Rasszizmus

2010.03.03. 06:54

Nagyon szomorú jelenség, hogy a közéletben egyre nyíltabban van jelen a fajra, nemzetiségre, nemzetre, vallásra való különbségtétel. Divatos, sőt menő cigányozni, zsidózni, szlovákozni, és még ami eszünkbe jut. Mintha ennek valaha is jó vége lett volna.

A legmeglepőbb és a legszomorúbb, hogy lelkiélet útját járok között is felbukkan ez a hülyeség. Erre szeretnék most itt reagálni.

Bevezetőként itt egy klasszikus vers a Bhagavad-gítából, Srila Prabhupada magyarázatának részletével:

Az alázatos bölcsek igaz tudásuk révén egyenlõnek látják a tanult és szelíd bráhmanát, a tehenet, az elefántot, a kutyát és a kutyaevőt [a kaszton kívülit] is. Bg.5.18.

      MAGYARÁZAT:   A Krisna-tudatú ember nem tesz semmilyen különbséget a fajok vagy kasztok között. A bráhmana és a kaszton kívüli ember társadalmi szemszögből különbözhet egymástól, s a kutya, a tehén vagy az elefánt is a fajtáját tekintve, ám a művelt transzcendentalista számára ezek a testi különbségek nem jelentenek semmit.

Nyílván különbséget kell tennünk élőlények között tulajdonságuk és viselkedésük alapján. A bölcs attól az, hogy ezt meg tudja tenni és megfelelően viszonyul hozzájuk. Például se nem túl erőszakos, se nem túl elnéző.

Persze amikor nincs abszolút tudás a Védák alapján, akkor spekuláció van és amit érez, vagy éreztetnek az emberekkel az dönt. De a politikáról majd külön írok.

Szóval tőled függ, hogy elfogadod a Szentírások (és a józanész) állásfoglalását, vagy felülsz a saját vagy mások propagandájának. Ez csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet és továbbra is a testi felfogás mély sötétségében tartson.

Egy barátomnak írtam, hogy nekem is voltak igen kellemetlen tapasztalataim az életemben, de ez nem lehet magyarázat a kollektív büntetésre és ítéletre.

Ha ezért most valaki engem fog elítélni nem bánom, mert tudom, hogy jó oldalon állok.

Az igaz yogi minden élőlényben Engem, s minden lényt Bennem lát. Valóban, az igazi énjét megvalósított ember Engem, ugyanazt a Legfelsőbb Urat látja mindenhol. Bg.6.29.


Magyarázat: A yogi egyenlőnek lát mindent, mert látja, hogy az élőlények annak ellenére, hogy gyümölcsöző tetteik eredményeképpen más és más helyzetben vannak, minden körülmények között az Úr szolgái maradnak. Az anyagi energiában az élőlény az anyagi érzékeket szolgálja, míg a lelki energiában közvetlenül a Legfelsőbb Urat. Bármelyik eset álljon fenn, Isten szolgája marad. A Krisna-tudatú emberben ez az egyenlő szemlélet tökéletes.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr595142161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbonc 2010.03.05. 22:29:54

"Minden nemzet szégyene,hogy a világ rasszista." Ez egy Ektomorf idézet. Ennyi. Agyatlan gyűlölködés.

Brahman 2010.03.08. 12:51:20

Ez a szám nem a felüvöltök az égre albumon van?

Ismeretlen_114807 2010.03.09. 15:46:29

A rassizmus akár mennyire is agyatlan hülyeség, meghatározza a világtörténelmet és mai napig fai kérdés miatt robbanak ki háborúk, de fel kell ismerni a mondjuk Izrael helyzetét is, ami az hogy a világ terroristáinak ad otthont; és miattuk ég a közel-kelet. Aki felismeri a bajok forrását egyből rasszistának nevezik, s nekünk nem kellene támogatni ezt az állapotokat úgy hogy szemet hunyunk az egész kérdés felett, s lehordjuk azt aki rá mutat a dolgokra. Sokak nem is ismerik, hogy mi miért történik, pedig mindennek meg van az oka és minden néhány ideológián alapuló terv szerint halad, olyan mint a Talmud. Fell kellene ezt ismerni és ha támadnak minket a felismerésünk miatt az azt jelenti, hogy jó úton járunk, ebben a korrupt világban. http://aranykor.freeblog.hu/archives/2010/03/08/Talmudista_s_ms_veszlyes_ideolgik/

Ismeretlen_117989 2010.03.09. 17:04:03

Aki hülyeségeket ír, vagy beszél az bélyegzi meg saját magát.

Krishnapista 2011.11.13. 13:02:36

legnagyobb rasszizmus továbbra is a félremagyarázott kasztrendszer. Az milyen hogy indáiban egyes helyeken a mai napig csengettyűvel kell közlekedniük a páriáknak hogy a Brahmákat figyelmeztessék tisztátalan jelenlétükről és hogy még az árnyékukkal se szennyezzék be őket?! És lám Prabhupada adta a kábszeres húsevőknek a kegyet ! :)
süti beállítások módosítása