Tényleg Isten/Krisna akarja?

2011.05.03. 03:18


Egy érdekes problémával, filozófiai kérdéssel találtam nemrég szemben magam.

Jobban belegondoltam, és rájöttem, hogy ez nem egyedi gond.

Miről van szó?

Ha Isten mindenható, mindent átható, egy fűszál se mozdulhat tudta nélkül, akkor minden ami történik az az Ő akaratából van?

Ez minden vallásos személynek kérdés, amire kell keresnie megfelelő választ különben vagy fanatikus lesz, vagy elhagyja a hitét.
Egyszerűbb Szentírások követői bajban vannak, mert nem sok támpontot kapnak erre vonatkozólag. Teljes joggal, mert ez nem egy egyszerűen felfogható dolog. Szerencsére a Védikus irodalom példákon keresztül is segít.börtön-bolygó

Úgy írja le a Földet mint egy „börtön-bolygó”, javító-nevelő intézet a lelkeknek. Ez már önmagában mutatja a viszonyt a Legfelsőbbel. A tetteink miatt kapunk testeket, helyzeteket, cellákat, utakat. De ránk van bízva, hogy akarunk e kijutni, hogy milyen gyorsan és hogy hogyan viszonyulunk a többiekhez.

Ahol vagyunk az nem véletlen, de nem is a börtönigazgató és nem is a király/miniszterelnök vágya. Tud rólunk mindent és néha (nagyon ritkán) beleavatkozik, de minden ránk van bízva.

Ha ezt értjük, akkor nem hibáztatunk mást a jelenlegi helyzetünk miatt, főleg nem Istent.

Egy dolog nagyon fontos: másokhoz se vágjuk oda, hogy azért kerültél ebbe a (főleg rossz) helyzetbe, mert az Úr így akarta. Az, hogy például a börtönben szórakoznak egymással a rabok nem az igazgató vágya, sőt épp ellenkezőleg.

Ilyennek szeretne minket:

„Az Istenség Legfelsőbb Személyisége így szólt: Félelemnélküliség, a lét megtisztítása, a lelki tudás művelése, adományozás, önfegyelmezés, áldozatok végrehajtása, a Védák tanulmányozása, vezeklés, egyszerűség, erőszaknélküliség, igazmondás, mentesség a haragtól, lemondás, békesség, idegenkedés a hibakereséstől, könyörületesség minden élőlény iránt, mentesség a mohóságtól, kedvesség, szerénység, rendíthetetlen elszántság, életerő, megbocsátás, kitartás, tisztaság, valamint mentesség az irigységtől és a becsvágytól — óh, Bharata fia, ezek a transzcendentális tulajdonságok az isteni természettel megáldott ember jellemzői.”

Bhagavad-gíta 16. fejezet 1. vers

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr515142608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moi82 2011.05.03. 08:58:06

Szia! Megkérdezhetem, hogy Te _konkrétan_ mely írásokat sorolod az úgynevezett "Egyszerűbb Szentírások" közé? Pl. a Biblia, Korán az "Egyszerűbb Szentírás"? Míg a Védikus írások (melyek ezek?) lennének a másik csoport? Csak azért kérdezem, mert számomra nem egyértelműek ezek beazonosítása, és érdekelne. A választ előre is köszönöm szépen! Egy új olvasó.

Ismeretlen_117989 2011.05.03. 13:31:46

Kedves új olvasó! Üdvözöllek az oldalon. Remélem nem vetted minősítésnek az "egyszerű" szót, mely inkább a terjedelmére mint szentségére utal az adott írásoknak. A Védikus irodalom alatt legfőképp a magyarul is elérhető Srimad Bhagavatamot értem.
süti beállítások módosítása