Tej

2011.05.23. 03:23

Tudom, hogy mostanában kényes téma a tejfogyasztás, de aki mégis boltit használ annak sok hasznos információkat tartalmaz ez a napokban megjelent cikk.

„Számos, a tejfogyasztással kapcsolatos tévhit él az emberekben - mondta el az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa. Miháldy Kinga hozzátette: nem igaz, hogy hőkezelés során a tejből elvesznek a legfontosabb tápanyagok, illetve az UHT tej sem tartalmaz tartósítószereket.
 
Sokan gondolják úgy, hogy a tejet vízzel hígítják és tartósítószert tartalmaz. Ezt az InfoRádiónak cáfolta az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa, aki hangsúlyozta: azt, hogy egy tej hosszabb vagy rövidebb ideig tartható el, a hőkezelés határozza meg, vagyis nincs benne tartósítószer, és nem is hígítják vízzel.

A tej valóban tejből van - hangsúlyozta Miháldy Kinga, aki azonban hozzátette: a tej hőkezelés hatására valamennyit változikt. Minimális mennyiségben csökken a vitamin- és fehérjetartalma, de az ásványianyag-tartalma egyáltalán nem módosul.

Elmondta azt is, hogy a hőkezelés miatt érezzük a különbséget a zacskós és a tartós tej íze között. A pasztőrözés hatvan és hetven fok között történik, a magas hőmérsékleten való hőkezelés pedig azt jelenti, hogy 135-137 fok között rövid ideig átfuttatják a tejet, aminek következtében a tej romlását okozó összes mikroorganizmus elpusztul

Ezután a tej egy speciális, hatrétegű dobozba kerül, amely megóvja a fénytől, a hőtől és a külső környezeti hatásoktól. Ez a steril környezetben lévő tej csírátlanított, ezért hosszan eltartható, de nem tartalmaz tartósítószert - emelte ki Miháldy Kinga.

Ízbeli különbséget a csírátlanítás miatt érzünk, illetve azért, mert a a magas hőmérséklet miatt a tejcukor karamelizálódhat, emiatt édeskésebb lesz.

A dietetikus nem gondolja, hogy a zacskós tej egészségesebb, mint a tartós - ez is csak egy tévhit. A tejet elsősorban a fehérje, a kalcium és a D-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk, márpedig a hőkezelés során ezek minimális mennyiségben csökkennek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr805142624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbonc 2011.05.23. 18:11:50

Haribol Köszi.Érdekes cikk.Jó tudni.

Géza 2011.06.04. 21:37:01

Sziasztok! D-vitamin tartalma csak akkor van a tejnek ha napon legelésznek a tehenek. Asszem a tejüzemi tehenek nem ilyenek sajnos.
süti beállítások módosítása