Vaisnava etikett 15. rész

2012.11.28. 01:50

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

 

Etikett a templomszobában

A templomszoba etikettjéről Srila Prabhupada ír részletesen Az Odaadás nektárja című művében.

Más idézetek Srila Prabhupadatól

Levél Nandaráninak és Krisna dévinek (1967/10./4.)

„Egy másik dolog, amit én kérek, hogy a templomban minden legyen szép és tiszta. Mindenki mosson kezet mielőtt bármit megérint, ami Krisnáé. Mindig emlékeznünk kell erre, hogy Krisna a legtisztább, s hasonlóan csak a legtisztábbak társulhatnak Vele. A tisztaság kéz a kézben jár az istenszeretettel.”

(Arcan) „Abban nincs ügy, ha imitt-amott kis változások vannak - az igazi kötelesség a szeretet és az odaadás. „(1970/7./26.). Yamuna.

SP levele Kirtanandának (1974/11./23.)

„Ami a prasadamot illeti, én sosem engedtem meg Mr. Malkaninak, hogy a templomban főzzön. Ő nem avatott. Természetesen, ő hindu, de nem avatott, hogy főzzön a templomban. Bármely fizetett szakács nem kívánatos. A független főzés a templomban nem jó.” (lábjegyzet: a helyén való dolog, hogy csupán kétszer avatott brahmana tanítványok főzzenek a templomban.”)

Levél Mahapurusa (1968/3./28.) „Igen, a nem avatott dolgozhat a konyhában egy bhakta felügyelete alatt.”

(CC. Antya 4. 128. magyaráztat) „Az indiai templomok papjainál az a szokás, hogy a kívülállókat még meg sem szabad érinteni, s ha ez már megtörtént, nem mehetnek be a murtik szobájába. Ez egy nagyon fontos előírás a templomi imádatban.”


Látni a murtit nagyon megnyerő hangulatban

Levél Tamal Krisnának (1970/5./27.)

„Te úgy írtad le Sri Sri Radha Krisna Őméltóságukat a londoni templomban, mint csodálatosat. Igen, ez a standard szolgálatok tesztje. Ha mi a murtikat nagyon megnyerő hangulatban látjuk, az bizonyítani fogja az Úrnak végzett szolgálatunkat. Ezért mindenhol ilyen megnyerő hangulatban fogjuk látni a murtikat. Mihelyt más hangulatban látjuk a murtikat, azon nyomban meg kell értenünk saját ellentmondásainkat.”

Srila Prabhupada azt mondta, hogy az odaadás gyakorlása a Jayapuri templomban megfelelő szinten van, s be lehet vezetni ISKCON-szerte. (Azaz illatos olajok felajánlása, pálcikákra gyöngyök gyapot pamacsokkal, amelyeket a pap később a murtik virágfüzérével felajánlják a betérő hívőknek friss virágfüzérekért) (SP Lil. V. 47, 48. oldal.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr545143199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása