Csináld a dolgod

2011.03.25. 03:09


Meglepően lelkes leckét adtam több mint két évvel ezelőtt.

Mikor veszélyes az ejtőernyőzés?
Mi a dolgunk?
Melyik a legjobb menedzserkönyv?
Könnyű e nekem kirtant tartani?

És még sok minden más…

Itt tudod letölteni, itt pedig meghallgatni:

Az Istenség Legfelsőbb Személyisége az Ura és élvezője minden áldozat eredményének, s Ő a legfelsőbb lelki tanítómester is.

Ti, akik itt éltek a Földön, akik kapcsolatban álltok velem, és akik a mesterségetekből adódó kötelességetek elvégzésével imádjátok Őt, mindannyian a kegyetekben részesítetek. Óh, alattvalóim, köszönetet mondok nektek ezért!

MAGYARÁZAT:   Prithu Mahárája alattvalóinak szóló tanácsát, hogy kezdjenek hozzá az odaadó szolgálathoz, kétféleképpen fejezi be. A kezdőknek már több ízben ajánlotta, hogy a társadalmi és lelki élet különféle osztályai képességeinek megfelelően végezzenek odaadó szolgálatot, itt azonban különösképp azoknak mond köszönetet, akik már ilyen odaadó szolgálatot végeznek az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, aki valójában minden áldozati szertartás élvezője, és aki a legfelsőbb tanító is, mint antaryámi, azaz Paramátmá. Különös jelentősége van a gurum szónak, amely caitya-guruként a Legfelsőbb Személyiségre utal.

A Legfelsőbb Istenség Paramátmá arculatában mindenkinek a szívében jelen van, és mindig arra törekszik, hogy rávegye az egyéni lelket: hódoljon meg Neki, és végezzen odaadó szolgálatot. Ő tehát az eredeti lelki tanítómester. Lelki tanítómesterként belül és kívül egyaránt megnyilvánul, hogy mindkét oldalról segítse a feltételekhez kötött lelket. A vers emiatt gurumnak nevezi.
Láthatjuk, hogy Prithu Mahárája idejében a Földön mindenki az ő alattvalója volt, s legtöbbjük — igazából szinte mindenki — odaadó szolgálatot végzett. Ezért alázatosan megköszönte odaadó szolgálatukat, és hogy ily módon kegyesek hozzá. Egy olyan államban, ahol a polgárok és az államfő odaadó szolgálatot végeznek az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, mindannyian segítik egymást, s ez kölcsönösen a hasznukra válik.

Srimad Bhagavatam 4. ének 21. fejezet 36. vers

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr495142561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása