Jó sors a királyoknak

2011.02.16. 03:03

Itt egy lecke tőlem, amit 2009 február 5-én követtem el.

Szintén sok személyes vonatkozású dolog hangzik el praktikus dolgokkal.

Innen tudod letölteni és itt pedig meghallgatni:



"Prithu Mahárája így folytatta: Ezért, drága alattvalóim, annak érdekében, hogy jó sors várjon királyotokra a halála után, megfelelően kell végeznetek kötelességeiteket a varnában és ásramában elfoglalt helyzetetek szerint, és szívetekben mindig az Istenség Legfelsőbb Személyiségére kell gondolnotok. Így cselekedvén megvéditek saját érdekeiteket, és kegyetekben részesítitek királyotokat, hogy halála után sorsa jól alakuljon.

MAGYARÁZAT:   Az adhoksaja-dhiyah szavak, amelyeknek a jelentése „Krisna-tudat”, nagyon fontosak ebben a versben. A királynak és alattvalóinak egyaránt Krisna-tudatúaknak kell lenniük, máskülönben haláluk után mindannyian alacsonyabb létformákba kényszerülnek. Egy lelkiismeretes kormánynak mindenki érdekében nagy hangsúlyt kell fektetnie a Krisna-tudat tanítására. Krisna-tudat nélkül sem az állam, sem a lakosok nem hajthatják végre lelkiismeretesen a kötelességeiket. Prithu Mahárája ezért különösen arra kérte az embereket, hogy cselekedjenek Krisna-tudatban, és nagy örömmel tanította őket, hogyan válhatnak Krisna-tudatúvá. A Bhagavad-gitá (9.27) így összegzi a Krisna-tudatot:

yat karosi yad asnási      yaj juhosi dadási yat
yat tapasyasi kaunteya      tat kurusva mad-arpanam
„Bármit, amit cselekszel, bármit, amit eszel vagy elajándékozol, valamennyi vezekléseddel együtt Krisna-tudatban, vagyis az Istenség Legfelsőbb Személyisége örömére kell tenned.” Ha az államban minden embert, még a kormány tisztségviselőit is megtanítják a lelki élet gyakorlatára, akkor annak ellenére, hogy az anyagi természet szigorú törvényei miatt mindenkire valamilyen büntetés vár, ők nem kerülnek e visszahatások szövevényébe."

 

Srimad Bhagavatam 4. ének 21. fejezet 25. vers

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr425142527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása