Vaisnava etikett 11. rész

2012.10.31. 01:51

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

 

Vaisnava aparadhak

„A Krisna-tudatban minden ember nagyon fontos, mert az Úr Krisna minden bhaktájának minden cselekedete áldásos minden élőlény számára.” (SP levele Shivanandának 1969./6./15.).

A vaisnavák nagysága (nagyszerűsége)

Idézetek a Hari Bhakti Vilasaból

1. Az Úr Hari bhaktái nagyon ritkák a Kaly-yugában. A bhakták helyzete emelkedettebb, mint az Úr Brahma és úr Rudra helyzete.

2. Egy bhakta jelenléte a halál pillanatában még egy brahmana gyilkosát is a lelki égbe juttatja. (10.86.)

3. Ha a kutyaevő vaisnava lesz, helyzete még a brahmanánál is magasabb, s ha a sannyasi mentes Krisna iránti odaadástól, ő alacsonyabb helyzetben van, mint a kutyaevő. )10.87.)

4. Még a teljes megsemmisülés idején sem esik le Krisna bhaktája. Ezért ismerik Krisnát mindenhol, mint tévedhetetlent., mindent áthatót és kimeríthetetlent, ezért nincs ok a bhaktákat félteni. A bhakta soha senkinek nem okoz fájdalmat. )10.101-105.)

5. Azok, akik az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, Sri Harit szolgálják, a legjobb emberek, tőlük senki sem jobb a három világban. (10.110.)

6. A bűntelen, nagylelkű vaisnavák megtisztítják az egész teremtést, így ők még a szent helyektől is jobbak. (10.118.)

7. Azok, akik az Én bhaktáim, nem az Én bhaktáim. Azok, akik bhaktáim bhaktái, azok a bhakták. (10.133.)

8. Bhaktáim, akik meghódoltak Nekem, s akik mentesek a vonzódástól és irtózástól, irigységtől, és büszkeségtől szüntelenül az Én dicsőségemet éneklik. Ők soha senkinek nem okoznak fájdalmat. Ők mindig bhaktáimat szolgálják, és arra vágynak, Rólam halljanak. Ők azok, akik mindig szívükben hordoznak. (10.145-146.)

A vaisnava gyalázása

SP levele Gopal Krisnának(1970/4./21.)

„Mindig ébernek kell lenned nem követsz-e el valamilyen sértést. Ez egy nagyon szép hozzáállás. Az Úr Krisnának, képviselőjének, a lelki tanítómesternek, nyújtott szolgálatban mindig ezt a félő magatartást kell fenntartanunk, ami fokozott figyelmet jelent. Ez a magatartás fokozatosan fejleszt majd a Krisna-tudatban.”

Idézetek a Hari Bhakti Vilasaból

1. Ha valaki gyaláz egy vaisnavát elveszti vallásosságát, gazdagságát, hírnevét és gyerekeit. (10.310)

2. Ha valaki megver egy vaisnavát, gyalázza a vaisnavát, tiszteletlen vele szemben, megharagszik rá, vagy ha nem fejezi ki örömét, ha vaisnavát lát, a pokolba megy. (10.310)

A vaisnava négy fajta gyalázása

1. Kifogást találni a vaisnavában nyilvánvaló alacsony születése miatt.

2. Káromolni őt előző hibáiért.

3. Káromolni őt véletlen hibáiért.

4. Káromolni őr azokért a bűnökért, amelyeket már majdnem jóvátett.

(Harinam Cintamaniból)

Mit tenni, ha valaki vaisnava aparadhat követ el.

Ha valaki véletlen aparadhat követ el egy vaisnava ellen, bocsánatot kell kérnie a vaisnavától - komolyan fogva az ő lábát. A vaisnava nagyon kegyes, így ő azon nyomban meg fogja őt ölelni és megbocsátani minden sértését.  (A Harinam Cintamaniból)


A vaisnava dicsőítése

SP levele Tamal Krisnának (1968./8./19.)

Ez valójában a bhakta dolga. Mindenkinek méltányolnia kell más bhakták értékeit. Senki sem kritizálhat másvalaki.”

„Most, hogy eljöttél otthonomba, felmagasztaltál, életem teljesen sikeres lett. Hogy láthassunk egy vaisnavát, ami nagyon ritka, olyan szerencsénknek kell lenni, mintha Sri Harit látnánk.  Biztosan tömérdek jámbor cselekedetet végeztem, oly nagyot, mint a Meru hegy, hogy ezért láthatok egy ilyen nagy vaisnavát mint te.” (HBV. 10. 337-338.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr135143167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása