszerettem.

Metálosított Krisnás dalok

2012.09.17. 01:50

Szinte véletlenül találtam rá a közel 20 éves felvételre, amire annak idején jókat mulattunk.

A dátum: a 90-es évek közepe.

Az elkövető: a Trancedence nevű bhakta zenekar.

A minőség: a gitáros ügyes, a dobos büntet, a többi átlagos

Kinek ajánlom: aki szeret egy jót vigyorogni azon, hogy elképzeli amint ez szólal meg mangala és tulasi árati ideje alatt :)

 

süti beállítások módosítása