Nekem az egyik első, és kedvenc könyvem volt Srila Prabhupada és Bob Cohen beszélgetése.


Gondoltam, megosztok belőle valamennyit.

A tökéletes tudomány 1972. február 27.


Bob:   Mit jelent tudósnak lenni?
Srila Prabhupáda:   Tudós az, aki a dolgokat igazi valójukban ismeri.
Bob:   Aki azt hiszi, hogy ismeri őket.
Srila Prabhupáda:   Tessék?
Bob:   Bízik benne, hogy olyannak ismeri a dolgokat, amilyenek valójában.
Srila Prabhupáda:   Nem, neki tényleg ismernie kell őket. A tudósnak pontos ismeretekkel kell rendelkeznie, ezért is fordulunk hozzá, ha kíváncsiak vagyunk valamire. Tudós az, aki a maguk igazi valójában ismeri a dolgokat. A „Krisna” név azt jelenti, hogy „a mindenkit vonzó”.
Bob:   A mindenkit vonzó.
Srila Prabhupáda:   Igen. Ha Isten nem lenne mindenkit vonzó, nem lehetne Isten. Egy ember is attól lesz jelentős, hogy vonzó. Nem igaz?
Bob:   De.
Srila Prabhupáda:   Istennek tehát vonzónak kell lennie, mégpedig mindenkit vonzónak. Ebből következik, hogy ha Istennek van neve, ha valamilyen néven akarjuk Őt szólítani, akkor az csakis a „Krisna” lehet.
Bob:   Miért csak a „Krisna” név?
Srila Prabhupáda:   Mert Ő mindenkit vonz. A „Krisna” azt jelenti, hogy „a mindenkit vonzó”.
Bob:   Ó, értem már.
Srila Prabhupáda:   Igen. Istennek nincs neve, de mi a különböző tulajdonságai alapján különböző neveket adunk neki. Ha egy ember nagyon szép, akkor „szépnek” hívjuk, ha nagyon okos, akkor „bölcsnek”. Tehát a nevet a tulajdonság alapján adjuk. Mivel Isten mindenkit vonz, a Krisna név egyedül Rá illik. Ez a szó azt jelenti, hogy „a mindenkit vonzó”. Ebben minden benne van.

