Többen kértétek, hogy írjak még a párkapcsolati témában.

Sokszor azt hisszük, hogy a Szentírások ódon, régi, elavult dolgok, így nem is praktikusak a mai életben. Pedig (ha minden igaz) ezeket a világot teremtő Isten adta, így az mindig aktuális, ahogy például a gravitáció is. Mindegy, hogy hány éve fedezte fel valaki, az mindig volt és mindig lesz.

Csapjunk a közepébe!

Itt egy idézet a Srimad Bhagavatam 7. énekének 11. fejezetéből, melynek a címe „A tökéletes társadalom: négy társadalmi rend”. Yudhisthira Maharaja Nárada Munit kérdezi, szóval nem egy közönséges beszélgetés.

„Szolgálja a férjét, mindig szeretettel bánik vele, ugyanilyen szeretettel bánik a férj rokonaival és barátaival is, valamint betartja a férj fogadalmait — ezt a négy elvet kell követnie egy erényes asszonynak.” SB.7.11.25.

Lehet, hogy ez így nagyon erősen hangzik, pláne napjainkban, de ha megkérdezel egy férfit nem fog tiltakozni ez ellen :).

Természetesen ő is szolgálja a feleségét és rá is vonatkoznak szabályok, de erről majd később.

Gondoltam, hogy írok mind a négy dologról ami itt áll, de túlságosan is magyarázkodós lenne.
Aki érti, hogy mit jelent, az úgyis csinálja, vagy törekszik rá, aki meg, nem az meg csak vitatkozna és felrobbanna tőle.

Szóval, maradjon így, mindenki okulására.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr285142868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moi108 2012.01.06. 16:38:17

"Aki érti, hogy mit jelent, az úgyis csinálja, vagy törekszik rá, aki meg, nem az meg csak vitatkozna és felrobbanna tőle." Vagyis: Beszélek/írok, de semmit sem közlök igazán. Ez a nesze semmi, fogd meg jól. Ennyi erővel a blogot se kellene írni, mert biztos van, akiknek nem tetszik... Ezzel csak azt akartam tudatni, hogy olyanokat is megfosztasz a "tudástól", akik érdeklődők, tehát még nem is tudják, mit kell tenni, vagy nem értik, és szívesen vennék a "magyarázkodást". De így, az jön le egyértelműen, hogy fontosabb az esetleges vita (amit csak feltételezel...) elkerülése, mint a védikus ismeret terjesztése. Szép. Hare Krisna

Ismeretlen_117989 2012.01.06. 20:00:14

Én átadtam a legfelsőbb tudást, csak nem magyaráztam túl. Ha van kérdés, arra szívesen válaszolok.

raya · http://raya.hu 2012.01.06. 23:52:21

Érdekelne a férfi kötelességeinek listája is, mert ez így tényleg egyoldalú. Nyilván hogy szeretet, nyilván hogy nem megyek szembe a párom fogadalmaival. De mit jelent ez konkrétan? Van-e előírás arra vonatkozóan, hogy dolgozhat-e a nő, kereshet-e többet, mint a férfi, kinek kell gondoskodni a gyerekekről, hány gyerek lehet (szabad-e fogamzásgátlani?), stb...? Bocsánat, ha ez minden olvasó számára egyértelmű, érdekel a krisnás életfelfogás, de még nem mélyedtem el benne.

Ismeretlen_117989 2012.01.07. 12:36:41

Holnap teljes bejegyzésben válaszolok a kérdéseidre.

Ismeretlen_148808 2012.01.09. 19:37:43

Néha azok sem tudják, hogy mit kell tenni, akik már nem "csak" érdeklődők. Mathsyavatar prabhu szépen kifejti ezt a témát két cikkében is. Szívesen küldök erről linket, ha Vijaya Gouranga prabhu megengedi. Vagy elküldöm neki a cikkeket e-mailben. Amúgy szerintem a legfontosabb dolog az őszinteség, a társam és én őszintén mit tudunk vállalni (milyen fogadalmakat tudunk betartani? Ami nem megy kár erőltetni -nem gondolom, hogy tömegek élnek úgy, hogy csak gyereknemzés céljából élnek nemi életet- és inkább a kisebbik rosszat kell választani, vagyis a kisebbik karmát. Válásnak és nem kívánt gyermekek potyogtatásának, akikről nem tudok gondoskodni sokkal durvább karmikus hatása van, mint a házasságon belüli nemi életnek.
süti beállítások módosítása