Mi a fontos

2011.12.27. 01:32

Karácsony előtt egy nappal én tartottam leckét az anyagi és lelki kötelességek közötti választásról, melybe elég személyes dolgok is elhangzottak Édesanyám haláláról és a bhakták szolgálatáról.

Sb.5-8-10 2012-12-23 by vgd

"Még ha valaki a lemondott rendben él, akkor is kétségtelenül könyörületet érez a szenvedő élőlények iránt, ha fejlett szinten áll. Annak érdekében, hogy megoltalmazzunk valakit, aki meghódolt nekünk, minden bizonnyal helyénvaló lemondanunk még saját fontos érdekeinkről is.


MAGYARÁZAT:   Máyá nagyon erős. Filantrópia, altruizmus és kommunizmus címszó alatt az emberek könyörületességet éreznek a szenvedő emberiség iránt az egész világon. A filantrópusok és altruisták nem értik meg, hogy lehetetlen az emberek anyagi körülményein javítani. Az anyagi feltételeket egy felsőbb irányítás már elrendelte, az emberek karmájának megfelelően. Ezen nem lehet változtatni. Az egyetlen dolog, amit a szenvedő élőlényekért tehetünk, hogy igyekszünk felemelni őket a lelki tudat síkjára. Az anyagi jólét mértékét nem növelhetjük és nem csökkenthetjük. A Srimad-Bhágavatam (1.5.18) ezért azt mondja: tal labhyate dukhavad anyatah sukham. „Az anyagi boldogság magától jön, anélkül, hogy bármit is tennénk érte, ahogyan megpróbáltatások is érnek bennünket, noha nem törekszünk rá.” Az anyagi boldogságban és fájdalomban minden igyekezet nélkül is részesülünk.

Nem szabad az anyagi cselekedetekkel vesződnünk. Ha valaki könyörületes vagy képes jót tenni másokkal, akkor arra kell törekednie, hogy az embereket a Krisna-tudat szintjére emelje. Az Úr kegyéből így mindenki fejlődhet a lelki életben. Bharata Mahárája azért cselekedett így, hogy bennünket tanítson. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy az egyedül a test érdekében végrehajtott, úgynevezett „jótékony” cselekedetek ne vezessenek félre minket.

Az érdekünk nem más, mint elnyerni az Úr Visnu kegyét, és erről semmi esetre sem szabad lemondanunk. Az emberek többsége ezt nem tudja, vagy megfeledkezik róla, ezért a test kényelme kedvéért emberbaráti tevékenységeket végezve feláldozza eredeti érdekét, Visnu kegyének elnyerését."

Srimad Bhagavatam 5. ének 8. fejezet 10. vers

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr935142857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom 2012.01.03. 14:09:24

Haribol! Letölthető a lecke valahonnan?

Ismeretlen_117989 2012.01.03. 21:14:37

Kattints rá a lejátszó jobb oldalán lévő lefele nyílra és akkor felkínálja a letöltés lehetőségét.
süti beállítások módosítása