Bhajan 3 kézre

2010.01.24. 06:20

Már meséltem, hogy a Gondolkodó Klub egyik fő attrakciója, hogy Szubál is beszáll a harmóniumozásba.

Eddig ezt nem sikerült megörökíteni, de most Gergő prabhu (ha úgy jobban ismeritek: Művész, a hegedűs zseni) nem bírta ki, és a telefonjával felvett egy kis részletet a bhajanból.

A fiam által lefogott plusz billentyűk miatt sokszor kortárs jazz elemek vegyültek az egyszerű bhajanba, ami nekem egy kis nehézséget, Gergő prabhunak meg nagy örömet okozott. Ő ugyanis kifejezetten bírja az ilyet.

Hát nézzük, nektek hogy tetszik:

Kérdés: mit tegyünk, ha nincs meg az a vágyunk, hogy törődjünk a bhaktákkal?

Vágyni kell arra, hogy legyen vágyad. Ha tényleg van vágyad erre a vágyra, akkor ez jönni fog.

Például te szeretnél egy almafát. Ott a vágy, hogy legyen alma, de ehhez először el kell ültetni egy magot.

Mondjuk arra vágysz, hogy felajánlhass almát Radhesyamnak, de nincsen. először neked el kell ültetned a magot, locsolnod kell, óvnod kell a palántát és mindent meg kell tenned érte. Amikor terem az alma, beteljesedik a vágyad és fel tudod ajánlani.

Az intelligenciánkkal tudjuk, hogy gondoskodónak kell lennünk és eszköznek Krisna szeretetének, de nincs ott bennünk ez a vágy.
Srila Prabhupada megmutatta nekünk, hogy hogyan tudjuk ezt a vágyat megkapni. Tennünk kell érte, imádkoznunk kell érte. Ezzel az imával kell énekelnünk a Szent Nevet, tanulni a Srimad Bhagavatamot és a leckékre járni. Ezzel az imával kell a bhaktákat szolgálni és a Murtikat imádni. És akkor ez a vágy minden bizonnyal ott lesz. És nem csak az elmének esz a vágya, hanem a léleknek.

Ez válaszolt a kérdésedre?

Ha van vágyad arra a vágyra, ami még nincs, de így cselekszel, akkor nőni fog, és ott lesz a vágy.

Kérdés: Mi az, ami elválaszt bennünket ettől a vágytól, hogy szolgáljuk a bhaktákat?

A hamis ego. Ez minden. Nekünk önzőek a vágyaink. Ha nem lenne a hamis egónk, szeretnénk Krisnát. És amennyire van ott a Krisna iránti szeretet, annyira leszünk együttérzőek minden más élőlénnyel. Nekünk a vaisnavákat kell szolgálnunk, nem az egónkat. Énekeljük őszintén a Szent Nevet, hallgassuk a Krisna-katha-t. Megértve, hogy milyen elesettek vagyunk, úgy kell hallgatnunk a Krisna-katha-t, mint aki reménytelenül szomjazik a vízre.   

Ez nem csak valami móka, hanem valami, amit kétségbeesetten kell akarnunk. Ez a mohóság, ez a lobha, ez a hiányérzett nyitja meg a szívünket, a Hari-katha és a Szent Név mélyen belemegy és átváltoztat.
Ez egy nagy tudomány, nem csak egy elme-tudomány. Ez egy lelki tudomány. A bhakti; az elme, az intelligencia és a szív. A szív az őszinteségünk központja.

Ez válasz volt a kérdésedre?

Kérdés: Ez azt jelenti, hogy ha nem engedjük Krisnát közel a szívünkhöz, a bhaktákat sem tudjuk közel engedni?

Ha a bhaktákat nem tudod közel engedni a szívedhez, akkor Krisnát sem. Minkét irányból igaz. Anélkül, hogy szépen szolgálod a vaisnavákat a Szent Név nem fog mélyen a szívedbe menni, és ha nem szépen énekled a Szent Nevet, akkor nem tudod szépen szolgálni a bhaktákat. Ez a kettő elválaszthatatlan egymástól.

A két út

2010.01.22. 06:04

Kedden én tartottam leckét. A téma nagyon érdekes volt:

„A leány így folytatta: Ebben az anyagi világban a családos élet minden boldogságot megad a vallás, az anyagi gyarapodás, az érzékkielégítés és a gyermekek, fiak és unokák nemzése terén. Azután az ember felszabadulásra és anyagi hírnévre vágyhat. A házas ember nagyra értékeli az áldozatok eredményeit, amelyek képessé teszik rá, hogy felemelkedjen a felsőbb bolygórendszerekbe. Ez az anyagi boldogság gyakorlatilag ismeretlen a transzcendentalisták előtt — ők még elképzelni sem tudnak ilyen boldogságot.”

Srimad Bhagavatam 4. ének 25. fejezet 39. vers

Kiragadva ezt az egy verset a Bhagavatamból furcsa következtetésre is juthatnánk.

Ezért érdemes letölteni innen és meghallgatni.

A címet megint csak kölcsönvettem az eredeti cikktől. Nem azért mintha nem lenne fantáziám kitalálni egyet, de ez jól mutatja, hogy nem mi vagyunk fanatikusak, hanem a tények.

Mert rengetegen kérdezik, hogy „miért nem néztek TV-t?”
Erre sokféle válasz van, de íme ez az egyik.

tv nézés„Negyvenhat százalékkal nagyobb esélyük van különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek azokhoz képest, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt. Előbbiek esetében 80 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata- közölte David Dunstan, a melbourne-i székhelyű Baker IDI Heart and Diabetes Institute kutatója.

