A kikerülhető oszlop

2011.11.29. 01:51


Hogy mire utal a cím és mit jelentenek a furcsa szanszkrit szavak, megtudhatod, ha meghallgatod, vagy letöltöd a tegnapi leckémet.

„Ki az a misztikus yogi, aki akár az elméjében is követni tudná az Úr Risabhadeva példáját? Az Úr Risabhadeva elutasított minden yoga-képességet, amire a yogik vágyakoznak. Ki az a yogi, aki Hozzá lenne mérhető?”

MAGYARÁZAT:   A yogik általában az animá, laghimá, mahimá, prákámya, prápti, isitva, vasitva és kámávasáyitá yoga-képességekre áhítoznak. Az Úr Risabhadeva azonban sohasem vágyott ezekre az anyagi dolgokra. Az ilyen siddhiket (tökéletességeket) az Úr illuzórikus energiája hozza létre.

A yoga valódi célja az, hogy elnyerjük az Istenség Legfelsőbb Személyisége lótuszlábának kegyét és menedékét, ám ezt a célt yogamáyá illuzórikus energiája takarja el. Az állítólagos yogikat éppen ezért megtéveszti a felszínes anyagi tökéletesség, az animá, a laghimá, a prápti stb. A közönséges yogikat tehát nem lehet az Úr Risabhadevához, az Istenség Legfelsőbb Személyiségéhez hasonlítani.

2011-11 28 Sb 5-6-15 vers by vgd

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr755142828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása