Nagyon sok szempontból volt érdekes ez a koncert. Ez még csak a 3. vagy 4. Mantra fellépés volt, először a szigeten és először egy ekkora színpadon. Ez látszik is a mozgásunkon. Kellet még egy pár buli és visszanézett felvétel, hogy rájöjjünk, hogy mi jó és mi gáz.

Például utoljára voltam kurtában (indiai felső) a színpadon :).

Már egy éve létezett a Mantra, de a bhakták egy pár kivételével még sohasem látták. A legtöbben elképzelni se tudták, hogy milyen. Mivel közel volt a Krisna-sátor sokan odajöttek megnézni, még Sivarama Maharaja is.

Ez volt a lelki oldal, de ott volt a szakmai is. Addigra híre ment a Mantrának és sok zenekar, zenész odajött megnézni, hogy milyenek vagyunk. Többek között Horváth Charlie, akinek mint tudjuk a fia, Acyuta gitározott nálunk. Az ő stúdióját, próbahelyét, és rengeteg cuccát használtuk. Mivel ez a háza aljában volt, ezért már hallott egy-két dolgot belőlünk, de egyben, élőben még nem.

Szóval nagy volt a beszarás. Majdnem szó szerint.

Az egész koncertet felvette egy barátunk és abból vágta össze a „Még” klipjét. Most megtaláltam a nyersanyagot és kivágtam belőle az utolsó számot a „Life of my own”-t. Itt már bemelegedtünk, nem izgultunk, a délután ellenére megtelt a sátor, jó volt a hangulat.

Ádi jött föl dobolni és Krisi üvölteni. Érdemes megnézni:

„ Ha van Isten, mutasd meg!”. Na, most itt a lehetőség. Csak egy kattintás és láthatod mindennap.

Régi nagy vágyat valósítottak meg bhakták ezzel az oldallal. Indiában még ma is úgy kezdik a napjukat, hogy bemennek a templomba megnézni a Murtikat, Isten anyagi formában való megjelenését.

Ezt hívják darshan-nak és innen kapta az oldal is a nevét.

Mostantól a város, az ország, a világ, vagy az univerzum bármely pontján is legyél, ha ide jössz, akkor látni fogod Sri Sri Dayal Nitai Vijaya Gaurangát a Budapesti Templom oltárán.

Köszönet érte Kisora prabhunak és Marietta matajinak.

És persze hatalmas nagy hála azoknak a bhaktáknak akik szinte névtelenül szolgálnak az Istenségek körül.

Hatalmas téma a megfelelő viselkedés, de most csak egy-egy részletet emelek ki, amik napjainkban jellemzőek.
Előtte egy kis bevezető.

Mi köze ennek a Krisna-tudathoz?

A lelki életet néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve az emberi létformában lehet gyakorolni. Nem csak attól ember valaki, hogy úgy néz ki, hanem hogy ennek megfelelően viselkedik. Innen lehet továbblépni.

Miért pont én okoskodok?

Ez nagyon jó kérdés, mert én se vagyok túl jó ebben a témában. Budapesten születtem és nagyrészt lakótelepen nőttem fel, ahol a köszönés is ritka. Pont ezért tudom átérezni a problémát és együtt tanulni veletek.

Nézzük az első esetet:

1. Mobilhívás nem fogadása, nem visszahívás

Nyílván vannak helyzetek, amik nem megfelelőek, ilyenkor teljesen jogos. De:
- ha van rá lehetőség vedd fel, és jelezd, hogy mikor tudtok beszélni
- ha te vagy a másik fél, értsd meg a helyzetet és ne akard „beggyömöszölni magad”. Legközelebb biztos nem fogja felvenni neked.
-  üzenj vissza sms-ben, ezt lehet némán is
- ahogy teheted, hívd vissza

Mert:
- nem véletlenül hív
- lehet sürgős, fontos is
- elutasítani, vagy ignorálni valakinek a közeledését súlyos dolog
- ez egy bizonyítvány rólad és a kapcsolatotokról
- ha ezt valaki látja…
- voltál már te is a másik oldalon? Na, pont így érzi ő is.

Ha ezekhez van hozzáfűzni valód, írd meg. Én inkább csak gondolatébresztőt akartam a témával.

Min dolgozok mostanában?

2010.03.04. 06:35

Itt ezen az oldalon elég ritkán írok a munkámról/szolgálatomról. Most kivételt teszek.

Talán többen tudjátok, hogy a Templom szomszédságában, az Attila utca 8 szám alatt lesz a Bhakti első saját épülete. Sok év és sok kaland után alakult így. Ezeket a képeket még nem sokan láthatták. A tervezők pár napja fejezték be a munkákat és adtuk be a terveket.

A cél, hogy 2010 szeptemberében már itt kezdődhessen el a tanítás. Ez azt jelenti, hogy nyáron már költözni kell.

Ha jól megnézitek a két kép közötti „apró” különbséget (a belsejéről nem is beszélve) akkor sejthetitek, hogy lesz itt munka bőven.

Rasszizmus

2010.03.03. 06:54

Nagyon szomorú jelenség, hogy a közéletben egyre nyíltabban van jelen a fajra, nemzetiségre, nemzetre, vallásra való különbségtétel. Divatos, sőt menő cigányozni, zsidózni, szlovákozni, és még ami eszünkbe jut. Mintha ennek valaha is jó vége lett volna.

A legmeglepőbb és a legszomorúbb, hogy lelkiélet útját járok között is felbukkan ez a hülyeség. Erre szeretnék most itt reagálni.

Bevezetőként itt egy klasszikus vers a Bhagavad-gítából, Srila Prabhupada magyarázatának részletével:

Az alázatos bölcsek igaz tudásuk révén egyenlõnek látják a tanult és szelíd bráhmanát, a tehenet, az elefántot, a kutyát és a kutyaevőt [a kaszton kívülit] is. Bg.5.18.

      MAGYARÁZAT:   A Krisna-tudatú ember nem tesz semmilyen különbséget a fajok vagy kasztok között. A bráhmana és a kaszton kívüli ember társadalmi szemszögből különbözhet egymástól, s a kutya, a tehén vagy az elefánt is a fajtáját tekintve, ám a művelt transzcendentalista számára ezek a testi különbségek nem jelentenek semmit.

Nyílván különbséget kell tennünk élőlények között tulajdonságuk és viselkedésük alapján. A bölcs attól az, hogy ezt meg tudja tenni és megfelelően viszonyul hozzájuk. Például se nem túl erőszakos, se nem túl elnéző.

Persze amikor nincs abszolút tudás a Védák alapján, akkor spekuláció van és amit érez, vagy éreztetnek az emberekkel az dönt. De a politikáról majd külön írok.

Szóval tőled függ, hogy elfogadod a Szentírások (és a józanész) állásfoglalását, vagy felülsz a saját vagy mások propagandájának. Ez csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet és továbbra is a testi felfogás mély sötétségében tartson.

Egy barátomnak írtam, hogy nekem is voltak igen kellemetlen tapasztalataim az életemben, de ez nem lehet magyarázat a kollektív büntetésre és ítéletre.

Ha ezért most valaki engem fog elítélni nem bánom, mert tudom, hogy jó oldalon állok.

Az igaz yogi minden élőlényben Engem, s minden lényt Bennem lát. Valóban, az igazi énjét megvalósított ember Engem, ugyanazt a Legfelsőbb Urat látja mindenhol. Bg.6.29.


Magyarázat: A yogi egyenlőnek lát mindent, mert látja, hogy az élőlények annak ellenére, hogy gyümölcsöző tetteik eredményeképpen más és más helyzetben vannak, minden körülmények között az Úr szolgái maradnak. Az anyagi energiában az élőlény az anyagi érzékeket szolgálja, míg a lelki energiában közvetlenül a Legfelsőbb Urat. Bármelyik eset álljon fenn, Isten szolgája marad. A Krisna-tudatú emberben ez az egyenlő szemlélet tökéletes.

A Védák szava

2010.03.02. 06:51

Tegnap leckét tartottam a Templomban és az aktuális vers a Szentírásokról szólt:

„Nárada Muni így folytatta szavait Prácinabarhisat királyhoz: Kedves királyom! Aki a védikus szentírások útmutatása szerint cselekszik, az nem bonyolódik bele a gyümölcsöző cselekedetekbe.”  Srimad Bhagavatam 4. ének 26. fejezet 7. vers

 

Ennek kapcsán próbáltam egy pár praktikus gondolatot átadni, amit itt tudsz letölteni és meghallgatni.

Könyvajánló

2010.03.01. 06:03

Már régóta ajánlotta egy bhakta-barátom, hogy olvassam el George Orwell : Állatfarm című könyvét.

Mivel sok éve nem olvasok szakkönyveken kívül más nemvédikus irodalmat, ezen az akadályon nehezen ugortam át.

Aztán megtettem és nem bántam meg. Rövid, 2-3 óra alatt ki lehet olvasni, de rendkívül esszenciális. Egy farmon lezajló társadalmi változásokon keresztül rengeteg mindent bemutat.


Persze engem különösen érdekel az ilyesmi téma, de szerintem mindenkinek érdemes elolvasni. Csak kis hazánkban, vagy bármely közösségben, vagy családban lezajlódhatnak ilyen események.

Pár éve nem gondoltuk volna, hogy Budapest egyik főterén nyilas-zászlót lobogtatva furcsa egyenruhás emberek sorakoznak vezényszavakra.

Innen tudod letölteni több féle formátumban.

süti beállítások módosítása