A szakemberek hat éven át 8800 ausztrál televíziózási szokásait vizsgálták, eltekintve olyan tényezők hatásaitól, mint a kor, a nem, a dohányzás, a testsúly vagy a testmozgás. Dunstan közlése szerint az ausztrálok átlagosan napi három órát televízióznak. A vizsgálat során megállapították, hogy még azok az emberek is, akik rendszeresen végeztek testmozgást, potenciálisan károsították szervezetüket azáltal, hogy hosszú időn keresztül ültek.

Minden egyes óra, amelyet az emberek a televízió előtt töltöttek, 18 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek, 9 százalékkal a rák kockázatát. A megnövekedett kockázatot nem csak az elhízottaknál, hanem az egészséges testsúlyúaknál is tapasztalták, mivel a hosszas ülés egészségtelen hatással van a vércukorra és a vérzsírszintre - magyarázták a kutatók.”

Aztán egy másik érdekes adat: az átlag napi 3 óra tévézés. Könnyen meglehet, hogy ez Magyarországon is így van.

Mindig panaszkodnak, hogy nincs idő erre, nincs idő arra, de ha csak ezt az egy (teljesen fölösleges) dolgot kidobnák az életükből, akkor milyen sok dologra lenne.

Fontos, hogy ez a tanulmány az egészségtelen, sport és testmozgás nélküli élet veszélyére hívja fel a figyelmet. Ha monitor előtt ülve töltöd el minden nap ezt az időt, az ugyanilyen veszélyes.

A tartalomról nem is beszélve…

Amikor az „Om” készült, Dénes, a grafikus barátunk már a Gopálban lakott, így minden másodpercben ránézhettünk a készülő műre. Az ötletadó ismét én voltam. Ez az egyik kedvenc képem, sokáig kint volt az irodámba.

 A szívben lakozó Felsőlelket ábrázolja. Gondoltuk, ha már ennyire direkt és letisztult címet adunk az albumnak, akkor legyen a borító is az.

 Érdekes, hogy az általunk csak „kis színes”-nek hívott lemez igazából nem annyira vidám. Annak indult, de sok nemvárt esemény árnyékolta be.

 Érdemes jól megnézegetni, mert minden négyzetcentiméteren van valami ki ötlet, okosság.

Ha nincs meg, akkor viszont irány beszerezni!  

Én is megcsináltam volna…

2010.01.19. 06:56

Van egy tipikusan magyar szokás: az utólag okoskodás. Következzen erről egy történet a történetben.

Srila Prabhupada nem egyedül kapta az utasítást a lelki tanítómesterétől, hogy terjessze el a Krisna-tudatot a nyugati világban. Csak hogy ő volt az egyetlen, aki megcsinálta. Úgy, hogy semmi segítséget nem kapott se a kezdetekkor, se a folytatásban, sőt.

Mikor már világméretű lett a mozgalom többen kijelentették, hogy „nem egy nagy dolog, én is megtudtam volna csinálni”. Ez eljutott Srila Prabhupadahoz is, aki egy történettel válaszolt rá:

tojásMikor Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát és visszaérkezett, egy lakoma alkalmával néhányan az asztalnál azt kezdték emlegetni, hogy „nem egy nagy dolog, én is meg csináltam volna”. Kolumbusz meghallotta és egy kihívást intézett a hencegők felé: állítsanak meg egy tojást a talpán.

Mindenki próbálkozott, de senkinek se sikerült. Ekkor minden szempár Kolumbuszra szegeződött. Ő fogta és finoman az asztalhoz koccintotta a tojást, ami így csak behorpadt és tökéletesen megállt. Döbbenten néztek rá, majd valaki megszólalt: „ez nem egy nagy dolog, én is megcsináltam volna!” 

De nem csináltad meg! Hát ez a különbség közted és köztem” mondta Kolumbusz.

Tanulság 1: ahhoz, hogy olyan dolgot csinálj, ami másnak nem sikerül, lehet, hogy szokatlan módon kell tenned.

Tanulság 2: ha megtetted, ne várd, hogy elismerik. Legyen elég, hogy megtörtént…

 

Néhány szabály

Manapság nem túl népszerű dolog a „szabály”. De az élet törvényszerűségét elkerülni nem lehet, maximum megtagadni. Mindent lehet „valahogyan” csinálni, de ez a sorozat arra született, hogy megkönnyítse a dolgunkat.

Van ugye a híres 4 szabály:

1. Húsevés (hal, tojás, gomba, hagyma) tilalma
Alapvetően egy jámbor ember nem akar más halálán élni. Aztán ezt kéri tőlünk Isten minden szentírásban.

2. Kábító- és mámorító szerek fogyasztásának tilalma
Értsd ez alatt: alkohol, kábítószerek, dohánytermékek, kávé és egyéb koffeines cuccok.
Még tiszta tudatállapotban se könnyű az élet, a meditációról nem is beszélve. A testünket, az időnket is az önmegvalósításra kaptuk. ezt fölöslegesen szétütni nem illendő.

3. Szerencsejátékok elkerülése
Ez kicsit furcsán hangzik, de aki ismer olyanokat akik rá vannak kattanva, az tudja, hogy ez mekkora illúzió.

4. Tiltott szexuális élet kerülése
Házasságon belül, gyermeknemzés céljából megengedett (ehhez vannak még plusz szabályok), minden más gáz.

Természetesen ezek a szabályok önmagukban nem garantálják a lelki életet, csak segítik. ez kb. olyan, mint nem jó felrúgni az ellenfél játékosát. Ha ezt betartod, még nem rúgtál gólt és nem nyerted meg a meccset, de sokkal előnyösebb helyzetből folytathatod.

És ha sokat rugdosódsz, akkor könnyen lehet, hogy a számodra hamarabb lesz vége a mecsnek…

süti beállítások módosítása