Bob:   És mi a helyzet például azzal a névvel, hogy „mindenható”?
Srila Prabhupáda:   Igen Ha valaki nem mindenható, hogy lehetne mindenkit vonzó?
Syámasundara [egy amerikai bhakta, Srila Prabhupáda titkára]: Ebben a névben minden benne van.
Srila Prabhupáda:   Minden. Biztos, hogy nagyon szép, nagyon bölcs, nagyon hatalmas, nagyon híres
Bob:   Krisna a szélhámosokat is vonzza?
Srila Prabhupáda:   Hát persze! A szélhámosok között is Ő volt a legnagyobb.
Bob:   Tényleg?
Srila Prabhupáda:   [nevet] Igen, mert állandóan incselkedett a gopíkkal.
Syámasundara:   Incselkedett velük?
Srila Prabhupáda:   Igen. Néha, amikor Rádháráni elment otthonról, Krisna rátámadt. Amikor már éppen elesett, felkiáltott: „Krisna, kérlek, ne kínozz!” Erre mindketten a földre zuhantak, s Krisna az alkalmat kihasználva megcsókolta. [nevet] Rádháráni persze ennek nagyon örült, a látszat mégis az volt, hogy Krisna a legnagyobb szélhámos. Ha a szélhámosság nem lenne jelen Krisnában, hogyan létezhetne a világon? A mi felfogásunk az, hogy Isten mindennek a forrása. Ha a szélhámosság nem lenne ott Krisnában, hogyan is nyilvánulhatna meg hiszen mindennek Ő a forrása. De az Ő szélhámossága olyan szeretetreméltó, hogy azt mindenki imádja.
Bob:   Mi a helyzet azokkal a gazfickókkal, akik nem annyira szeretetreméltók?
Srila Prabhupáda:   A szélhámosság önmagában még nem szeretetreméltó, de Krisna abszolút. Ő Isten, következésképp a szélhámossága is jó. Krisna végtelenül jó. Isten jó.
Bob:   Igen.
Srila Prabhupáda:   Ezért amikor szélhámosként viselkedik, az is jó. Krisna ilyen. A szélhámosság nem jó, de ha Krisna gyakorolja, a szélhámossága is jóvá válik, mivel Ő abszolút jó. Ezt meg kell értenünk.
Bob:   Vannak olyan emberek, akik nem tartják vonzónak Krisnát?
Srila Prabhupáda:   Nincsenek. Biztos, hogy mindenki vonzónak fogja találni. Ki ne vonzódna Hozzá? Csak egy példát mondj: „Ez az ember vagy ez az élőlény nem vonzódik Krisnához.” Mutass nekem egy ilyen embert!
Bob:   Mondjuk, ha valaki olyan dolgokat akar csinálni az életben, amikről tudja, hogy rosszak, de általuk hatalomra vagy elismerésre vagy pénzre akar szert tenni
Srila Prabhupáda:   Igen, folytasd.
Bob:   akkor esetleg nem fogja vonzónak találni Istent. Esetleg nem fogja Őt vonzónak találni, mert Isten megbünteti ezért.
Srila Prabhupáda:   Nem, nem Isten. Az ilyen ember vonzalma abban áll, hogy hatalomra akar szert tenni. Az emberek hatalomra és gazdagságra vágynak — nem igaz? De nincs senki, aki Krisnánál gazdagabb lenne. Tehát Krisna az, akihez vonzódnak.
Bob:   Ha valaki gazdagságra vágyik, és imádkozik Krisnához, gazdag lesz?
Srila Prabhupáda:   Természetesen!
Bob:   Így is gazdag lehet?
Srila Prabhupáda:   Ó, hogyne. Mivel Krisna mindenható, ha valaki Hozzá imádkozik gazdagságért, Krisna gazdaggá fogja tenni.
Bob:   Akkor is gazdaggá válhat valaki, ha bűnös életet él, de imádkozik azért, hogy gazdag lehessen?
Srila Prabhupáda:   Igen. Krisnához imádkozni nem bűn.
Bob:   Ó, értem.
Srila Prabhupáda:   [nevetve] Valahogyan imádkozik Krisnához, tehát nem mondhatjuk róla, hogy gonosz.
Bob:   Igen.
Srila Prabhupáda:   Krisna azt mondja a Bhagavad-gítában: api cet su-durácáro bhajate mám ananya-bhák. Olvastad?
Bob:   Igen. Szanszkritul nem tudom, de angolul igen.
Srila Prabhupáda:   Hmmm
Bob:   „Ha Hozzám imádkozik, még a leggonoszabb ember is”
Srila Prabhupáda:   Igen
Bob:   „szentté válik.”
Srila Prabhupáda:   Helyes. Mihelyt elkezd imádkozni Krisnához, már nem lehet gonosz. Ezért van az, hogy Ő mindenkit vonz. A Védák kijelentik, hogy az Abszolút Igazság, azaz az Istenség Legfelsőbb Személyisége minden gyönyör tárháza: raso vai sam. Az ember azért vágyik mások társaságára, mert abból valamilyen rasát merít.
Bob:   Tessék?
Srila Prabhupáda:   Valamilyen rasát. Tegyük fel, hogy van egy iszákos ember. Miért iszik? Mert ivás közben valamilyen rasát tapasztal. Az emberek azért vágynak a pénzre, mert a pénz birtoklásából rasát merítenek.
Bob:   Mit jelent az, hogy rasa?
Srila Prabhupáda [Syámasundarához]:   Mi is a rasa meghatározása?
Syámasundara:   Zamat, íz, élvezet, gyönyör.
Bob:   Értem már.
Srila Prabhupáda:   Élvezetes íz. A Védák tehát kijelentik, hogy raso vai sam. Az íz szó pontos szanszkrit megfelelője az, hogy rasa. [Syámasundara felesége, Málatí lép be, kezében egy tálca étellel.] Mi ez?
Málatí:   Sült padlizsán.
Srila Prabhupáda:   Ó, Mindenkit Vonzó! Mindenkit Vonzó! [Nevetés.]

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr505142929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása