Az odaadás jógája

2012.01.22. 01:25

„A yoga rendszere, melyet a Satya-yugában, az aranykorszakban volt ajánlatos végezni, abból állt, hogy örökké Visnun kellett meditálni. A Tretá-yugában nagy áldozatok végzésével lehetett gyakorolni a jogát, a következő korszakban, a Dvápara-yugában pedig templomi imádattal érhette el az ember a tökéletességet. A jelenlegi korszakot Kali-yugának nevezik. Kali-yuga a viszályok és nézeteltérések korát jelenti. Senki sem ért egyet a másikkal. Mindenkinek megvan a saját elmélete, a saját filozófiája. Ha nem értünk egyet valakivel, ellene fordulunk. Ez a Kali-yuga sajátsága.

Ebben a korszakban az egyetlen ajánlott folyamat a szent név éneklése. Csupán Isten szent nevének éneklésével az ember szert tehet a tökéletes önmegvalósításra, amelyet a Satya-yugában a joga-rendszerrel, a Tretá-yugában nagy áldozatok végzésével, a Dvápara-yugában pedig gazdag templomi imádattal értek el. E tökéletességig a hari-kirtana egyszerű módszerével lehet eljutni. Hari nem más, mint az Istenség Legfelsőbb Személyisége, kírtana pedig azt jelenti: dicsőíteni.

Ezt a módszert javasolják a szentírások. Caitanya Maháprabhu ötszáz évvel ezelőtt átadta nekünk ezt a folyamatot.”


részlet Srila Prabhupada: Krisna-tudat a szeretet és odaadás jogája könyvéből

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr345142885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eli108 2012.01.22. 22:19:05

Szia! A "szent név" alatt Isten bármelyik neve érthető? Azt tudom, hogy a Krisna Tudatú hívők ugye a Hare Krsna Mantrát ajánlják. De ha egy saiva az Om Namah Shivaya mantrát, egy keresztény Jézus nevét, egy muzulmán pedig Allah nevét vibrálja, azok a személyek ezáltal tulajdonképpen mindannyian ugyanúgy "szent nevet" vibrálnak? Vagy ez a "szent név" kizárólag a Hare Krsna mantrát jelöli?

Eli108 2012.01.26. 17:59:39

Amint látom, nem valami interaktív ez a blog... vagy olyan kérdést tettem fel, amit nem lett volna szabad? Azt hittem, hogy egy ilyen napi posztos blogon válaszra méltatnak... sorry a kérdés kiírásáért...

Ismeretlen_117989 2012.01.26. 18:17:35

Bocs, hamarosan jön, de most húzós napjaim vannak és teljes bejegyzéses választ akarok ennek a jó kérdésnek :)

Eli108 2012.01.26. 21:28:29

Szia! Köszi szépen, hogy reagáltál! Várom az ebben a témában írandó bejegyzést, mert valóban érdekel! Köszi előre is.
süti beállítások módosítása