A facebook-ra már sokan felrakták a videót, ami most került elő az 1992-es Hare Krisna Fesztivál turnéról. A továbbadásból én se maradhatok ki, hisz az igen hangzatos cím egyáltalán nem túlzás.

Tény, hogy akkoriban már rendszeresen jártunk fel a Templomba, kiolvastam a Bhagavad-gítát és japáztam is, de ez a fesztivál olyan élmény volt ami hatalmas lökést adott a lelki életemnek.
Persze ez többes számban is érthető, hisz ott volt a feleségem is, és ő is hasonlóan nyilatkozik a 20 évvel ezelőtti eseményről.

Írtam már erről az élettörténetemnél, de igazán nem lehet kifejezni egy ilyen változást. Minden egy folyamat, amiben állomások vannak, melyeket nem szabad se túl- se alul értékelni.
Ez kétségtelenül egy komoly állomás volt.  

Ami még eszembe jutott erről a videóról, az a hála.
Mennyi bhakta dolgozott azon, hogy a nagyobb magyar városokban sportcsarnokok legyenek tele és ott ilyen színvonalú program legyen. Az összes magyar bhakta hónapokig csak járta az ország utcáit, mások eljöttek a világ minden tájékáról, főleg Angliából.

Most belegondolva, hogy ez milyen szolgálat volt, nagyon mély hálát érzek feléjük és szívből szeretném megköszönni minden egyes bhaktának.

Köszönöm!

Ragaszkodom?

2012.01.14. 01:35

Kedden negyed 8 után 5 perccel tudtam meg, hogy én tartok Srila Sivarama Maharaja helyett leckét, mert megbetegedett.

Persze mondhattam volna nemet a váratlan felkérésre, de az nem én lettem volna… :)

Beszéltem sok mindenről, családról, az ISKCON-ról mint családról, és általában arról, hogyan szeressük egymást. Még kérdés is volt, ami ritka!

Itt tudod meghallgatni és letölteni:

2012-01-10-Vijaya Gauranga das-SB.5.8.25-26. by vgd

„Bharata Mahárája továbbra is úgy beszélt, mint aki eszét vesztette. Feje fölött megpillantva a felkelő holdat díszítő sötét foltokat, melyek egy őzre hasonlítottak, így szólt: „Talán a hold, aki oly kegyes a boldogtalanokhoz, kegyes volt az én őzemhez is, tudván, hogy elkóborolt otthonról és elvesztette anyját? Ő adott menedéket az őznek maga mellett, hogy megvédje az oroszlán rettentő támadásától.”

Észrevette a holdsugarakat, majd folytatta őrült szavait: „Az őz fia annyira átadta magát nekem és annyira kedves volt hozzám, hogy megválni tőle olyan érzés, mintha saját fiamtól választottak volna el. A távollét égető lázától úgy szenvedek, mintha egy erdőtűz lángjai emésztenének. Szívem, ami olyan, mint a földi liliom, most lángokban ég. A hold látja szenvedésemet, ezért ragyogó nektárt önt rám, ahogy egy barát locsolja a vizet barátjára, akinek nagy láza van. Így okoz nekem boldogságot a hold.”


MAGYARÁZAT:   Az Ayur Veda gyógymódja szerint azt, akinek magas láza van, olyan vízzel kell lelocsolni, amivel valaki gargalizált, s a láz így elmúlik. Bharata Mahárája nagyon szenvedett attól, hogy „fia”, az őz távol volt tőle, s azt gondolta, hogy szájából a hold ilyen vizet permetez rá, ami legyőzi majd magas lázát, ami az őztől való távolléte miatt lángolt fel.”


Boldogság kulcsa

2012.01.13. 01:40

"Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással."

Gandhi

Itt olvashatod az előző részt.

"Egy erényes nő öltözzön szépen, és férje örömére ékesítse magát arany ékszerekkel. Viseljen mindig tiszta és vonzó ruhát, söpörje fel és takarítsa ki a házat vízzel és más folyadékokkal, hogy az egész ház mindig ragyogóan tiszta legyen. Gyűjtse össze mindazt, ami a háztartáshoz szükséges, tegye a házat illatossá füstölőkkel és virágokkal, és mindig legyen kész teljesíteni férje kívánságait. Legyen szerény és igazmondó, uralkodjon az érzékein, kedves szavakkal szóljon — így szolgálja férjét egy erényes asszony nagy szeretettel, az időnek és a körülményeknek megfelelően."

Srimad Bhagavatam 5. ének 11. felyezet 26. vers

Többen kértétek, hogy írjak én is hozzá én is, ne csak a vers álljon itt. Előre is bocsánat :).

Ahogy én látom négy részre lehet osztani:
-    Öltözködés, viselet
Már itt sokan megakadnak, mert egy „nem nézhetek úgy ki, mint egy védikus hercegnő”. Ez természetesen igaz, sok szempontból is. De ezt (remélem) senki se várja el.
Amikor a pároddal elindult a kapcsolatod, akkor se voltál királylány, mégis kellettél neki. De nem is úgy néztél ki mint egy nyugdíjas takarítónő.
Sokszor látom, hogy mindenhol jól akarok kinézni, de otthon, a férjnek nem számít.
Hát erről is szól ez a vers.

-    Takarítás, háztartás
Természetesen van munkamegosztás, de itt a fő irányítás és a felelősség a feleségnél van.
Be lehet vonni segítséget, de nagyon fontos, hogy az otthon olyan legyen ahova jó hazamenni.

-    Jellem
Ez a rész főleg a belső tulajdonságra helyezi a hangsúlyt. Végül, ami bent van, az fog kívül is megnyilvánulni. Ezen mindenkinek folyamatosan kell dolgoznia. És előre, nem vissza.
Persze, kellettél így is, de abból ne adjál lejjebb, inkább próbálj fejlődni.
Ez neked is jó lesz, és minden más kapcsolatod is fejlődni fog.
Nem is beszélve a lelki fejlődésről…

-    Lezárás: hangulat
Az utolsó rész összefoglalja a megfelelő attitűdöt.

Hát ennyi lett volna mára.

Ne aggódjatok, a következő részben már a férfiak is szóba kerülnek. Konkrétan arról lesz szó, hogy mikor érdemlik ki ezt a hozzáállást. Mert csak úgy nem…

Sportos ajándékok

2012.01.11. 01:18

 

SzubálElfelejtettem elmesélni, hogy milyen sportos ajándékokat kaptunk/adtunk karácsonyra a kis családon belül.

Kezdve Szubállal, aki már nyáron szeretet volna egy teljes búvár szettet és most megkapta. Természetesen játékokat is szép számmal, de ennek nagyon örült, többször fel is vette csak úgy.

A feleségem tőlem egy márkás joggingot kapott, otthoni illetve sportos megmozdulásokra.

Jómagam teljes jóga tudatba estem. Volt a fa alatt jóga-matrac, ahhoz profi tok és egy csúszásmentes speckó törölköző. Mindegyik gyönyörű kék és OM jel virít rajta :).

Hát így készül 2012-re a kis család…

Tanulságos rajzfilm

2012.01.10. 01:29

Manapság már nem (csak) a gyerekeknek készülnek a mesék, a rajzfilmek.


Ilyen a Wall-e is. Nem egy mai darab, de sok tanulsággal szolgál, amit nem szeretnék lelőni.

Csak a trailer-ét találtam meg, ha valaki tudja, hol az egész, akkor szóljon:

Több, mint 1000

2012.01.09. 01:27

 

Észrevétlenül túllépte az oldal az 1000. bejegyzést!1000

Ha valaki mostanában talál ide, akkor van mit olvasni visszafelé :).
Vannak aktuális, akkor érvényes témák, de a nagy része időtálló.

Nem kis feladat minden nap írni valamit, de én nagyon szeretem.
Megosztani másokkal a kincseket még gazdagabbá tesz.

Néhány cikken heteken át gondolkodok, és a megírása is jelentős idő, és vannak hirtelen talált gyöngyszemek is. Szerintem ez így vegyesen az igazi.

Ha van valami kérésetek, kívánságotok, írjátok meg bátran, mert bár figyelem a statisztikákat több helyen is, de a fejekbe nem látok bele.

Kérlek, adjátok az áldásotokat, drukkoljatok (kinek mi :), hogy legyen 2000, és még több is!


süti beállítások módosítása