Tényleg egyszerű élet

2012.05.21. 01:35

Amikor lenn jártunk Krisna-völgyben pár hete, akkor beugrottunk régi kedves barátomhoz, Braja-mandala prabhuhoz. Kapcsolatunk nem ma kezdődött, hisz Pesterzsébeten kb. 10 méterre laktunk egymástól. Mondjuk az már 20 éve volt, de a lényegen nem változtat.
Prédikáltunk is együtt.

Brajamandala pr és én

Érdekes dolog volt, hogy a feleségeink is tőlünk függetlenül barátnők voltak és most is azok.
A látogatásunk náluk főképp a frissen megszületett gyermeküknek szólt, hisz őt még nem is láttuk.
Érkezésünkkor pont szundított a kicsi, és meg olyan fáradt voltam, hogy szintén ledőltem a másik „szobában”.
Az idézőjel nem véletlen. A lakásuk nincs 25 nm és itt élnek most már hárman. És boldogan.

Ezen nagyon elgondolkodtam. A mi pont kétszer akkora lakásunk is kicsinek számít, de akkor erre mit mondjunk.
Sok éven keresztül küzdöttem a templomi/egyházi grihasztákkal és igényeikkel és sokat tanulmányoztam Srila Prabhupada idevágó idézeteit. Ő konkrétan 22nm javasolt, de ezt nem sűrűn mertem emlegetni, mert meglincseltek volna. Így is, de erről majd máskor… :)

Persze ezek a méretek komoly kompromisszumokra késztetnek, és az egész életet egy más fajta vágányba kel tereli, de megéri, mind anyagi, mind lelki szempontból.
A fürdők már pesten se nagyok, ha nem rendez nagy főzést az ember otthon, akkor a kicsi, de praktikus konyha is elég. Tény, hogy a kicsi szobák nem túl nagy társadalmi életre alkalmasak, de azt amúgy se gyakran élnek a bhakták.
Ha a ruhákat és más cuccokat nem halmoz fel az ember, akkor szekrény se kell végtelen.

A legtöbb ember szinte csak aludni jár haza annyi munkája, dolga van. De aludni 2nm is elég…

És ami fontos: boldogok. Annyi frusztrált, elégedetlen embert látok 60-80-100 négyzetméteren…

Tényleg nem ezen múlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr665143010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balanuja.das 2012.05.21. 06:44:07

Igen ez érdekes kérdés(mármint a lakásméret)Prabhupada 22nm-e erősen brahminikus személyeknek való, mint pl. Braja-Mandala pr.-ék:)A védikus időkben a gazdag kereskedők és királyok palotákban éltek.És persze más dolog indiában 22nm, ahol az év 90%-ában kinn tudsz lenni a gyerekekkel,és más kérdés európában, ahol a 12hónapból 9-et a lakásban töltesz.Persze biztos nem véletlenül mondta ezt Prabhupada..Mindenesetre számomra kb. annyira megvalósítható, mint az 50%-os elv:)Írhatnál majd erről is egyszer.
süti beállítások módosítása