Vaisnava etikett 18. rész

2012.12.19. 01:30

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

 

Kirtana etikett

„Ami a kérdésedet illeti a táncról, az lelkes kell, hogy legyen felemelve kezünket , mint a Panca-tattva. Ti is táncolhattok lelkesen felemelt kezekkel. Az Úr Caitanya minden követője felemelt kezekkel táncolt. Ha valaki eksztázisban táncol az rendben van, de jobb, ha felemelt kézzel tesszük azt. (SP levele Kirtanandának  1974/11.10.)

1. A kirtan az Úr Hari dicsőítését jelenti énekléssel. (Amikor csak egy bhakta énekel az bhajan.)

2. Dicsőítsd Sri Krisnát, ne saját magad.

3. Énekelj őszinte odaadással Sri Krisna és bhaktái örömére.

4. Amikor csoportban énekelünk, egy vagy két személynek kell vezetnie, a többi bhaktának pedig követnie.

5. A hangszerek, amit használhatunk kirtanra, Srila Prabhupada utasítása szerint a karatal, a mridanga és jhampa, (whomper). Ő nem helyeselte a harmónium használatát kirtanra. Bhajanra a harmónium megfelel. A hangszerek, különösen a jhampa, nem  ??? nyomhatja el a Szent Nevet, vagy nem okozhat fájdalmat a fülnek. A hangszerek a kirtan-vezetőt kell, hogy kövessék.

6. Használjunk egyszerű dallamot, és inkább a napszaknak megfelelő melódiát.

7. Ne hidd, hogy te vagy a legjobb énekes, ezért neked kell vezetni. A vaisnavák természetüknél fogva alázatosak. Ők természetesen követni szeretnek inkább, mint vezetni. Ha azonban megkérik Őket, a vaisnavák, boldogan teszik azt szolgálatként.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr285143229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása