Ki a vezető?

2011.02.14. 03:05

Vagy pontosabban: ki milyen vezető?
Munkahelyi főnökök, tanárok, szülők, autoritások, edzők, idősebb személyek és még sokan mások.
Mindannyiunknak van velük jó, rossz, vagy vegyes tapasztalatunk. Sőt mi magunk és voltunk, vagyunk, leszünk ebben a helyzetben.

De mitől jó egy vezető? Van egyáltalán jó belőle?vezető

Ha neked a jó azt jelenti, hogy minden pillanatban neked tetsző, akkor ne is olvasd tovább.

A védák szerint 4 különféle társadalmi csoport van:
1. Bráhmanák: papok, tanítók
2. Ksatriyák: harcosok, adminisztrációs irányítók
3.  Vaisyák: kereskedők, földművesek
4. Sudrák: munkások

Mivel ez a felosztás az uralkodó kötőerők alapján történik, ezért amikor ők vezető helyzetbe kerülnek különböző módon fognak cselekedni.

A bráhmanák oktatnak, prédikálnak, meggyőznek, ezért nagyon jók, de a politikai csatározásokat, fúrásokat nagyon rosszul viselik.

A ksatriyák lételeme a vezetés, menedékadás, ezért ideálisak az irányításra, de nagyon kell ügyelniük a megfelelő vallásosságra.

A vaisyák a vezetést gyarapodásra, felvirágoztatásra használják, de nekik a profit az elv, ezért nem feltétlenül kitartóak.

A sudrák érzékkielégítésre használják a vezető helyzetet, és arra, hogy mások ne mondhassanak nekik semmit.

Természetesen ezek a tulajdonságok keverednek is, de nagyon jellemzőek.

Ismerősek?

Érzékenyebb személyek ezt viszonylag hamar látják, de a nagytöbbség csak jóval később, amikor már baj van, vagy még akkor se. A fát legkönnyebben a gyümölcsérről lehet felismerni, de aki még azt sem ellenőrzi, az igazán ostoba.      

Mivel ebben a korszakban a sudrák (vagy még rosszabbak) vannak túlnyomórészt, ezért nagyon óvatosnak kell lenni a vezető választásnál. Aztán vannak szükséghelyzetek is, például mindenki lesz szülő, de minél nagyobb befolyással jár egy helyzet, annál veszélyesebb.

Egy 3 kerekű biciklivel az udvaron nem tudunk nagy kárt csinálni, de buszvezetőként már más a helyzet.

Jó elmélkedést kívánok ezen mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr265142525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amala das · http://bhaktijoga.freeblog.hu 2011.02.16. 14:40:35

Szerintem nem a mi dolgunk rámutatni a vezető(k) hibájára, mert nem vagyunk rá képesítettek. Putana meg akarta ölni Krisnát és elég jól álcázta magát. Mindenki azt hitte hogy egy kedves szép mataji és Krisnának csak kedveskedni akar. Csak Krisna tudta egyedül hogy mire készül és visszájára sült el a dolog ! Kiszívta Putána életlevegőjét a mellén át és ezzel likvidálta a gonosz démont. Szóval hiába nézegetjük mi a fa gyümölcsét, de nem mondhatjuk meg egy gyümölcsből hogy az jó vagy rossz vezető ! Egy fűszál sem mozdul Krisna akarata nélkül éppen ezért egy rossznak hitt vezető sem véletlenül nincs leváltva ! Mert Krisna akarja hogy így legyen ! Krisnának célja van ezzel, hogy tanítson minket ! Ha valóban már nincs szükség a vezetőre mert tényleg durva dolgokat csinál, akkor azt Krisna látja és eltávolítja. Csak ő láthatja Putanát... Szóval kár szidalmazni a rossznak hitt vezetőket, mert ha Krisna látja hogy valóban kártékonyak, akkor lesúlyt rájuk, az anyagi energián keresztül ! Szóval azok a vezetők akik TKO-t kaptak az anyagi energiától és le lettek váltva, az sem véletlen ! Nem összeesküvés elmélet ellenük és politikai hadjárat, csupán Krisna így akarta !

Ismeretlen_117989 2011.02.16. 14:57:57

Kedves Amala prabhu! Szerintem meg olvasd el még egyszer a cikket és ne a fejedben lévő dologról írj, hanem arról ami ott van. Senki se szidalmazott senkit. Mutasd meg hol van ilyen? A sok felkiáltójel helyet kicsivel több alázat és nagyobb filozófiai ismeret kellene, mert ez így sehogy se stimmel. Mit csinál Krisna? Mit csinál az anyagi energia? Ez egy elemzés volt mindenki saját hasznára. Ezek voltak az én megértéseim a Szentírások, a Szentek és saját tapasztalataim alapján. Kérlek oszd meg te is a tapasztalataidat erről (és tényleg erről) velünk.

amala das · http://bhaktijoga.freeblog.hu 2011.02.16. 22:01:35

Kedves Vijay Gauranga prabhu ! Szerintem olvasd át még egyszer a kommentet és ne a fejedben lévő dologról írj, hanem arról ami ott van. Én itt Az Úr Krisna egyik gyönyörű és tanulságos kedvtelését irtam le példának, nem hinném hogy ez a kedvtelés spekuláció lenne és a mondanivalója sem stimmelne filozófiailag. Azt hogy meg mit csinál az anyagi energia inkább nem írom le mert a blog egész tárhelye is kevés lenne hozzá, hisz te ugyís tudod. Az anyagi energia illúzióban tart és Maya devi könyen csapdába csal minket, főleg azt aki azt hiszi magáról hogy őt nem olyan könnyű... A fa gyümölcsét pedig nem biztos hogy a mi dolgunk elemezgetni, hisz az éretlen mangó is jó például Pikölnek és a túlérett banán pedig halavába. Nem hinném hogy ostoba az aki a túlérett és az éretlen gyümölcsöt is felhasználja. Ritka a teljesen hibátlan termés... Ezek voltak az én megértéseim a Szentírások, a Szentek és saját tapasztalataim alapján.
süti beállítások módosítása