Itt olvashatod az előző részt.

Nriszimhadéva – félig oroszlán, félig ember inkarnáció
Hiranyakasipu démon telhetetlen és kegyetlen uralkodó volt. Még saját gyermekét, Prahládot is meg akarta ölni különféle módokon, mert nem őt, hanem az Istenség Legfelsőbb Személyiségét imádta. Prahláda mindvégig kitartott hite mellett, és apjának nem sikerült őt elpusztítani. Végül az Úr, aki minden körülmények között megmenti híveit, félig ember-félig oroszlán képében jelent meg, és könnyűszerrel végzett a démonok királyával.

 

 

 

Vámanadéva – a törpeinkarnáció
Bali Mahárája jogosulatlanul megszerezte az univerzum magasabb szintjein található bolygók feletti uralmat. Ezért az ott lakó félistenek megkérték a Legfelsőbb Urat, segítsen nekik, hogy visszakapják a birodalmukat. Az Úr leleményes trükkel, törpe koldusként jelent meg Bali király udvarában. Az apró termetű, elbűvölő szépségű Vámanadéva mindössze háromlépésnyi földet kért adományba a királytól. Aztán első két lépésével átszelte az egész univerzumot. A király felajánlotta Vámanadévának, hogy harmadik lépéseként tegye isteni lábát az ő fejére. Tette annak példaképévé vált, hogyan hódolhat meg valaki minden vagyonával a jogos tulajdonos, az Istenség Legfelsőbb Személyisége előtt.

Parasuráma – a bárdos inkarnáció
A távoli múltban, mikor a harcosi rendbe tartozó királyok és katonák kegyetlenekké, felelőtlenné és bűnössé váltak, ellehetetlenítették a jámbor emberek életét. A Legfelsőbb Úr alászállásainak célja, hogy megjutalmazza a híveit, visszaállítsa a vallás elveit, s hogy megszabadítsa a Földet a nemkívánatos emberektől. Ez alkalommal is ez történt, Parasuráma elpusztította az erkölcstelenné vált harcosokat, így a jámbor emberek békésen gyakorolhatták tovább istenszerető életmódjukat.



Rámacandra – a Rámájana főhőse
A tökéletes uralkodó és férj mintaképe, aki vallásos és erkölcsös életével örök példát állított az emberiség vezetői elé. Feleségét, Szítá dévít elrabolta és magával vitte Lanka szigetére egy rendkívüli hatalommal és gazdagsággal rendelkező démon, Rávana. Az Úr és majomszerű, de emberi módon gondolkodó segítői sziklákat helyeztek az óceán tetejére, amelyek Ráma kegyéből a felszínen maradtak. Így átmentek ezen a hídon, hogy kiszabadítsák Szítádévít. Egyedül az Úr Rámacandra volt képes rá, hogy legyőzze a tízfejű démont, és így visszakapja a feleségét. Az Úr Ráma híres története egész India művészetét áthatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr55142709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása