Haladás

2011.01.16. 06:36

Gandhi"Minél nagyobb a haladás, annál nagyobb mértékben ismerjük meg fogyatékosságunkat. Az elégtétel a törekvésben rejlik, nem az elérésben."

Gandhi

Nem hiszek

2011.01.15. 03:25

Replika : Nem hiszek

Sötétben születtem sötétben élek, sötét az igazam és sötét a népem
Sötét a helyzetem, sötét a képem, már nem is harcolok, a sötétben félek
Ostoba hatalom ostoba tervek, ostoba szülők, ostoba gyermekek
Állj félre gyorsan, ha az utamban állsz, nem hiszek neked, bármit kitalálsz

Tudom, jót akarsz te nem vagy ellenség
De nem érdekel, amit elhittél
Amit te akarsz adni, nem kell már
Fogadd el ezt, akkor is, ha fáj

Rohanó világ, rohanó emberek, ha köztetek vagyok én is csak szenvedek
Kérdezheted, hogy miért van így, a tömeg ostoba téged is elbutít
Ostoba hatalom ostoba tervek, ostoba szülők, ostoba gyermekek
Állj félre gyorsan, ha az utamban állsz, nem hiszek neked, bármit kitalálsz

Én már nem hiszek, nem hiszek neked

Sötétben születtem, sötét volt a helyzetem
Sötétségben életem szürke életem
Utat mutattak, hazudtak nekem
De már nem hiszek, nekik nem hiszek

Tudom, jót akarsz te nem vagy ellenség
De nem érdekel, amit elhittél
Én már nem hiszek, nem hiszek neked

"Prabhupada: ... az egész világot aszerint a hamis elmélet szerint irányítják, hogy az élet az anyagból keletkezett. De ez nem így van. Hogyan lehet akkor ezt az elméletet megcáfolni? Ez a mi dolgunk. Le kell győznünk ezt a gazember-elméletet. Fel kell lépnünk ezek ellen a gazemberek ellen és le kell győznünk őket. Hogyan lehetséges ez?

Svarupa Damodara: Logika által. Reggeli séta

Prabhupada: Logika által, tudomány által. Szóval, programot kell készítenünk. Ez ugyanis teljesen félrevezető. Az egész emberi társadalmat befolyásolja ez a félrevezető elmélet. Programot kell csinálnunk, mindenhoval el kell mennünk, meg kell hívnunk az összes nagy embert, tudósokat. Ezt a programot meg kell csinálnunk. Nem engedhetjük, hogy ez az abszurd elmélet érvényesüljön. Tennünk kell valamit. 
  (...) Az eredeti forrást keresik. Ez az élet, Krisna, sarva karana karanam [Bs. 5.1], minden ok oka. Ez nem elmélet, ez tény. Nekünk ezt kell bizonyítani.

Ezeknek a gazembereknek az egész programját meg kell változtatni, és az emberek boldogok lesznek. Ugyanis rossz elméleti alapokon állnak, minden számításuk hibás és az emberek szenvednek. A gazember Darwin elmélete… annyi hibás életfelfogás, ennek az ostoba elméletnek az alapján… Tehát támadnunk kell, tiltakozni, legyőzni. Ez legyen a mi munkánk.  Az, hogy Krisnát imádjuk, az a mi belső ügyünk. A külső ügy: meg kell szilárdítani az elméletet. Máskülönben ők fogják a társadalmat vezetni. Félrevezetni. Ők nem vezetnek, hanem félrevezetnek. Tehát nekünk meg kell szüntetni ezt a félrevezetést. Csináljunk programot arra, hogyan fogjuk elvégezni. Minthogy ez az igazság, győzelmesen fogtok kikerülni ebből. Nincs kétség… Ez az igazság. Most azt kell megtanulni, hogyan kell az igazságot tálalni. Ez a ti dolgotok. Mi nem valami elméletet kínálunk, amit az agyunkban kisütöttünk – nem. Ez tény. Vannak alapvető bizonyítékok, de ezeket modern módon kell bemutatni. Ők valami hibás elvet propagálnak és mi nem tudjuk a valódi elvet felállítani a tények bemutatásával? Mi a probléma ezzel? 
 

Prabhupada: Tehát tiltakoznunk kell. Miért… Tiltakoznunk kell és pofán kell rúgnunk őket. Ez kell, hogy az álláspontunk legyen. Ha mások nem tiltakoznak, mi miért üljünk leSvarupa Damodara: Ezért… Mások nem tiltakoznak. Ezért fogadják el az emberek.  Prabhupada: Tessék akkor tiltakozni. Írj könyvet. Tudós vagy. Írj könyvet. Bizonyítsd be tudományosan. Ez lesz a babér azért, hogy PhD-t csináltál. Ha te is egy leszel a sok gazember doktor között, akkor mire jó a Krisna tudatod – ha bármit mondanak szó nélkül elfogadod? 
  (...) Kérj segítséget, Kérd meg Dr. Rao-t, jöjjön, csatlakozzon. Tervezd meg, menj városról városra, az egész világon. Ezt meg kell csinálni. Rabindranath Tagore írt egy verset. Az értelme az,hogy aki rosszat tesz, az bűnös. De aki megtűri a bűnt, az is bűnös. Ha rosszat teszel, bűnöző vagy. De ha megtűröd a bűnös tevékenységet, akkor te is bűnöző vagy. Támadd meg ezeket a gazembereket. Állítsd meg a gaz elméleteiket.
  (...) Ezek állatok. Ezek az állatok nem tudják a tényeket, de kiadják magukat vezetőknek, professzoroknak, tudósoknak. Miért kellene ezt megengedni? Muszáj, hogy tiltakozzunk ezek ellen. Nincs valódi tudásuk. Azt mondják: „Nem tudom” és mégis kiadják magukat ünnepelt költőnek… izé, tudósnak. Miért kellene ezt megengedni? Gondoljátok végig ezt a dolgot komolyan. Nem türhetitek el ezt a félrevezetést. Az emberek ártatlanok. A mi kötelességünk, hogy könyörületesek legyünk hozzájuk és valódi tudást adjunk nekik. És ezek a gazemberek félrevezetőek. Kell, hogy erőteljesen tiltakozzunk ezek ellen a gazemberek ellen. Akár azonnal írhatnál egy cikket valamelyik újságba ezzel: „Ezek a gazemberek hogyishívják, Nobel díjat kaptak, de nem tudják”. Azonnal írj egy cikket. „Álláspontja: . . . nem tudja, nem tudja, nem tudja… és megkapja a díjat.” Akkor ezek kutyák, disznók, szamarak, és ő is egy nagy szamár. 
 

 (... ) Svarupa Damodara: Ha mi leközöljük, hogy az eredeti forrás az élet, akkor mindenkinek el kell fogadnia, hogy… Mindenkinek el kell fogadnia Krisnát.

Prabhupada: Igen. Ez a mi programunk. Amint elfogadják, hogy „az élet…” nyomban el kell fogadják Krisnát, automatikusan.   Sarva-kárana-káranam   [Bs. 5.1]. […] Páran közülük azt hiszik, hogy ez egy sankirtana csapat. Persze, az vagyunk. De nem szabad azt hinniök, hogy „Ezek szentimentálisak.” Tudniuk kell, hogy tudósok vagyunk. 
   (...) Most meg összevissza beszélnek. Rájövünk, hogy „Itt egy sakál.” Le kell tehát leplezni őket. Nem vezetők ezek, hanem sakálok. Sakálok pedig nem uralkodhatnak. Ez legyen a propagandánk. Nem csak tudományos téren, hanem a poplitikában, társadalomban, mindenhol. Mindet ki kell rúgni. Le kell váltani őket Krisna tudattal. Akkor az emberek boldogok lesznek. Ez legyen a programunk. Ez a mi propagandánk azt jelenti, hogy boldoggá tegyük az embereket."

Reggeli séta, 1973 május 3, Los Angeles  

Alvásról

2011.01.13. 03:15


Egy kedves barátom ajánlotta figyelmembe ezt a cikket, amit a hosszúsága miatt nem másolok ide, csak linkelem.alvás

Nekem nagy vesszőparipám a korán kelés és az időben fekvés. A szentírásainkban, és különösen Srila Prabhupada magyarázataiban ez nagyon hangsúlyos, mégis még az elkötelezett lelki gyakorlók is könnyelműsködnek ezzel.

Hát akkor itt egy tudományos kutatás is, hátha ennek jobban hiszünk.

Sok más hasznos dolog mellett néhány jó tanácsot is ad nekünk a cikk.

Itt a megfejtés

2011.01.12. 03:34

Sikerült komoly reklámot csinálnom a korábban felrakott képpel a mai bejegyzéshez.

Többször utaltam rá, hogy vannak változások a fő elfoglaltságomban. Direkt nem azt írtam, hogy az életemben, mert az egyik dolog, amit megtanultam (remélem), hogy amit csinálok az nem feltétlenül az életem.

15 éven keresztül az Egyház szolgálata volt az életem. Szerettem volna ezt folytatni a földi tartózkodásom végéig, és ezt többször kifejeztem, de az élet mást hozott. A részletektől megkímélek mindenkit.

Mellékelten látjátok a korábban látott kép teljes verzióját. Ez a szórólapja lesz annak a cégnek, ahol ténykedni fogok. Itt látható a honlapja, amit hamarosan megújítunk.

Ez nem lesz az Úr közvetlen szolgálata, de próbálom olyan tudatban végezni. Az nagyon szuper, hogy bhakták a „kollegák” és ez ritka kincs manapság.

Remélem nem okoztam nagy csalódást, hogy nem lettem politikus, vagy valami hasonló. Jobb ez így mindenkinek…

Kérlek adjátok az áldásotokat, hogy sikeresen menjenek a dolgok.

Igyekszek továbbra is fenntartani a napi bejegyzéseket és így találkozni veletek mindennap.

Én itt ülök és várlak...

Időjárás

2011.01.11. 03:31

Minden tél közepén van egy megfigyelésem.

Amikor a tartós mínuszok után megenyhül az időjárás, akkor a plusz 2-4 fok is hihetetlen felüdülés. Pedig a tél elején ez rettenet volt. Most pedig örülünk, hogy nem fagy le mindenünk.nyár és tél

Minden annyira relatív, csak viszonyítás kérdése. A szenvedések, frusztrációk mindig csak valamihez képest azok. Ha akarod, hogy ezek mértéke csökkenjen csak a viszonyítási pontot kell arrébb tolnod.

A nyári, őszi időhöz, vagy a téli fagyhoz mérjük a helyzetet. Vagy az északi-sarkihoz.

Az évszakok mindig jönnek, mennek és mi is már megéltünk belőlük egy jó párat, mégis beleesünk ugyanabba a csapdába. Az élet ennél valamivel bonyolultabb és nem ennyire kiszámíthatóan jönnek a dolgok, de az elv ugyanaz.

„Óh, Kunti fia! A boldogság és a boldogtalanság ideiglenes megjelenése és eltűnése olyan, mint a tél és a nyár kezdete és elmúlása. Óh, Bharata sarja, ezek csak érzékfelfogásból erednek, s az embernek meg kell tanulnia eltűrni őket, anélkül hogy zavarnák őt.”

Bhagavad-gita 2. fejezet 14. vers

Alig hitted

2011.01.10. 03:26

Komolyan indult 2011. Vagy így feleződött be 2010. Mindegy.

A volt „szobatársam”, akiből a legtöbben nem néznek ki sok mindent, pláne érzelmeket mondta nekem az utóbbi idők legkedvesebb szavait: „már most hiányzol…”

Aztán küldte ezt a számot. Ő tudja miért… :)

Ákos: Alig hitted

Zajlik a sok kis játszma,
Mindenki őrülten játsza
Azt, hogy 'szeret vagy nem szeret',
Vagy hogy mennyiért éri meg.
De ha voltál néha egy kicsit is boldog,
Hát ne szégyelld a szerencséd,
Hisz' alig hitted
Hogy ez is eljöhet még...

És hazudnak megfontoltan,
Behízelgő modorban,
Éppen ugyanúgy ahogy régen,
'Érd be a kicsivel szépen!',
De mégsem fárad belé a szíved,
Aki megöl azt is ölelnéd,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még...

Alig hitted
Hogy egyszer ez is eljöhet még,
Feletted is felragyoghat az ég!
Nemcsak a küzdelem
Vagy az ünnep lehet szép,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még...

Annyi mindenről álmodtál,
De idegen ágyakban ébredtél,
Kevés volt amit megtudtál,
Mert alig hitted, ha értettél...

Alig hitted
Hogy egyszer ez is eljöhet még,
Feletted is felragyoghat az ég!
Nemcsak a küzdelem
Vagy az ünnep lehet szép,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még,
Alig hitted
Hogy ez is eljöhet még...

Annyi mindenről álmodtál,
De idegen ágyakban ébredtél,
Kevés volt amit megtudtál,
Mert alig hitted, ha értettél...

süti beállítások módosítása